Päätökset

Julkisen sanan neuvosto tekee käsittelyyn otetusta kantelusta joko vapauttavan tai langettavan päätöksen. Langettavaan päätökseen voi sisältyä myös vakava huomautus. JSN:n päätökset on tallennettu sähköisesti vuodesta 1994.

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

2566/SL/97

Alibi
Alibi kertoi oikeudenkäynnistä, jossa nuorta naista syytettiin murhayrityksestä ja uhrin aviomiestä yllytyksestä tähän tekoon. Selostuksesta ilmeni syytteessä olleen aviomiehen etunimi ja tämän nykyinen asuinpaikka. Jutun yhteydessä julkaistiin oikeudenkäynnistä otettu valokuva, jossa aviomies näkyi taustalla, mutta helposti tunnistettavana. Neuvosto katsoi, ottaen huomioon teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden, sekä sen herättämän laajan huomion, että aviomiehen henkilöllisyyden paljastuminen ei rikkonut hyvää journalistista tapaa. Siten myöskään kuvan julkaisemista ei voida pitää hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Vapauttava

2565abc/SL/97

Ilta-Sanomat, Länsi-Suomi, Satakunnan Kansa
Ilta-Sanomat, Länsi-Suomi ja Satakunnan Kansa kertoivat oikeudenkäynnistä, jossa nuorta naista syytettiin murhayrityksestä ja uhrin aviomiestä yllytyksestä tähän tekoon. Lehtiselostuksista ilmeni selvästi, että uhrin aviomies oli kiistänyt syyllisyyteensä. Satakunnan Kansa ja Ilta-Sanomat eivät myöskään julkaisseet uhrin tai hänen aviomiehensä nimeä. Länsi-Suomi julkaisi jo alkuvaiheessa uhrin omalla nimellään antaman haastattelun. Siitä ei kuitenkaan ilmennyt, että uhrin aviomies oli toinen jutun yhteydessä pidätetyistä henkilöistä. Neuvosto piti sävyä, jolla lehdet olivat tapahtumista kertoneet, kauttaaltaan asiallisena. Selostukset perustuivat poliisitutkinnassa ja oikeudenkäynneissä ilmenneisiin seikkoihin. Uutisoinnissa ei leimattu aviomiestä syylliseksi. Länsi-Suomi julkaisi oikeudenkäyntikuvan, jossa taustalla erottui myös yllytyssyytteen saanut aviomies. Kun uhrin nimi oli kerrottu lehdessä jo aikaisemminkin, merkitsi syytekirjelmän sisältö sitä, että toisen syytetyn henkilöllisyys selvisi viimeistään tässä vaiheessa lukijoille. Neuvosto katsoi, ottaen huomioon teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden, sekä sen herättämän laajan huomion, että aviomiehen henkilöllisyyden paljastuminen ei rikkonut hyvää journalistista tapaa. Siten myöskään kuvan julkaisemista ei voida pitää hyvän journalistisen tavan vastaisena.Lehtien ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa asiaa selostaessaan.

Vapauttava

2552/SL/97

Keski-Uusimaa
Keski-Uusimaan jutussa kerrottiin Tupperware-kutsuista otsikolla "Muovikipot ja kiiluvasilmäiset naiset saavat miesväen pakenemaan autoon/Tupperware-kesteissä leikitään seuraleikkejä ja vaihdetaan kotitalousniksejä". Kutsuille osallistuneen kantelijan kuva julkaistiin jutun yhteydessä. Neuvosto totesi, että jutun otsikoinnissa oli kärkevyyttä, ja joitain sen sanavalintoja voi pitää hätkähdyttävinä. Ne olivat kuitenkin tyylilajilleen ominaisia tehokeinoja, eikä niitä ollut tarkoitettu luettavaksi konkreettisesti. Jutusta ilmeni myös, että kutsuihin osallistuneilla naisilla oli omat varauksensa koko Tupperware-ilmiöön nähden. Neuvoston mielestä jutun tavoitteena ei ollut halventaa kutsuilla osallistuneita naisia, vaan kuvata tiettyä ilmiötä humoristiseen sävyyn. Tämän vuoksi ja kun tilaisuuteen osallistuneet tiesivät, että tapahtumasta oltiin tekemässä lehtijuttua valokuvineen, ei lehden katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2515/SL/97

Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat selosti kunniamerkkien viennistä syntyneen kiistan nykyvaihetta. Uutinen oli luonteeltaan tavanomainen seurantauutinen. Kantelija lähetti lehdelle kommenttikirjoituksen. Päätoimittaja nimesi sen vastineeksi, mutta kieltäytyi samalla julkaisemasta sitä sen harhaanjohtavuuden vuoksi. Neuvoston mielestä kyse oli mielipidekirjoituksesta, jota lehdellä ei ollut velvollisuuttakaan julkaista. Näin ollen lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2510/AL/97

