3581/SL/06

Vapauttava

Sanomalehti julkaisi yleisön tekstiviestipalstalla mielipiteen, jossa kunnallispoliitikolle sanottiin, että ”herää pahvi”. Neuvoston mielestä keskeisen yhteiskunnallisen päättäjän on kestettävä moinen ilmaisu. Poliitikko myös vastasi viestiin ja sai selittää omia mielipiteitään lehden uutispalstoilla. Vapauttava.

Satakunnan Kansan tekstiviesteistä kootulla Tekstarit -mielipidepalstalla kritisoitiin 15.1.2006 kunnallispoliitikon toimintaa. Hänelle sanottiin muun muassa ”Herää pahvi ja pienet koulut kunniaan!”. Kirjoitus oli nimetön.

Kantelu 16.1.2006

Kantelijan mukaan häntä on kutsuttu haukkumanimellä Satakunnan Kansan yleisönosastolla ilman perusteita. Kyseessä on kantelijan henkilökohtaisen kunnian loukkaus. Lehden olisi pitänyt poistaa haukkumanimi (pahvi) kirjoituksesta, joka kaiken lisäksi julkaistiin nimettömänä.

Satakunnan Kansan vastaus 14.2.2006

Päätoimittaja Jouko Jokinen huomauttaa, että kantelija on yksi näkyvimmistä porilaisista kunnallispoliitikoista. Koulutuslautakunnan jäsen ja kaupunginvaltuutettu Aki Nummelin on esiintynyt usein lehden palstoilla kommentoimassa ajankohtaisia uutisaiheita sekä omissa kirjoituksissaan että toimituksen tekemissä uutisissa.

Lehti uutisoi koulutoimen rahoitusongelmia 14.1.2006. Uutisessa Nummelin muun muassa kysyy, kannattaako Reposaaren yläastetta enää pitää pystyssä? Tekstiviestipalstan kannanotto 15.1.2006 on kommentti Nummelinille, joka vastasi samalla palstalla seuraavana päivänä arvosteluun. Nummelin kirjoitti Porin koulutoimen säästöistä laajasti 20.1.2006 Satakunnan Kansan mielipidesivulla. Hän uudisti esityksensä Reposaaren koulujen järjestelyistä. Niinpä Nummelin on voinut varsin laajasti kommentoida koulukeskustelun nostattamia näkemyksiä – myös itseensä kohdistuneita.

Mielipidesivulla sallitaan reipas ja värikäs keskustelu, jossa tunteetkin saavat tulla esiin. Kansan äänen pitää kuulua. Yhteiskunnallisten vaikuttajien ja näkyvien porilaisten julkisuuden henkilöiden on kestettävä itseensä kohdistuvaa arvostelua. Sanonta ”herää pahvi” on nuorison yleisesti käyttämä termi, joka on levinnyt myös yleiskieleen. Sanonta lähti 1990-luvun alun suositusta lastenohjelmasta, jossa pienet katsojat saivat osallistua Hugo-hahmon matkantekoon. Hugo herätteli katsojia koputtamalla ja huudahtamalla ”herää pahvi”. Sanonta on herättävä, hauska ja sympaattinen. Miten rakastetussa lastenohjelmassa syntyneet sanonnat voisivat edes olla loukkaavia?

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti (JO 26).

Satakunnan Kansan Tekstarit -palstalla julkaistu kirjoitus kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti: ”Aki Nummelin huomenta! Jos Reposaaren yläaste lakkautetaan, niin kuka maksaa koulukyydit muualle? Herää pahvi ja pienet koulut kunniaan!”. Nimetön tekstiviesti on kommentti poliitikolle, joka asetti edellispäivän lehdessä koulun jatkon kyseenalaiseksi. Nummelin puolestaan vastasi seuraavassa lehdessä samalla palstalla. Lisäksi hän kirjoitti laajemmin muutama päivä myöhemmin samasta aiheesta.

Satakunnan Kansassa käyty mielipiteenvaihto kuuluu olennaisesti demokraattiseen ja avoimeen päätöksentekoon. Keskusteluun voi lehden asettamissa rajoissa osallistua myös nimettömänä. Kantelu kiteytyy kirjoittajan käyttämään ilmaisuun ”herää pahvi”. Mielipidepalstoilla voi käyttää värikkäitä ja henkilöönkin käyviä ilmaisuja, jos ne eivät loukkaa tai halvenna. Julkisen sanan neuvoston mielestä asia, kritisoidun henkilön asema ja käytetty ilmaisu ovat sopusoinnussa keskenään.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Satakunnan Kansa ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.