Search resolutions

Lorem ipsum

Search resolutions

  • Guidelines for journalists

  • Decision

  • Media

  • Keyword

Vapauttava

8858/UL/23

Ilta-Sanomat
rikoksen uhrin tunnistaminen, uhrin hienotunteinen kohtelu
Lehti kirjoitti laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta, johon liittyi kaksi rikosvyyhtiä. Kantelija oli yksi ensimmäisen vyyhdin uhreista, ja hän oli antanut lehdelle omalla nimellään haastattelun tapausta koskevan uutisoinnin yhteydessä. Kantelijan nimen mainitseminen toista rikosvyyhtiä koskevassa uutisoinnissa ei rikkonut vaatimuksia uhrin hienotunteisesta kohtelusta eikä arkaluonteisen rikoksen uhrin henkilöllisyyden suojaamisesta.

Vapauttava

8899/A/23

Suomen Kuvalehti
erittäin kielteinen julkisuus, lähdekritiikki, lähdesuoja, rikoksesta epäillyn tai tuomitun tunnistaminen
Lehti kertoi kantelijan nimen kuvaillessaan rikostutkintaa, joka liittyi toisen tiedotusvälineen julkaisemaan artikkeliin. Lehden mediakriittisessä jutussa kerrottiin, että artikkelin kirjoittanut toimittaja ja lähde saattoivat molemmat olla epäiltyinä samassa rikosasiassa. Juttu ei asettanut kantelijaa erittäin kielteiseen julkisuuteen. Kantelijan henkilöllisyyden kertominen oli perusteltua asian yhteiskunnallisen merkityksen ja henkilön keskeisen roolin vuoksi.

Langettava

8785/UL/23

Helsingin Sanomat
uhrin hienotunteinen kohtelu, yksityisyyden suoja
Murhan yritystä käsitelleessä jutussa kerrottiin erityisen arkaluonteisia seikkoja uhrin yksityiselämästä. Uhrista kerrotut tiedot eivät liittyneet uutisoinnin kohteena olevaan rikokseen. Rikoksen mahdollisiin motiiveihin liittyvät arvelut eivät olleet riittävä yhteiskunnallinen peruste yksityisyyttä rikkovien tietojen julkaisulle, vaikka uhri olikin jutusta vain rajatun ihmisjoukon tunnistettavissa. Juttu rikkoi myös rikosuutisoinnilta edellytettyä hienotunteisuuden vaatimusta.