3610/KL/06

Langettava

Toimittajan kirjoittama kolumni sisälsi kirosanoja, rivouksia ja luonnosta huolta kantavien sekä ruotsalaisten halventamista. Langettava.

Hollolan Sanomat julkaisi 8.2.2006 toimittaja Kari Mustosen kolumnipalstalla kirjoituksen, jossa käytettiin karkeaa kieltä, kirosanoja ja loukattiin niin ruotsalaisia kuin luonnonsuojelijoitakin.

Kantelu 1.3.2006

Kantelijan mukaan kirjoituksen tyyli on hyvän tavan vastaista loukkaavaa haistattelua. Kirjoituksessa on myös rasistisia piirteitä.

Hollolan Sanomien vastaus 19.4.2006

Päätoimittaja Sisko Ojajärvi sanoo tekstiä ironiseksi pakinaksi. Pakinoitsija käyttää värikästä kieltä, mutta sen tarkoitus ei ole halveksia ketään tai mitään, vaan esittää ironisin ja kärkevin keinoin kritiikkiä paljon julkisuudessa velloneeseen suojeluasiaan. Lehden tehtävä on välittää tietoa, mutta se voi myös kritisoida ja pakinassa voimallistakin kieltä käyttäen ja kärjistäen. Yksittäistä henkilöä ei pakinassa loukattu, ei myöskään asetettu luonnonsuojeluväen tarpeellisuutta kyseenalaiseksi.

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. (JO 26).

Hollolan Sanomissa julkaistussa tekstissä kerrotaan suomalaisen everstiluutnantin Ruotsissa saamasta syytteestä tämän ammuttua suden omaa koiraansa varjellakseen. Tekstissä on tämän jälkeen seuraava kohta: ”Saatana. Olisihan tuossa samassa rytinässä mennyt muutama viherpersekin. Ihan oikein oli, että ampui suden, joutaisi Suomessakin vähän höllätä petoeläinsuojelukiihkoilusta. Olen aina epäillyt, että ruotsalaiset ovat älykääpiöitä, nyt olen siitä varma. Naapurimaan luonnonsuojelukiihkoilijat ovat yhtä idioottimaisia kuin meikäläisten punapersetikkojen ja oravanpaskojen suojelijat…”.

Julkisen sanan neuvoston tehtävänä on vaalia julkisen sanan vastuullista vapautta ja tukea hyvää journalistista tapaa. Sanan- ja ilmaisunvapaus ovat arvoja sinänsä, mutta niihin liittyy myös vastuu – sananvapauden nimissä ei sovi sanoa mitä tahansa. Journalistin ohjeiden mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava, eikä vakaumusta, etnistä alkuperää tai näihin verrattavia seikkoja pidä tuoda esiin halventavasti tai asiaankuulumattomasti. Ohjekohdan tulkinta ei rajoitu pelkästään yksilön ihmisarvoon, vaan se koskee myös ihmisryhmiä. Julkisen sanan neuvoston mielestä teksti loukkaa niin luonnon puolesta huolta kantavien kuin ruotsalaistenkin ihmisarvoa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Hollolan Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.