Ylioppilaslehti
Ylioppilaskunnan lehdessä julkaistiin lyhyehkö selostus oikeudenkäynnistä, jossa ylioppilaskunta oli yhtenä osapuolena. Toinen osapuoli otti yhteyttä lehteen, ja päätoimittaja tarjosi heille vastausmahdollisuutta, käyttäen tuolloin vastine-sanaa. Vastauskirjelmä julkaistiin, mutta lyhennettynä, vaikka sitä oli vaadittu julkaistavaksi sellaisenaan. Lehti ei myöskään neuvotellut näistä poistoista.Neuvoston mielestä alkuperäisessä uutisessa ei ollut oikaisua vaatineita asiavirheitä eikä se myöskään synnyttänyt vastineoikeutta. Kirjelmä oli lyhennettynäkin selvästi alkuperäistä uutista pidempi ja kommentit itse uutisen asiasisältöön oli säilytetty. Uutisointi liittyi pitkäaikaiseen kiistaan, jota oli käsitelty eri tiedotusvälineissä. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2556/IL/97

Kalajoen Seutu
Kalajoen Seudussa kerrottiin elintarviketuotannon kehittämisprojektista. Artikkelit olivat informatiivisia, eikä samaan aihepiiriin liittyneiden mainosten sijoittaminen niiden viereen rikkonut hyvää journalistista tapaa. Yksittäisen markkinointitapahtuman mainos oli sen sijaan sijoitettu ikään kuin osaksi tapahtumasta kertonutta artikkelia. Sijoittelu oli omiaan horjuttamaan luottamusta tiedonvälityksen uskottavuuteen. Yrittäjäkulma-aukeaman kaksiosaisissa mainoksissa oli tekstiosuus puolestaan laadittu muistuttamaan toimituksellista aineistoa. "Ilmoitusliite" -merkinnästä huolimatta tekstiosuudet eivät erottuneet välittömästi mainoksiksi. Näiltä osin lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2540/PL/97

Rannikkoseutu
Rannikkoseutu julkaisi merkkipäivän viettäjän itse laatiman merkkipäiväjutun, jossa tämä kertasi myös yksittäisiä sukuriitoja. Juttu eteni erehdyksen vuoksi julkaistavaksi sellaisenaan, ilman toimituksellista käsittelyä. Kirjoittajan nimeä ei mainittu. Se, että kyseessä oli yhden ihmisen muistelus, kävi toisaalta lukijalle ilmeiseksi. Muihin perheenjäseniin kohdistuneet väitteet eivät myöskään erityisesti painottuneet jutussa. Juttua ei pidetty asianmukaisena. Kun lehti oli kuitenkin tarjonnut sekä vastine- että oikaisumahdollisuutta, ei neuvosto, asiaa kokonaisuutena harkittuaan, ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Vapauttava

2536/SL/97

Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomien artikkelissa kyseenalaistettiin Krishna-liikkeen varainhankinnan verottomuus. Asiasta kuultiin sekä järjestön tiedottajaa että eri viranomaistahoja. Artikkelin yhteydessä oli ns. faktaruutu, jonka tietoja kantelijayhteisö piti virheellisinä. Yhteisölle syntyi tältä osin vastineoikeus. Lehdellä ei ollut kuitenkaan velvollisuutta julkaista ensiksi toimitettua vastinetta, se oli toisaalta loukkaava ja toisaalta kertasi jo ensimmäisessä artikkelissa esitettyjä näkemyksiä. Uusi vastine julkaistiin noin viikon sisällä sen saapumisesta. Se oli varustettu kommentilla, jossa toimittaja perusteli artikkelin sisältöä. Kommentti oli sävyltään asiallinen ja lukijan kannalta informatiivinen. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2546/AL/97

Se!

Se! -lehti kertoi kantelijaan kohdistuneista huhuista, jotka oli aiemmin julkistettu Alueviestissä (kts. dnro 2537/IL/97). Neuvosto totesi, että jokainen tiedotusväline kantaa oman julkaisueettisen vastuunsa. Kuitenkin sillä, että asiaa oli käsitelty paikallisessa lehdessä, ja että siinä julkaistu kirjoitus oli herättänyt voimakkaita reaktioita, oli merkitystä Se!-lehden artikkelia arvioitaessa. Sitä voidaan pitää jo enemmän seuranta-artikkelina. Artikkelissa suhtauduttiin huhuihin ja väitteisiin myös kriittisesti, otsikointia myöten. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Langettava

