3572A/SL/05

Vapauttava

Lehti kertoi nimellä kaupunginvaltuutetun ja lautakunnan puheenjohtajan saamasta rattijuopumushaasteesta ja -tuomiosta. Neuvosto katsoi, että nimen julkaisu tuomitun asemaan nähden ei ollut kohtuutonta.
Vapauttava.

Etelä-Suomen Sanomat teki uutisia lahtelaisen kaupunginvaltuutetun ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan (kantelija) rattijuopumuksesta saamasta haasteesta ja tuomiosta. Lehti kertoi uutisissaan henkilön nimen ja arvioi ennalta rangaistusta.

Kantelu 29.12.2005

Kantelijan mukaan Etelä-Suomen Sanomat uutisoi rattijuopumuksesta sensaatiohakuisesti, asenteellisesti sekä haittaa ja kärsimystä aiheuttaen nettisivuilla (12.12.2005) ja lehdessä (13.12.2005). Uutisessa kerrotaan asema, luottamustoimi ja promillemäärä. Lisäksi siinä ennakoidaan mahdollista rangaistusta ja vihjaillaan tuomioon vaikuttavista tekijöistä kuten aiemmat tuomiot. Kantelija katsookin, että osittain uutisoinnin tarkoitus oli kyseenalaistaa hänen toimimisensa luottamustehtävissä. Kantelija ilmoittikin 23.12.2005 eroavansa lautakunnan johdosta. Ylisuuri uutisointi jatkui vielä tuomion julistamisen jälkeen (24.12.2005).

Etelä-Suomen Sanomien vastaus 25.1.2006

Päätoimittaja Heikki Hakalan mukaan lehti uutisoi pitkäaikaisen kaupunginvaltuutetun ja sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan rattijuopumuksen täysin normaalilla tavalla. Seppo Koskinen on merkittävä lahtelainen kunnallispoliitikko, mitä osoittaa muun muassa se, että hänet valittiin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi. Lautakunta käsittelee kaupungin talouden kannalta merkittävimmät hankkeet, joten tähän tehtävään valittu henkilö käyttää laajaa poliittista valtaa ja nauttii laajaa poliittista luottamusta.

Kun tällaisessa luottamustehtävässä oleva henkilö jää kiinni rikoksesta, se on uutinen. Hänen nimellään on suurta yleistä merkitystä juuri luottamusaseman vuoksi. Aihetta ei suurenneltu, eikä käsittelytapa hakenut sensaatioita. Uutisessa ei käytetty Koskisen kuvaa. Rangaistuksen käsittelyllä pyrittiin antamaan lukijoille käsitys siitä, miten vakavasta rikkomuksesta oli kyse.

Ratkaisu

Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta. Alaikäisen tai syyntakeettomana tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen (JO 31). Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä (JO 32).

Etelä-Suomen Sanomat kertoi uutisissaan 12. ja 13.12. sekä 24.12.2005 kaupunginvaltuutetun sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan saamasta rattijuopumushaasteesta ja -tuomiosta. Uutisissa kerrottiin nimi, asema, teko ja tuomio. Haasteuutisessa oli kuultu valtuustoryhmän puheenjohtajaa ja arvioitu lisäksi tuomion suuruutta. Tuomiouutinen 24.12.2005 oli osa juttukokonaisuutta, josta valtaosan vei puheenjohtajan ilmoittama ero lautakunnan johdosta.

Punnittaessa rikoksesta syytetyn tai tuomitun nimen julkaisemista asetetaan vastakkain se vahinko, minkä nimen julkaiseminen nimetylle tuo ja se yleinen merkitys, mikä nimen julkaisemisella on. Valtuutettu, joka on myös keskeisen lautakunnan puheenjohtaja, käyttää merkittävää poliittista ja yhteiskunnallista valtaa. Hänen valitsijoillaan on oikeus saada tietää seikoista, jotka saattavat vaikuttaa luottamushenkilön uskottavuuteen. Julkisen sanan neuvosto katsoo, että nimen julkaisu tässä tapauksessa ei tuomitun asemaan nähden ollut kohtuutonta. Nimen kertomista jo haastevaiheessa voi perustella lisäksi sillä, että henkilö oli myöntänyt tekonsa. Lehti arvioi alkuvaiheen uutisessa tuomion suuruutta. Neuvoston käsityksen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut Journalistin ohjeiden 35. kohdan mukaisesta asiattomasta vaikuttamisesta tuomioistuimen ratkaisuun.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Etelä-Suomen Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.