3862/SL/08

Vapauttava

Urheilutoimittajan mielipidekirjoituksessa ja lehden henkilöhaastattelussa käsiteltiin päävalmentajan valintaa ja persoonaa. Vapauttava.

Kantelu 29.1.2008
Kantelun mukaan jutuissa ja kolumnissa selkeästi rikotaan Ässien valmentajan ihmisarvoa. Julkisuuden henkilön sietorajan on oltava ymmärrettävästi suurempi. Tarkoituksenmukaisella ”mollaamisella” kuitenkin heikennetään henkilön ammatin harjoittamista ja provosoidaan muitakin, kuten on käynyt, valmentajan parjaamiseen.

Lehti on kanteluiden mukaan laiminlyönyt samanaikaisen kuulemisen velvoitetta ja rikkonut haastattelun pelisääntöjä. Myös totuuden ja sepitteen raja hämärtyy.

Ässät kantelee valmentaja Alpo Suhosen työnantajana ja hänen suostumuksellaan.

IS-Veikkaajan vastaus 21.2.2008
Päätoimittaja Tapio Sadeoja vastaa, että juttuihin sisältyy analyysi Suhosen uran viime vaiheista. Se perustuu faktoihin, ja johtopäätökset ovat toimittajan. Se käy jutusta selvästi ilmi. Jutuissa, jotka perustuvat Alpo Suhosen haastatteluun, ei saateta häntä erittäin kielteiseen julkisuuteen, eikä niissä millään tavoin loukata Suhosen ihmisarvoa.

Kolumnin kirjoittaja ilmaisee mielipiteenään, että Suhonen ei ole omiaan valmentamaan Ässien kaltaista joukkuetta, vaan sopisi paremmin piinkovan ammattilaisjoukkueen valmentajaksi. Kirjoituksessa käytetty kieli on maltillista, vaikka mielipidekirjoituksissa on sallittua käyttää kärkeviäkin ilmaisuja.

Ratkaisu
Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava… (JO 26). Tavanomainen kulttuurikritiikki, poliittinen, taloudellinen tai yhteiskunnallinen arviointi sekä vastaavan muun mielipiteen esittäminen ei kuitenkaan synnytä oikeutta kannanottoon (JO 24).

IS-Veikkaajan jutut ja kolumni käsittelevät Jääkiekon SM-Liiga Oy:ssä pelaavan HC Ässät Pori Oy:n jääkiekkojoukkueen valmentajavalintaa ja valmentajaksi valitun Alpo Suhosen historiaa sekä mahdollisuuksia menestyä tehtävässään.

Jääkiekkoilu korkeimmalla kansallisella tasolla on sekoitus viihteen ja urheilun liiketoimintaa. Julkisuus on jääkiekkoilun elinehto – ala elää julkisuudessa ja julkisuudesta. Sen vuoksi joukkueiden johtotehtävissä olevien on kestettävä julkinen arviointi, joka voi olla hyvinkin henkilökohtaista. Kolumni on mielipidekirjoitus, joka voi olla kärjekäs ja kriittinen. Julkisen sanan neuvoston mielestä jutuissa ja kolumnissa ei ollut henkilökohtaisesti loukkaavia ilmaisuja. Suhosen kotona toteutettu henkilöhaastattelu on neuvoston mielestä sujunut journalistin ohjeiden määrittämissä puitteissa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että IS-Veikkaaja ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.