Päätökset

Julkisen sanan neuvosto tekee käsittelyyn otetusta kantelusta joko vapauttavan tai langettavan päätöksen. Langettavaan päätökseen voi sisältyä myös vakava huomautus. JSN:n päätökset on tallennettu sähköisesti vuodesta 1994.

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

3580/KL/06

Savonmaa
Lehti julkaisi 20-vuotisjuhlanumerossaan jutun taidekeskus Retretin vaikeuksista vuoden 1986 kesällä. Lehti referoi vanhaa uutistaan ja peilasi sitä Retretin vaikeuksiin vuoden 2005 lopulla. Taidekeskuksen perustajaa ja alkuperäistä johtajaa ei tarvinnut kuulla samanaikaisesti. Vapauttava.

Vapauttava

3587/PL/06

Perniönseudun Lehti
Lehti julkaisi jutun vanhainkodin uudesta dementiasolusta. Jutusta ja kuvista paljastuivat kantelijan puolison henkilöllisyys ja joitakin yksityiskohtia hänen vakavasta sairaudestaan. Lehdellä ei ollut omaisten suostumusta, mutta henkilökunta oli ilmaissut, että haastattelulle ei ole estettä. Asiallinen juttu kertoi palvelujen paranemisesta. Vapauttava.

Vapauttava

3581/SL/06

Satakunnan Kansa
Sanomalehti julkaisi yleisön tekstiviestipalstalla mielipiteen, jossa kunnallispoliitikolle sanottiin, että ”herää pahvi”. Neuvoston mielestä keskeisen yhteiskunnallisen päättäjän on kestettävä moinen ilmaisu. Poliitikko myös vastasi viestiin ja sai selittää omia mielipiteitään lehden uutispalstoilla. Vapauttava.

Vapauttava

3574/AL/05

Valitut Palat
Aikakauslehti julkaisi jutun MS-taudista. Kantelija oli yksi haastatelluista. Hänen mielestään haastattelun tarkastamisessa oli puutteita ja julkaistussa haastattelussa virheitä. Hän yritti haastattelun julkaisemisen jälkeen saada niitä korjatuiksi, mutta lehti ei julkaissut hänen kirjettään. Haastateltava sai kahdesti tarkastaa haastattelunsa. Juttuun jääneet virheet eivät neuvoston mielestä olleet olennaisia. Vapauttava.

Langettava

3569/SL/05

Iltalehti
Lehti lainasi omille nettisivuilleen lähes suoraan kantelijan nettisivuilta kaksi juttua, tunnusti tekonsa ja lupasi parantaa tapansa. Neuvoston mielestä lehti rikkoi journalistin ohjeiden kohtaa, missä kielletään toisen työn käyttäminen ilman lähteen mainintaa. Langettava.


Vapauttava

3566/PL/05

Koillis-Häme
Paikallislehti käytti koulujen nimiä irvailevassa pakinassaan kuvitteellista nimeä, joka muistutti paikkakunnalla vaikuttavan äidinkielenopettajan nimeä. Neuvosto totesi, että pakina sallii vapaan kirjoittelun eikä pakina ollut loukkaava, vaikka äidinkielenopettaja olisi yhdistettykin siihen. Vapauttava.

Langettava

3564/SL/05

Helsingin Sanomat
Sanomalehti julkaisi kuvallisen jutun italialaisista polttomaalatuista avaimista. Neuvoston mielestä juttu oli tekstimainontaa, koska avaimia esiteltiin mainosmaisesti ja kritiikittömästi. Lisäksi jutussa mainittiin yhteystietoineen vain yksi ostopaikka ja normaalihinta sekä erikoistarjoushinta joulun alla. Langettava äänin 8-1.

Vapauttava

3563/SL/05

Helsingin Sanomat
Sanomalehti julkaisi sunnuntaisivuillaan esseetyyppisen reportaasin salaliitoista. Erään tilaisuuden järjestäjät kantelivat jutusta. Heidän mielestään siinä oli siteerattu tilaisuuden alustajaa väärin ja olivat sitä mieltä, että lehden olisi pitänyt julkaista heidän lähettämänsä kirje. Lehti kieltäytyi. Neuvoston mielestä toimittajan teksti oli monesta lähteestä koottua tulkintaa eikä suoraa siteerausta. Vapauttava.

