Päätökset

Julkisen sanan neuvosto tekee käsittelyyn otetusta kantelusta joko vapauttavan tai langettavan päätöksen. Langettavaan päätökseen voi sisältyä myös vakava huomautus. JSN:n päätökset on tallennettu sähköisesti vuodesta 1994.

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

2187/YLE/95

Yle
Kotimaan katsauksen raportissa käsiteltiin metsäkiistaa, joka kärjistyi yhteismetsän hoitokunnan aloitettua hakkuut kiistanalaisiksi tiedetyillä alueilla. Hoitokunnan mielestä ohjelma oli vääristelevä, koska hakkuiden jatkamista koskenutta toimenpidekieltoa ei ensivaiheessa toimitettu perille lain vaatimalla tavalla. Keskeistä oli kuitenkin se, että toimenpidekiellon tiedoksiantaminen osoittautui osoittautunut tavanomaista hankalammaksi ja tästä ohjelmassa kerrottiin. Lisäksi ohjelman toimittaja on ilmoittanut pyytäneensä hoitokunnan toiminnanjohtajalta kommentteja, mistä tämä oli kieltäytynyt. Neuvoston mielestä ohjelmassa ei rikottu hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2213/SL/95

Ilta-Sanomat
Sanomalehti uutisoi rikosilmoituksesta. Ilmoituksen taustana oli ammattijärjestön ja pankin välinen takausriita, jonka ammattijärjestö oli hävinnyt alioikeudessa. Rikosilmoituksen mukaan häviö johtui siitä, että alioikeudelle ei ollut kerrottu kaikkia takausriidan kannalta merkityksellisiä seikkoja. Lehti julkisti rikosilmoituksessa mainittujen kolmen henkilön nimet ja pyysi yhdeltä heistä kommentteja. Kantelijaa ei kuultu eikä lehti kiinnittänyt huomiota siihen, että rikosilmoituksessa mainittu, kantelijan laatima muistio oli tehty alioikeuden päätöksen jälkeen, joten muistiolla ei voinut olla vaikutusta alioikeuden päätökseen. Kyseinen muistio oli samalla ainoa teko, joka kantelijan osalta yksilöitiin rikosilmoituksessa. Neuvoston käsityksen mukaan tutkintapyynnöstä uutisoiminen olisi joka tapauksessa johtanut siihen, että sen kohteena olleet henkilöt olisivat tulleet tunnistetuiksi. Tutkintapyynnön esitystapa huomioon ottaen oli myös ymmärrettävää, että päivämäärien ristiriitaisuus jäi ensi vaiheessa havaitsematta. Toisaalta, kun kantelija otti yhteyttä lehteen, täytyi ristiriidan käydä lehdelle ilmeiseksi. Neuvoston mielestä lehden olisi tällöin pitänyt viipymättä korjata uutisoinnin puutteellisuus. Tämän lehti kuitenkin laiminlöi, minkä johdosta lehdelle annettiin huomautus.

Langettava

2219/IL/95

Uutis-Karjala
Ilmaisjakelulehden välissä oli vaaliliite, joka poikkeavan sivukoon vuoksi erottui selvästi lehden muusta aineistosta. Toisaalta lehden etukannen laatikossa todettiin lihavoitetuin kirjaimin "Äiti Maa Liite keskiaukeamalla" ja itse liitteessä oli lehden logo ja vaaliliitemaininta. Nämä olivat omiaan hämärtämään rajaa vaaliliitteen ja lehden toimituksellisen aineiston välillä. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2210/AL/95

7 päivää
Aikakauslehti kertoi selvittäneensä erään paljonkin julkisuudessa olleen liikemiehen asuinpaikan, poliisin epäonnistuttua hänen tavoittamisessaan. Asiakirjoista ilmenevät selvitykset antoivat riittävää tukea lehden selostukselle ja sanamuodoille poliisin toiminnasta. Kantelijan vakuutus siitä, että poliisi oli tietoinen hänen olinpaikastaan, ilmeni artikkelista. Kantelijan toimittajalle lähettämän faksin sisältö tuki lehden väitettä siitä, että kantelijaan oli oltu yhteydessä hänen näkökantojensa saamiseksi. Lehti korjasi virheelliseksi osoittautuneet tiedot kantelijan asuntojen omistussuhteista myöhemmässä numerossaan. Neuvoston mielestä artikkelissa ei rikottu hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2208/AL/95