2537/IL/97

Alueviesti
Alueviestin artikkeliotsikossa kysyttiin, oliko kantelijasta tullut paikkakunnalla uusi mörkö. Kantelijaan liitetyt uhkakuvat "homoliikkeen" maihinnoususta toistettiin artikkelissa sellaisenaan, kantelijaa kuulematta tai väitteitä muutenkaan tasapainottamatta tai perustelematta. Yksikään niistä henkilöistä, joiden väitettiin kritisoineen kantelijan roolia, ei esiintynyt artikkelissa nimellään. Tapa, jolla näistä huhuista ja väitteistä kerrottiin, oli henkilökohtaisesti loukkaava. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Langettava

2527/MTV/97

MTV3
MTV3:n Karpolla on asiaa -ohjelmassa yksi Helsingin kaupungin rakennusviraston työntekijöistä kertoi joutuneensa hiekoittamaan katuja ylipainoisella avopakettiautolla. Ohjelmassa näytetyn punnituksen perusteella autoon ei olisi voinut lastata lainkaan hiekkaa ilman, että auton kantokyky ylittyy. Rakennusviraston edustaja kiisti punnitustuloksen ja myös väitteen siitä, että työntekijä olisi määrätty lainvastaisiin tehtäviin. Tämän ohjelman ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.Asiaan palattiin muutaman kuukauden kuluttua, jolloin kyseinen työntekijä kertoi, että hän oli nyt pitkällä sairaslomalla. Neuvostolle toimitetun tiedon mukaan työntekijä oli itse hakeutunut sairaslomalle selkävaivojen vuoksi. Sairasloman syytä ei kerrottu ohjelmassa. Sen sijaan siitä välittyi vaikutelma, että sairasloman takana olisi työnantajan aikomus kyseenalaistaa työntekijän mielenterveys. Työnantajalle ei ollut varattu mahdollisuutta vastata tähän vakavaan syytökseen. MTV3:lle annettiin tältä osin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2545/SL/97

Hyvinkään Sanomat
Hyvinkään Sanomissa järjestettiin yleisöäänestys, jossa etsittiin paikkakunnan parasta kioskia tai grilliä. Osallistujilta perittiin maksu. Lehti kertoi kilpailusta ilmoituksin, joita ei voinut sekoittaa toimitukselliseen aineistoon. Tämä lehden markkinointiosaston järjestämä kilpailu toteutettiin lisäksi mainostilassa. Neuvosto ei ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Vapauttava

2531/PL/97

Kyrönmaa
Kyrönmaassa selostettiin paikkakuntalaisten tekemän Norjan matkan kulkua. Kuljetusyrityksen nimi mainittiin heti jutun alussa, mutta yritystä ei mitenkään muuten esitelty. Jutun lopuksi todettiin, että matka kyseisen yrityksen autolla oli jälleen tehnyt matkalaiset tyytyväisiksi. Neuvoston mielestä kuljetusliikkeen nimen mainitseminen oli luontevaa. Jutussa ei ollut muitakaan mainosmaisia piirteitä, joten juttua ei pidetty tekstimainontana.

Langettava

2525/MTV/97

MTV3
MTV3 lähetti alihankintana tuotettua ohjelmasarjaa, jossa kunnat kilpailivat Suomen kaunein kunta -tittelistä. Esitellyt kunnat oli valittu siitä joukosta, joka oli ilmoittanut valmiutensa maksaa ohjelmaan mukaan pääsemisestä. Maksullisuus merkitsi, että kuntia ei ollut valittu puhtaasti journalistisin kriteerein. Menettely oli omiaan horjuttamaan katsojien luottamusta tiedonvälitykseen ja hämärtämään rajaa mainonnan ja toimituksellisen aineiston välillä. Televisioyhtiölle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2522/AL/97

Rikoslehti
Rikoslehdessä selostettiin oikeudenkäyntiä, jossa kahdelle poliisimiehelle vaadittiin rangaistusta mm. huumausainerikokseen yllyttämisestä. Kantelija oli tuomittu aiemmassa oikeudenkäynnissä kyseisestä huumausainerikoksesta ja suoritti parhaillaan siitä saamaansa vankeusrangaistusta. Neuvoston mielestä jutusta ei syntynyt haastattelunomaista mielikuvaa, toisin kuin kantelija oli katsonut. Lehtijuttu ei muutenkaan antanut harhaanjohtavaa kuvaa hänen roolistaan vireillä olleessa oikeudenkäynnissä. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2516/SL/97

Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomien myyntijulisteen ja otsikon mukaan ylinopeudesta sakot saanut viihdetaiteilija olisi pimittänyt poliisilta suuret tulonsa. Laulajan sakot vahvistettiin myöhemmin hänen alunperin ilmoittamaansa kuukausipalkkaan nähden yli kaksinkertaisten tulojen perusteella. Eron suuruus puolsi osaltaan otsikon kärjekkyyttä. Jutusta ilmeni selvästi, että syyttäjän mukaan kyse oli vääristä sakonmääritysperusteista. Sekä artikkelissa että kuvatekstissä mainittiin, että syyttäjä ei katsonut laulajan valehdelleen. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.