Päätökset

Julkisen sanan neuvosto tekee käsittelyyn otetusta kantelusta joko vapauttavan tai langettavan päätöksen. Langettavaan päätökseen voi sisältyä myös vakava huomautus. JSN:n päätökset on tallennettu sähköisesti vuodesta 1994.

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

3684A/YLE/06

TV1, A-piste
A-Pisteen raportista oli esittelyteksti ohjelman verkkosivuilla. Sen mukaan ”hallitusammattilainen ei huolisi vammaisia yhtiöiden hallituksiin”. Neuvoston mielestä tekstille löytyi ohjelmasta kate, vaikka kantelija asettikin sen kyseenalaiseksi. Vapauttava.

Vapauttava

3682/PL/06

Kälviän Seudun Sanomat
Kälviän Seudun Sanomat julkaisi nimimerkin suojassa mielipidekirjoituksen, jossa arvosteltiin kantelijan poliittista toimintaa. Kantelijan asema kunnanvaltuutettuna on sellainen, että lehti saattoi asettamissaan rajoissa sallia arvostelun nimimerkin suojasta. Vapauttava.

Vapauttava

3671/SL/06

Satakunnan Kansa
Satakunnan Kansa julkaisi kuvareportaasin pienten maalaiskylien kaljabaareista. Jutussa oli virhe, jonka lehti korjasi julkaisemalla kaksi päivää reportaasin jälkeen virheen kohteena olleen henkilön (kantelija) kirjoituksen mielipidepalstalla. Kirjoituksessa virhe tuli korjatuksi, ja kantelija sai siinä esiin myös oman näkemyksensä tapahtumista. Kantelija viittasi myös haastattelun tarkastamiseen, mutta ei ollut pyytänyt sitä toimitukselta. Vapauttava.

Vapauttava

3664/SL/06

Västra Nyland
Västra Nyland julkaisi kaksi juttua eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdystä kantelusta, joka käsitteli Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen toimintaa Kopparnäsissä. Juttuun haastateltu kantelija kiisti koskaan suostuneensa edes haastatteluun. Hänen mielestään jutuissa oli myös virheitä, joita hän ei kuitenkaan ollut pyrkinyt korjaamaan. Vapauttava.

Vapauttava

3679/IL/06

Uutislehti 100
Jutussa kerrotaan Suomen korkeimmasta asuinkäyttöön valmistuvasta talosta ja tilanteesta, jossa asunnot eivät yllättäen käy kaupaksi. On luonnollista, että Suomen korkein asuintalo kiinnostaa lukijoita ja että lehti sen vuoksi kirjoittaa talosta, sen rakentamisen eri vaiheista ja myös asuntojen myynnistä.
Vapauttava.

Vapauttava

3677/SL/06

Helsingin Sanomat
Lehti julkaisi jutun ”Ihmeparantajan kaupunki”, jossa raportoitiin Nokia mission ja Markku Koiviston kotikaupungista. Juttu sisälsi muun muassa sitaatin kansanmiehen suusta kaupungin torilta: ”Perkele, sen verran tiedän, että se on hullu! Hullut ne rikastuu tuollaisilla tempuilla”. Sitaatti ei kohdistunut Koiviston henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, vaan hurmosliikkeen johtajakeskeisyyteen ilmiönä. Kokonaisuuden osana sitaatti oli esimerkki niistä kriittisistä puheenvuoroista, joita Nokialta myös löytyy.
Vapauttava.

Vapauttava

3673/SL/06

Helsingin Sanomat
Lehti julkaisi toimittajansa kirjoittaman kolumnin ”Jos minulla olisi myynnissä asuntomessutalo”. Siinä käsiteltiin kriittiseen sävyyn lehden itse järjestämää nettiäänestystä parhaasta asuntomessutalosta. Kantelija oli asuntomessutalon rakentaja.
Vapauttava.

Langettava

3670/SL/06

Iltalehti
Lehti julkaisi jääkiekkoilun maailmanmestaruuskisojen aikaan kuvallisen jutun kisakaupungin prostituutiosta. Lehden tarkoitus oli estää haastateltujen suomalaisten henkilöllisyyden paljastumisen, mutta se ei ollut riittävän huolellinen. Lehti ei julkaissut jutusta tunnistetun omaa kannanottoa.
Langettava äänin 5-3.

