Päätökset

Julkisen sanan neuvosto tekee käsittelyyn otetusta kantelusta joko vapauttavan tai langettavan päätöksen. Langettavaan päätökseen voi sisältyä myös vakava huomautus. JSN:n päätökset on tallennettu sähköisesti vuodesta 1994.

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Langettava

2117/PL/94

Sompio
Paikallislehti kertoi vuonna 1944 tapahtuneesta partisaanien hyökkäyksestä lappilaiseen kylään. Artikkeli perustui kylässä hyökkäyshetkellä olleen, tuolloin 9-vuotiaan tytön kokemuksiin. Nyt, 50 vuoden jälkeen, hän kertoi kokemastaan ja nimesi yhden hyökkäykseen osallistuneista partisaaneista. Lehti julkaisi tämän nimen. Haastateltu ilmoitti myöhemmin, että hän oli jälkikäteen kieltänyt kyseisen henkilön nimen julkaisemisen.Tapahtumilla oli huomattavaa historiallista merkitystä. Artikkelista ilmeni selvästi, että kyse oli haastatellun lapsuuden muistikuvista eikä lehti ottanut kantaa väitteeseen. Lehti julkaisi samanaikaisesti myös syytösten kohteena olleen henkilön haastattelun, jossa tämä jyrkästi kiisti osallistuneensa mihinkään partisaanitoimintaan. Nämä seikat puolsivat nimen julkaisemisen hyväksyttävyyttä. Toisaalta väite partisaanihyökkäykseen osallistumisesta oli erittäin vakava ja arkaluontoinen. Haastateltavan lapsuuden aikaiset muistikuvat jäivät ainoaksi selvitykseksi asiassa. Nimen julkaiseminen oli omiaan aiheuttamaan merkittävää vahinkoa. Haastateltavan esittämä, nimen julkaisemista koskenut kielto horjutti vielä osaltaan luottamusta hänen muistikuviinsa. Neuvosto katsoi näin ollen, että nimen julkaiseminen rikkoi hyvää journalistista tapaa ja antoi lehdelle huomautuksen.

Vapauttava

2102/IL/94

Pohjois-Kymenlaakso
Ilmaisjakelulehden artikkelin pääpaino oli auringon valon haittavaikutusten ja suojautumistarpeen esittelemisessä. Suhteellisen pitkän artikkelin loppupuolella mainittiin yksi tuote esimerkkinä aurinkovoidesarjasta, jota muun muassa astmaatikot voivat käyttää. Neuvosto korosti pidättyvyyttä tuotemerkkien kertomisessa, mutta piti artikkelia luonteeltaan informatiivisena. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Vapauttava

2126/SL/94

Keski-Uusimaa
Sanomalehti seurasi poliisitutkintaa ja oikeudenkäyntiä, jossa käsiteltiin kantelijan pojan surmaa asialliseen sävyyn. Surmatyö herätti suurta huomiota eikä sen tekijästä ollut alkuvaiheessa tietoa. Tällöin lehti kertoi uhriksi joutuneen henkilön taustasta, kumotakseen huhuihin perustuvia selityksiä. Lehti ei neuvoston mielestä leimannut uhria eikä näin ollen rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2121/SL/94

Aamulehti
Sanomalehti julkaisi yhden palstan levyisen ja ulkoisesti tavanomaista pikku-uutista muistuttavan ihovoidemainoksen. Sen oikeassa ylänurkassa oli ilmoitus-merkintä ja alhaalla yhtiön nimi. Ne eivät kuitenkaan riittäneet välittömästi kertomaan lukijalle, että kyseessä oli ilmoitus. Neuvosto antoi lehdelle huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2118/IL/94

Kaupunkilehti Haapajärvinen
Ilmaisjakelulehdessä julkaistiin yleisönosastokirjoitus "Puoliksi tehty puisto", jossa kantelijankin nimi mainittiin. Laatijaksi oli merkitty Arvo Karvola. Kyseessä oli nimimerkki. Kirjoituksen kielenkäyttö ei ollut erityisen kärjekästä ja kantelija oli aiemmin osallistunut asiasta käytyyn julkiseen keskusteluun. Kirjoituksen sisältö ei näin ollen rikkonut hyvää journalistista tapaa.Neuvosto totesi samalla, että nimimerkkikirjoituksen luonteen tulisi käydä selvästi ilmi. Etu- ja sukunimiä ei pitäisi käyttää nimimerkkinä, jos siitä voi aiheutua sekaantumisvaaraa. Nyt julkaistun nimimerkkikirjoituksen luonteen huomioon ottaen neuvosto ei kuitenkaan ryhtynyt enempiin toimiin.

