Päätökset

Julkisen sanan neuvosto tekee käsittelyyn otetusta kantelusta joko vapauttavan tai langettavan päätöksen. Langettavaan päätökseen voi sisältyä myös vakava huomautus. JSN:n päätökset on tallennettu sähköisesti vuodesta 1994.

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

3614/SL/06

Ilta-Sanomat
Lehti kertoi huomattavan talousrikoksen tunnustaneen toimitusjohtajan nimen jo esitutkintavaiheessa. Neuvoston mielestä tämä ei ollut kohtuutonta, kun vastakkain asetetaan henkilökohtainen vahinko ja se yleinen merkitys, mikä teolla on. Vapauttava.

Langettava

3610/KL/06

Hollolan Sanomat
Toimittajan kirjoittama kolumni sisälsi kirosanoja, rivouksia ja luonnosta huolta kantavien sekä ruotsalaisten halventamista. Langettava.

Vapauttava

3609/KL/06

Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset
Kantelija antoi www-sivujen palautelomakkeella palautetta kolumnin kirjoittaneelle toimittajalle. Palautekirjoitus käsitettiin vahingossa mielipidekirjoitukseksi ja julkaistiin. Sen nimettömyyttä vielä kummasteltiin toimittajan vastauksessa, joka julkaistiin kommenttina. Kirjoitus julkaistiin kuitenkin nimimerkillä, joten sen kirjoittaja jäi vain toimituksen tietoon. Vapauttava.

Vapauttava

3604/SL/06

Pohjalainen
Sanomalehti kertoi nimeltä mainiten johtavaan virkamieheen kohdistuvasta poliisin esitutkinnasta ja jutun siirtymisestä syyteharkintaan. Taustalla saattoi olla työpaikkakiusaaminen, jonka lehti toi esille, vaikka ei pystynytkään kuulemaan epäiltyä. Vapauttava.

Vapauttava

3603/SL/06

Turun Sanomat
Kantelu koskee rikosjutun oikeuskäsittelyn uutisointia. Kantelijan mielestä sanomalehti teki uutisia yksipuolisesti kuulematta syytettyä ja saattoi näin vaikuttaa oikeuden toimintaan. Neuvoston mielestä kyseessä oli normaali, portaittain etenevä oikeusprosessin uutisointi. Vapauttava.

Langettava

3599B/YLE/06

Yle, TV1
A-piste käsitteli suomalaisten ja neuvostoliittolaisten poliitikkojen yhteydenpitoa vuonna 1986. Ohjelma oli jatkoa A-studiolle, josta neuvosto antoi vapauttavan päätöksen (3599/YLE/06). Aihe laajeni kansanedustajan haastattelulausuman kautta maanpetokselliseen suuntaan. Sähköpostikysymykset ei neuvoston mielestä ollut riittävä keino samanaikaiseen kuulemiseen. Langettava äänin 7-2. Eriävä mielipide.

Vapauttava

3599A/YLE/06

Yle, TV1
A-studio käsitteli suomalaisten ja neuvostoliittolaisten poliitikkojen keskusteluja ja yhteydenpitoa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen arkistosta löytyneen muistion perusteella. Ohjelma ei jäänyt yksipuoliseksi, vaikka kritiikin kohteeksi joutunut tunnettu poliitikko kieltäytyi haastattelusta. Vapauttava.

Vapauttava

3594/SL/06

Lapin Kansa
Kantelijan mielestä sanomalehden mielipidepastalla halvennettiin sukupuolista vähemmistöä. Neuvoston mielestä kyse oli kärjekkäästä mielipidekirjoituksesta, joka kuitenkin oli suhteellisen asiallinen ja vain yksi osa lehdessä käydystä monipuolisesta keskustelusta. Vapauttava äänin 6-3.