Vapauttava

3649/KL/06

Koillismaan Uutiset
Lehti julkaisi kantelijan tekemän jutun jätevesiongelmista. Toimitus julkaisi jutun yhteydessä kommenttikirjoituksen kaupunginvaltuuston puheenjohtajalta, joka ei ollut vastannut toimittajan kirjallisiin kysymyksiin varsinaista juttua varten. Syynä oli henkilöiden väliset tulehtuneet suhteet. Puheenjohtaja sai päätoimittajalta ainakin joitakin kohtia jutusta kommentoitavakseen. Neuvosto painotti samanaikaisen kuulemisen tärkeyttä.
Vapauttava äänin 7-2, eriävä mielipide.

Vapauttava

3630/MTV/06

MTV3
Uutisohjelmassa kerrottiin saman yhtiön maksullisesta www-palvelusta, joka alkaisi verkossa seuraavana päivänä. Kanavalla peruste uutisvälähdyksensä tekemiseen. Juttua ei voi pitää myöskään mainosmaisena. Katsojalle ei jäänyt epäselväksi, että MTV3 on yhtiönä sekä Viihdeuutisten että www-palvelun taustalla.
Vapauttava.

Vapauttava

3666/YLE/06

TV2, Poliisi-tv
Tv-ohjelmassa ja sen www-sivuilla käsiteltiin huijauskeräyksiä ja verkostomarkkinointia, esimerkkinä pyramidirakennelmat. Nimeltä mainittiin turkulainen yritys, jonka kerrottiin toimivan harmaan talouden rajoilla. Ohjelmassa myös kerrottiin, että yhtiön toiminta on syyteharkinnassa. Ohjelman tekijöillä oli neuvoston mielestä perusteet yhtiön nimen mainitsemiseen. Henkilöiden nimiä ei mainittu.

Vapauttava

3663/SL/06

Uutispäivä Demari
Kolumnisti kirjoitti ”ylikorostuneesti vellovasta lesbo- ja homokohkaamisesta”. Hän muun muassa mainitsi seksuaalisen poikkeavuuden luonnonoikkuna ja että lasta pidetään keskustelussa samantapaisena aikuisten lemmikkinä kuin kissaa tai koiraa. Viittaus eläimiin kohdistui neuvoston mielestä käytyyn keskusteluun. Voimakkaan moralisoiviakin käsityksiä pitää sietää tämäntyyppisissä kirjoituksissa.

Vapauttava

3662/KL/06

Alueviesti
Kahdessa uutisessa kerrottiin epäilyistä, joiden mukaan etniseen vähemmistöön kuuluneet henkilöt olisivat ryöstäneet miehen ja kioskin. Molemmissa uutisissa yleisöä pyydettiin antamaan tapahtumista vihjeitä poliisille. Neuvosto korosti, että etnisen alkuperän kertominen edellyttää aina tarkkaa harkintaa, mutta näissä tapauksissa taustaa ei tuotu esiin halventavalla tavalla tai asiaankuulumattomasti. Vapauttava.

Vapauttava

3660/AL/06

Opettaja
Lehti käsitteli pääkirjoituksessaan opetushallituksen ohjetta kouluretkien
maksuttomuudesta, viittasi ohjeen aiheuttaneeseen kanteluun ja teki selvän numerovirheen puhumalla 13 euron lasketteluretkestä, kun kyse olisi ollut 53 euron matkasta. Vaikka pienetkin virheet olisi syytä korjata, lehden tekemä virhe ei kuitenkaan käsitellyn kokonaisuuden kannalta ollut ratkaiseva.

Vapauttava

3659/SL/06

Helsingin Sanomat
Lehti julkaisi uutisia ja kommentteja lääninhallituksen ratkaisusta hallintokanteluun ja siitä johtuvasta opetushallituksen ohjeesta. Jutut käsittelivät asiaa yksilöimättömästi ja yleisellä tasolla. Alkuperäinen kantelu oli mukana vain viittauksenomaisesti. Lehti julkaisi myös kantelijan oman kannanoton, missä tämä saattoi korjata mahdolliset epätarkkuudet.

Vapauttava

3645/PL/06fin

Syd-Österbotten
Lehti kertoi uutisessaan veneenkorjaushallin toiminnasta ja taustalla olleesta yhdistyksestä, jonka johtoon kuuluneesta henkilöstä oli tehty poliisille tutkintapyyntö. Päätoimittaja kieltäytyi julkaisemasta epäillyn nimeä mielipidekirjoituksessa, jonka lehti uutisen jälkeen julkaisi. Kirjoitus ei myöskään suunnannut epäilyjä kirjoittajaa kohtaan.
Vapauttava.