Vapauttava

2115a+b/AL/94

Se! / Hymy
Aikakauslehdessä haastateltiin vaimonsa murhasta tuomittua miestä ja hänen vanhempiaan. Tällaisten haastattelujen julkaiseminen voi aiheuttaa kärsimystä surmatun läheisille. Haastattelujen julkaiseminen oli kuitenkin sinänsä hyväksyttävää. Artikkelin kuvituksena oli neljän vuoden takainen kuva asianosaisten lapsesta isänsä sylissä. Neuvoston mielestä lehdellä olisi ollut syytä pidättäytyä lapsen kuvan ja etunimen julkaisemisesta. Kun artikkelin painopiste kuitenkin oli surmatyön tekijän ja hänen vanhempiensa kokemuksissa ja lapsesta kertonut osuus kuvasi lähinnä isovanhempien tunteita, ei neuvosto ryhtynyt kantelun johdosta enempiin toimiin. / Päätöstiivistelmä 2115b/AL/94: Aikakauslehti haastatteli vaimonsa murhasta tuomittua miestä. Tapahtumien kertaaminen saattoi aiheuttaa kärsimystä uhrin omaisille. Haastattelun julkaiseminen oli kuitenkin sinänsä hyväksyttävää. Artikkelissa oli suojattu omaisten henkilöllisyyttä eikä siinä menty selostuksen yksityiskohdissa pidemmälle kuin teon taustan ymmärtäminen edellytti. Lehti ei ollut rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2110/SL/94

Ilta-Sanomat
Iltapäivälehti käsitteli useissa artikkelissaan järvenpääläisen moottoripyöräkerhon presidentin surmaa. Lehti kytki surmatyön moottoripyöräjengien väliseen valtataisteluun ja mainitsi siinä yhteydessä tietyn moottoripyöräkerhon. Tästä helsinkiläisestä moottoripyöräkerhosta oli jo aiemmin käyty vilkasta keskustelua ja poliisi selvitti sen jäsenten mahdollista yhteyttä tapahtuneeseen surmatyöhön. Lehti julkaisi myös kyseisen moottoripyöräkerhon presidentin haastattelun ja julkisti muutenkin kerhon jäsenten näkemyksiä. Neuvoston mielestä lehti ei ollut rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2109/AL/94

Psykologiuutiset
Ammattialan lehti kävi läpi tiedotusvälineissä esitettyjä arvioita psykologien panoksesta Lahden vankikarkuripiirityksessä. Kantelijan esittämiä kommentteja selostettiin yhdeltä osin epätäsmällisesti. Neuvoston mielestä olisi ollut asianmukaista, että lehti olisi täsmentänyt juttuaan kantelijan otettua yhteyttä asiassa. Toisaalta kantelijan esittämän kritiikin sisältö ilmeni selostuksesta ja kantelijalle tarjottiin vastinemahdollisuutta. Neuvosto ei ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Langettava

2103/IL/94

Kaupunkilehti Seiska
Ilmaisjakelulehden allergiavalmisteesta kertonut juttu oli laadittu otsikkoa myöten mainosmaiseen tyyliin. Tuotenimi toistui tekstissä useita kertoja, myös tekstikappaleiden alussa, mikä vahvisti mainosmaista vaikutelmaa. Juttua pidettiin tekstimainontana ja lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2227/MTV/95

MTV Oy
Televisio-ohjelmassa kerrottiin autokaupasta, jossa auton ostajapariskunta koki tulleensa huijatuksi. Riita koski lähinnä auton matkamittarin väitettyä peukalointia ja sitä, oliko ostajille kerrottu matkamittarin lukeman näyttävän huomattavasti todellista alhaisempaa ajokilometrimäärää. Neuvosto totesi, että toimittajan kommentit ja kysymykset rakentuivat läpi ohjelman sille olettamukselle, että matkamittaria oli peukaloitu ennen kaupantekoa. Vain hyvin tarkkaavainen katsoja sai ohjelmasta selville myyjäpuolen vastaselityksen lukeman alhaisuudelle. Neuvosto ei pitänyt esitystapaa tältä osin asianmukaisena, ottaen huomioon, että osapuolten kiista koski juuri tätä seikkaa. Toisaalta kantelijoille oli varattu tilaisuus esiintyä ohjelmassa, josta he kieltäytyivät. Lisäksi asiasta lähetettiin myöhemmin, kantelijoiden vaatimuksesta, uusi ohjelma, jossa he saattoivat laajasti selvittää näkökantojaan. Näiden seikkojen vuoksi neuvosto ei ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Langettava

2223/IL/95

City-lehti
Ilmaisjakelulehti julkaisi kokosivun mainoksen "Nuoret naiset menettivät itsekontrollinsa dippijuhlissa". Mainosteksti oli laadittu tavanomaista toimituksellista tekstiä mukaillen, vaikkakin sisältöä oli mahdoton ymmärtää uutistekstiksi. Mainoksen kolmessa nurkassa oli "ilmoitus"-merkintä. Mainos olisi monessa ympäristössä erottunut välittömästi. Aukeaman toisen sivun täytti kuitenkin artikkeli, joka ei otsikoinniltaan tai värinkäytöltään ratkaisevasti poikennut mainoksille ominaisesta tyylistä. Lukija saattoi hahmottaa kokonaisuuden joko artikkeli- tai mainosaukeamaksi. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.Päätöksestä äänestettiin äänin 8-3.