Vapauttava

3591/SL/06

Hämeen Sanomat
Kantelu koski pitkän ja monivaiheisen oikeusprosessin aloitusistunnosta tehtyä uutista. Syyttäjä luopui yhdestä syytteestä, josta lehti oli aikaisemmin uutisissaan maininnut. Lehti ei tuoreimmassa uutisessaan kertonut, että syytteestä oli luovuttu. Neuvosto luotti lehden journalistiseen harkintaan, kun se oli jättänyt kertomatta prosessuaalisesti mielenkiintoisesta mutta vähämerkityksestä tapahtumasta ja luvannut jatkossa palata asiaan. Vapauttava.

Vapauttava

3589/MTV/06

MTV3
Tv-ohjelmassa käsiteltiin julkisissa viroissa tai kunnallisissa luottamustehtävissä olevien lääkärien toimintaa yksityisessä terveydenhuollossa. Lääkäriaseman toimitusjohtaja ja hänen kaupunginjohtaja-appensa kantelivat kohtelustaan ohjelmassa. Kantelijat eivät osoittaneet asiavirheitä ohjelmasta. He olivat esillä yhtenä esimerkkitapauksena, eivätkä ohjelman kaikki väitteet ja kärjistykset koskeneet heitä. Vapauttava.

Vapauttava

3575B/SL/05

Etelä-Saimaa, Helsingin Sanomat, Karjalainen, Kouvolan Sanomat, Kymen Sanomat ja Turun Sanomat
Entinen kunnanjohtaja kanteli kuudesta sanomalehdestä, joiden uutisessa oli hänen mielestään virhe, jota lehdet eivät suostuneet korjaamaan. Lehdet pysyivät uutisen välittäneen STT:n päätoimittajan kannassa, jonka mukaan uutisen kokonaisuudesta selvisi asioiden oikea laita. Neuvoston mielestä uutisessa oli epätarkkuutta, mutta ei sellaista olennaista virhettä, joka olisi vaatinut ehdottomasti korjausta. Vapauttava äänin 6-2. Eriävä mielipide.

Vapauttava

3575A/SL/05

Itä-Savo
Entinen kunnanjohtaja kanteli sanomalehden uutisesta, jossa oli hänen mielestään virhe. Lehti korjasi uutisointiaan ja pahoitteli uutisessa ollutta epätarkkuutta kahdessakin eri yhteydessä. Vapauttava.

Vapauttava

3602/PL/06

Tyrvään Sanomat
Lehti kertoi uutisessaan, että kotipaikkakunnan ulkopuolella asuva luottamushenkilö ei saa täysiä matkakorvauksia. Uutinen antoi väärän kuvan asiasta. Sähköpostilla toimitettu korjaus viipyi kuitenkin yli viikon. Näissä olosuhteissa kantelijan kirjoituksen julkaisemiselle ei neuvoston mielestä enää ollut erityisen painavia syitä. Uutinen oli tosin epätarkka, mutta ei kantelijaa loukkaava. Vapauttava.

Vapauttava

3595/MTV/06

MTV3
Kantelija epäili MTV3:n ohjelmassa piilomainontaa, kun kanavan vaaliohjelman grafiikassa oli TietoEnatorin logo. Neuvoston mielestä kyse oli enemmänkin lähdeviittauksesta. Vapauttava.

Vapauttava

3593/PL/06

Koillis-Häme
Lehti korjasi kantelijan pyynnöstä uutisessa olleen virheen. Kantelijan toimittajalle osoittama kirje julkaistiin vahingossa mielipidepalstalla. Siihen tuli myös kärjekäs vastaus toiselta kirjoittajalta. Kirjoittaja ei kuitenkaan moittinut osin runsastakin editointia, joten päättäjänä hänen piti sietää julkinen kritiikki. Vapauttava.

Vapauttava

3582/AL/06

Kuntalehti
Päätoimittaja muutti jutun sävyä haastatellun haluamaan suuntaan vastoin toimittajan kantaa ja tämän tietämättä. Toimituksen ulkopuolinen henkilö vaikutti päätoimittajan ratkaisuun. Neuvosto antoi vapauttavan päätöksen. Päätöksessä painotettiin päätoimittajan ehdotonta valtaa ja vastuuta sekä sitä, että juttua muokataan toimituksessa loppuun saakka ennen julkaisua. Vapauttava päätös äänin 6-4. Kaksi eriävää mielipidettä.