3575A/SL/05

Vapauttava

Entinen kunnanjohtaja kanteli sanomalehden uutisesta, jossa oli hänen mielestään virhe. Lehti korjasi uutisointiaan ja pahoitteli uutisessa ollutta epätarkkuutta kahdessakin eri yhteydessä. Vapauttava.

Itä-Savo julkaisi 22.11.2005 uutisen, joka oli otsikoitu ”Terttu Karttunen irtisanottiin”. Seuraavana päivänä lehti julkaisi täsmentävän uutisen, joka oli otsikoitu ”Punkaharju ja Karttunen sopivat”. Lehti myös pahoitteli toimittajan kolumnissa tekemää virhettä.

Kantelu 28.12.2005 ja sen täydennys 19.1.2006

Kantelijan mukaan hän on pyytänyt Itä-Savoa julkaisemaan oikaisun 22.11.2005 julkaistusta uutisesta. Lehti oikoi seuraavana päivänä uutisointiaan, ja toimittaja Eeva Mikkonen on samassa yhteydessä pahoitellut virheellistä uutista. Lehti täsmensi vielä Karttusen ja Punkaharjun kunnan välisen virkasuhteen sopimusperäistä päättymistä 19.12.2006.

Karttunen tulkitsee kuitenkin kantelunsa täydennyksessä, että Itä-Savo ei ole julkaissut hänen pyytämäänsä oikaisua. Oikea tieto asiasta kuuluu näin: ”Punkaharjun kunta ja vs. kunnanjohtaja Terttu Karttunen tekivät 8.7.2004 allekirjoitetun johtajasopimuksen 4. kohdan mukaisen ratkaisun virkasuhteen päättymisestä”.

Itä-Savon vastaus 23.3.2006

Päätoimittaja Kyösti Pienimäki myöntää, että Itä-Savon uutisessa 22.11.2005 kunnanjohtaja Terttu Karttusen virkasuhteen päättymisestä oli virhe virkasuhteen päättymistavasta. Kun virhe oli havaittu, lehti julkaisi oma-aloitteisesti seuraavana päivänä oikaisevan kirjoituksen. Tämä myönnetään kantelussakin.

Ratkaisu

Olennainen virhe on viipymättä korjattava (JO 20).

Itä-Savo julkaisi Punkaharjun kunnanvaltuuston kokouksesta uutisen, jossa muun muassa kerrottiin valtuuston irtisanoneen kunnanjohtaja Terttu Karttusen. Lehti julkaisi seuraavana päivänä täsmentävän uutisen, jonka yhteydessä jutun kirjoittanut toimittaja pahoitteli virhettä. Lehti tarkensi yksityiskohtia vielä julkaistessaan jutun kunnanjohtajan viran täytöstä kaksi viikkoa myöhemmin.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Itä-Savon asiaa täsmentävät uutiset ja toimittajan selittävä kolumni ovat lehden valitsema tapa korjata uutisessa mahdollisesti olleet epätäsmällisyydet. Lehti on toiminut asianmukaisesti.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Itä-Savo ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.