3860/SL/08

Vapauttava

Urheilutoimittajan mielipidekirjoituksessa käsiteltiin päävalmentajan valintaa ja persoonaa. Vapauttava.

Kantelu 29.1.2008
Kantelun mukaan kolumnissa selkeästi rikotaan Ässien valmentajan ihmisarvoa. Julkisuuden henkilön sietorajan on oltava ymmärrettävästi suurempi. Tarkoituksenmukaisella ”mollaamisella” kuitenkin heikennetään henkilön ammatin harjoittamista ja provosoidaan muitakin, kuten on käynyt, valmentajan parjaamiseen.

Ässät kantelee valmentaja Alpo Suhosen työnantajana ja hänen suostumuksellaan.

Satakunnan Kansan vastaus 24.2.2008
Päätoimittaja Jouko Jokinen vastaa, että Ässien kausi 2007–08 on ollut täydellinen epäonnistuminen, tarkastellaan kautta sitten seuran johtamisen, valmentamisen, pelaamisen ja peluuttamisen tai katsojien kannalta. Jääkiekkoilun henkeen kuuluu, että välillä voi tehdä kipeää, mutta pelimies ei jää pikku kolhuja itkeskelemään. Tämä henki koskee myös jääkiekkojournalismia.

Kolumnissa kommentoidaan Suhosen yllättävää valintaa Ässien valmentajaksi. Valinta herätti Satakunnassa kovaa keskustelua – puolesta ja vastaan. Kirjoittaja antaa päätoimittajan mielestä Suhoselle arvon kokeneena ja karismaattisena valmentajana. Parhaitten urheilukolumnien perinteitten mukaan kirjoittaja myös arvostelee valintaa kommentoiden fanien reaktioita ja mm. Suhosen usein lyhyiksi jääneitä työsuhteita ja pikaisia lähtöjä.

Kolumni on päätoimittajan vastauksen mukaan kriittinen. Ässiä ja Suhosen valintaa kolumnissa käsitellään lempeästi, kun kirjoitusta vertaa asiasta käytyyn julkiseen keskusteluun. Neuvosto voisi antaa lehdelle langettavan päätöksen Ässien liian lempeästä käsittelystä täysin epäonnistuneen kauden 2007–08 aikana. Kantelun kohteena olevan kolumnin osalta kantelu on kuitenkin täysin perusteeton.

Ratkaisu
Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava… (JO 26). Tavanomainen kulttuurikritiikki, poliittinen, taloudellinen tai yhteiskunnallinen arviointi sekä vastaavan muun mielipiteen esittäminen ei kuitenkaan synnytä oikeutta kannanottoon (JO 24).

Kolumni ”Pyllistyksiä” käsittelee Jääkiekon SM-Liiga Oy:ssä pelaavan HC Ässät Pori Oy:n jääkiekkojoukkueen valmentajavalintaa ja valmentajaksi valitun Alpo Suhosen historiaa sekä mahdollisuuksia menestyä tehtävässään.

Jääkiekkoilu korkeimmalla kansallisella tasolla on sekoitus viihteen ja urheilun liiketoimintaa. Julkisuus on jääkiekkoilun elinehto – ala elää julkisuudessa ja julkisuudesta. Sen vuoksi joukkueiden johtotehtävissä olevien on kestettävä julkinen arviointi, joka voi olla hyvinkin henkilökohtaista. Kolumni on mielipidekirjoitus, joka voi olla kärjekäs ja kriittinen. Julkisen sanan neuvoston mielestä tekstissä ei ollut henkilökohtaisesti loukkaavia ilmaisuja.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Satakunnan Kansa ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.