Vapauttava

3578B/SL/06

Aamulehti
Sanomalehti vertaili uutisessaan kahta mielipidemittausta toisiinsa. Johtopäätökset saattoi perustellusti kyseenalaistaa. Lehti julkaisikin uutisen, jossa johtopäätöksiä kritisoitiin, ja asiantuntijamielipiteen, jossa gallup-uutisen arvostelu jatkui. Neuvosto piti lehden menettelyä kokonaisuudessaan asianmukaisena.
Vapauttava.

Vapauttava

3578A/SL/06

Turun Sanomat
Sanomalehti vertaili uutisessaan kahta mielipidemittausta toisiinsa. Johtopäätökset saattoi perustellusti kyseenalaistaa. Lehti julkaisikin seuraavana päivänä asiantuntijamielipiteen, jossa uutisen johtopäätös todettiin raskaasti virheelliseksi. Menettely kokonaisuutena oli neuvoston mielestä asianmukainen.
Vapauttava.

Vapauttava

3577/SL/06

Iltalehti
Lehti kertoi uutisessaan jäihin vajonneen auton kuljettajan viimeisistä hetkistä ja turhiksi jääneistä pelastautumisyrityksistä. Juttu oli yksityiskohtainen, mutta lehti ei neuvoston mielestä tuonut esiin seikkoja, jotka olisivat vaarantaneet uhrin hienovaraisen kohtelun tai muutoin aiheuttaneet läheisille lisäkärsimystä.
Vapauttava.

Vapauttava

3572B/YLE/05

Lahden Radio
Radio kertoi nimellä kaupunginvaltuutetun ja lautakunnan puheenjohtajan saamasta rattijuopumushaasteesta ja -tuomiosta. Neuvosto katsoi, että nimen julkaisu tuomitun asemaan nähden ei ollut kohtuutonta.
Vapauttava.

Vapauttava

3572A/SL/05

Etelä-Suomen Sanomat
Lehti kertoi nimellä kaupunginvaltuutetun ja lautakunnan puheenjohtajan saamasta rattijuopumushaasteesta ja -tuomiosta. Neuvosto katsoi, että nimen julkaisu tuomitun asemaan nähden ei ollut kohtuutonta.
Vapauttava.

Vapauttava

3570/YLE/05

Yleisradio TV1
Tv-uutisissa oli juttu uudesta lääkkeestä. Kantelun mukaan uutinen oli mainosmainen, siinä oli virheitä eikä siinä mainittu lähteitä. Neuvoston mielestä lääkeuutuudesta kerrottiin hyviä ja huonoja puolia. Uutisessa haastateltiin kahta asiantuntijaa. Neuvosto katsoi, että uutista ei voinut moittia yksipuolisuudesta tai kritiikittömyydestä.
Vapauttava.

Vapauttava

3568AB/SL/05

Iltalehti
Iltapäivälehti julkaisi uutisen tulipalosta, jossa äiti ja kaksi lasta menehtyivät. Lehti kertoi tapauksesta lööpissä ja etusivulla tekstillä ÄITI POLTTI LAPSET ja itsensä. Lehden uutinen piti paikkansa, ja otsikot vastasivat juttujen sisältöä. Neuvosto kuitenkin painotti lööppien ja etusivun otsikoiden vaativan erityistä harkintaa, koska ne ovat kaikkien nähtävillä, lasten silmien korkeudella kioskien ulkopuolella, katujen varsilla ja kauppojen kassoilla.
Vapauttava.

Vapauttava

3560/YLE/05

Pohjois-Karjalan radio
Radio kertoi entisen virkamiehen saamasta syytteestä ja julkaisi tämän lähettämän puolen minuutin kommentin ensimmäisenä julkisena esiintymisenä. Uutisesta puuttui jutun toinen asianomistaja. Lehden toimittaja kanteli, koska hän oli pari päivää aiemmin julkaissut omasta mielestään ensimmäisen kommentin, jossa virkamies ainoastaan kielsi tietävänsä mitään. Neuvosto katsoi, että radiolla oli perusteet käyttää ilmaisua ”ensimmäinen kommentti”. Lisäksi radio täydensi uutistaan toisella asianomistajalla. Ilman sitäkään uutinen ei ollut virheellinen.Vapauttava.