3861/AL/08

Vapauttava

Urheilutoimittajan mielipidekirjoituksessa käsiteltiin päävalmentajan valintaa ja persoonaa. Vapauttava.

Kantelu 29.1.2008
Kantelun mukaan kolumnissa selkeästi rikotaan Ässien valmentajan ihmisarvoa. Julkisuuden henkilön sietorajan on oltava ymmärrettävästi suurempi. Tarkoituksenmukaisella ”mollaamisella” kuitenkin heikennetään henkilön ammatin harjoittamista ja provosoidaan muitakin, kuten on käynyt, valmentajan parjaamiseen. Urheilulehti on rikkonut myös samanaikaista kuulemista edellyttävää ohjeiden kohtaa.

Ässät kantelee valmentaja Alpo Suhosen työnantajana ja hänen suostumuksellaan.

Urheilulehden vastaus 9.3.2008
Päätoimittaja Jukka Rönkä sanoo, että kolumni on kaikilta osin täysin normaali, Suomen suosituimpaan joukkueurheiluun liittyvä arviointi. Urheilujournalismiin niin kuin journalismiin yleensäkin kuuluu aivan olennaisena osana itse lajia koskeva ja lajin keskeisissä tehtävissä toimitvien henkilöiden arviointi.

Suhosta ei päätoimittajan mukaan aseteta erittäin kielteiseen julkisuuteen, vaan esitetään kriittinen arviointi hänestä jääkiekkovalmentajana. Kolumnikirjoituksiin ei ole koskaan sisällytetty velvollisuutta kuulla kolumnin kohdetta.

Lehteen kohdistettu kantelu on niin ilmeisen perusteeton, että siitä voidaan päätellä kantelijan tarkoituksena olevan pyrkiä rajoittamaan urheilujournalismiinkin liittyvää sananvapautta ja näin ohjaamaan ammattiurheilua koskevaa kirjoittamista enemmän sponsorimyönteiseen suuntaan.

Ratkaisu
Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava… (JO 26). Tavanomainen kulttuurikritiikki, poliittinen, taloudellinen tai yhteiskunnallinen arviointi sekä vastaavan muun mielipiteen esittäminen ei kuitenkaan synnytä oikeutta kannanottoon (JO 24).

Kolumni ”Teatterimiehen TUHO” käsittelee Jääkiekon SM-Liiga Oy:ssä pelaavan HC Ässät Pori Oy:n jääkiekkojoukkueen valmentajavalintaa ja valmentajaksi valitun Alpo Suhosen historiaa sekä mahdollisuuksia menestyä tehtävässään. Tv-ohjelman ennakkomaininta viittaa edellisessä lehdessä julkaistuun kolumniin.

Jääkiekkoilu korkeimmalla kansallisella tasolla on sekoitus viihteen ja urheilun liiketoimintaa. Julkisuus on jääkiekkoilun elinehto – ala elää julkisuudessa ja julkisuudesta. Sen vuoksi joukkueiden johtotehtävissä olevien on kestettävä julkinen arviointi, joka voi olla hyvinkin henkilökohtaista. Kolumni on mielipidekirjoitus, joka voi olla kärjekäs ja kriittinen. Julkisen sanan neuvoston mielestä tekstissä ei ollut henkilökohtaisesti loukkaavia ilmaisuja. Sellaiseksi ei voi laskea myöskään James Bond -tyylistä ja pakinanomaista viittausta tv-ohjelmaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Urheilulehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.