Alibi
Rikosaiheisiin erikoistuneessa aikakauslehdessä väitettiin neljän vangin suunnitelleen vankilapakoa. Lehden mukaan suunnitelmasta ei jäänyt viranomaisille sellaista näyttöä, että oikeustoimiin olisi voitu ryhtyä. Lehti ei itsekään pystynyt osoittamaan riittävää näyttöä varauksettomalle väitteelleen pakosuunnitelmasta. Toisaalta julkisuudessa oli muutenkin esitetty arvioita mahdollisesta pakosuunnitelmasta. Kantelijan nimeä ei mainittu jutussa eikä hän ollut siitä muutenkaan yleisesti tunnistettavissa. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Langettava

2207/IL/95

Tampereen Kaupunkiviesti
Ilmaisjakelulehden hääliitteessä oli lyhyehköjä juttuja mm. hääkampauksesta, puvun valinnasta, häälahjojen hankinnasta ja hääkoristeluista. Paikalliset yrittäjät kertoivat muodissa olevista suuntauksista ja omasta tarjonnastaan. Samassa numerossa oli myös näiden yrittäjien mainoksia. Juttuihin sisältyi lukijoiden kannalta hyödyllistä informaatiota. Ne oli kuitenkin laadittu kritiikittömästi yksittäisten yrittäjien ehdoilla, päätarkoituksena heidän etunsa edistäminen. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2206/SL/95

Helsingin Sanomat
Lehden kuukausiliitteessä esiteltiin kolme tietokonepeliä, joista kaksi sai kirjoittajalta erittäin myönteisen arvion. Jutun lopussa kerrottiin, mistä pelejä saa ostaa ja mitä ne maksavat. Neuvoston mielestä kysymys oli subjektiiviseen sävyyn kirjoitetusta tuoteinformaatiosta, joka sinänsä ei ole ristiriidassa hyvän journalistisen tavan kanssa. Arvioilla oli sekä viihde- että informaatioarvoa. Lehti eri rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2201/SL/95

Suomenmaa
Sanomalehden artikkelissa ihmeteltiin sitä, miksi terveydenhoitoalan lehdessä julkaistiin pääministerin haastattelu tilanteessa, jossa sairaanhoitajat olivat lakossa ja eduskuntavaaleihin oli viikko aikaa. Yhtenä haastateltavana oli ammattijärjestön lehden toimitussihteeri. Tämä oli puolestaan ymmärtänyt lehden toimittajan yhteydenoton vain taustatietojen hankinnaksi, ei haastatteluksi, josta hän olisi kertomansa mukaan kieltäytynyt. Toimitussihteerin mukaan haastatteluosuudessa oli myös virheitä.Toimitussihteerin haastattelu oli ulkopuolisin silmin arvioituna tavanomainen. Mahdolliset asiavirheet olisivat olleet korjattavissa joko oikaisupyynnön tai vastineen avulla. Samalla neuvosto kuitenkin korosti haastateltavan ja toimittajan välisen luottamuksellisen suhteen tärkeyttä. Haastateltavalle on kerrottava, onko keskustelu tarkoitettu julkaistavaksi vai ainoastaan tausta-aineistoksi. Toimitussihteeriä haastatellut toimittaja laiminlöi tämän seikan selvittämisen. Neuvoston mielestä ei voitu edellyttää, että toimitussihteeri olisi tuolloin ymmärtänyt, että tarkoituksena oli julkaista hänen kommenttinsa haastatteluna. Lehdelle annettiin huomautus.

Vapauttava

2195/PL/95

Kuorevesi-Mänttä-Vilppula
Paikallislehti julkaisi nimimerkkikirjoituksen, joka kohdistui sivistyslautakuntaan ja sen kahteen jäseneen. Jäsenten nimiä ei mainittu, mutta he olivat kirjoituksesta tunnistettavissa. Neuvosto totesi, että julkisissa luottamustehtävissä toimivien on varauduttava siihen, että heidän toimintaansa voidaan arvostella kärkevästikin. Nyt kyseessä ollutta kirjoitusta ei pidetty edes erityisen kärkevänä eikä kirjoituksen julkaiseminen nimimerkillä varustettuna rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2191/SL/95

Aamulehti
Sanomalehti kertoi vuokratalojen kunnostamisesta käydystä kiistasta otsikolla "Ralli ja rähinöinti jatkuvat". Artikkelin mukaan osa vuokratalojen asukkaista oli sitä mieltä, että huolto- ja kunnostustoimet oli järjestelmällisesti laiminlyöty. Artikkelissa luonnehdittiin kunnossapitoa kiivaimmin arvostelleiden asukkaiden toimintaa melko kärjekkääseen sävyyn. Toisaalta kiista talojen kunnosta oli jatkunut pitkään ja kuumentanut tunteita. Tätä tilannetta artikkeli kuvasi. Lehti ei rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2189/AL/95

Pirkka
Aikakauslehden mainoksessa tarjottiin "tohtori Passebecqin kuuria" tupakoinnin lopettamisen helpottamiseksi. Mainoksen typografia poikkesi jonkin verran toimituksellisessa aineistossa käytetystä. Lisäksi mainoksen yleisilme oli vanhahtava. Toisaalta mainosteksti muistutti toimituksellista tekstiä ingresseineen ja väliotsikointeineen. Neuvosto arvioi useimpien aukeamaa silmäilleiden lukijoiden havainneen melko pian, että kyse oli mainoksesta. Mainoksessa oli kuitenkin myös niin paljon toimituksellista aineistoa jäljitteleviä elementtejä, että se ei välittömästi erottunut toimituksellisesta aineistosta. Neuvosto antoi lehdelle huomautuksen.

Langettava

2185/AL/95

Oma markka
Aikakauslehden mainoksessa tarjottiin "tohtori Passebecqin kuuria" tupakoinnin lopettamisen helpottamiseksi. Mainoksen typografia poikkesi jonkin verran toimituksellisessa aineistossa käytetystä. Lisäksi mainoksen yleisilme oli vanhahtava. Toisaalta mainosteksti muistutti toimituksellista tekstiä ingresseineen ja väliotsikointeineen. Neuvosto arvioi useimpien aukeamaa silmäilleiden lukijoiden havainneen melko pian, että kyse oli mainoksesta. Mainoksessa oli kuitenkin myös niin paljon toimituksellista aineistoa jäljitteleviä elementtejä, että se ei välittömästi erottunut toimituksellisesta aineistosta. Neuvosto antoi lehdelle huomautuksen.

Vapauttava

2276/YLE/95

YLE/Poliisi-tv
Rikoksia käsittelevässä televisio-ohjelmassa kerrottiin polkupyöräliikkeeseen tehdystä murrosta, jossa anastettiin huomattava määrä maastopyöriä. Toimittaja toi varkaudesta kertoessaan esille myös vakuutuspetoksen mahdollisuuden, kevein perustein. Neuvosto totesi, että jo pelkkä kysymyksenasettelu saattoi leimata kohdetta. Toisaalta kysymys yhdistyi ohjelmassa lähinnä polkupyörävarkauden mittavuuteen. Yhtiön edustaja kumosi välittömästi petoksen mahdollisuuden. Ohjelmajakson pääpaino oli tapahtuneessa varkaudessa ja sen toteuttamistavassa. Näiden seikkojen vuoksi neuvosto ei ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Langettava

2274/IL/95

Aamuset
Ilmaisjakelulehden kokosivun kalaöljymainos koostui kahdesta tekstiosuudesta, jotka jäljittelivät toimituksellista aineistoa otsikointia myöten. Mainoksessa oli käytetty värillistä yläpalkkia ja sivu poikkesi värinkäytöltään lehden toimituksellisista sivuista. Näistä seikoista huolimatta mainoksessa oli niin paljon toimituksellista aineistoa muistuttavia piirteitä, että sen luonne ei ilmennyt välittömästi. Lehti sai huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2273/SL/95

Helsingin Sanomat
Yhden palstan mainos sisälsi tuotteesta kertoneen tekstiosuuden. Tekstin loppuun oli omille riveilleen sijoitettu mm. annostus- ja pakkaustiedot. Kirjasintyyppi oli huomattavasti pienempi kuin toimituksellisessa aineistossa. Mainos oli erotettu toimituksellisesta aineistosta mustalla linjaviivalla. Tämän yksipalstaisen mainoksen yläosassa oli lisäksi ilmoitus-merkintä. Mainoksen kokonaisilme erottui välittömästi toimituksellisesta aineistosta.

Vapauttava

2272/SL/95

Helsingin Sanomat
Yhden palstan mainos sisälsi tuotteesta kertoneen tekstiosuuden. Tekstin loppuun oli omille riveilleen sijoitettu mm. annostus- ja pakkaustiedot. Kirjasintyyppi oli huomattavasti pienempi kuin toimituksellisessa aineistossa. Mainos oli erotettu toimituksellisesta aineistosta mustalla linjaviivalla. Tämän yksipalstaisen mainoksen yläosassa oli lisäksi ilmoitus-merkintä. Mainoksen kokonaisilme erottui välittömästi toimituksellisesta aineistosta.