Sök beslut

ONM publicerar sina beslut på svenska när anmälan har gjort på svenska och är siktat mot svenskspråkig medium.

(5.9.2023) OBS! Vi ber om ursäkt för att sökningen på svenska hittar inte alla beslut som den borde. Felet utreds. Sökningen på finska finns här.

Sök beslut

  • Journalistregel

  • Beslut

  • Medium

Langettava

2327/MTV/96

MTV
Televisiouutisissa kerrottiin oikeudenkäynnistä, jossa 17-vuotias kantelija vangittiin tuhopoltoista epäiltynä. Televisiokuvassa näytettiin oikeussalin odotushuonetta ja hetken aikaa myös päivän juttulistaa. Siitä oli selvästi luettavissa kantelijan nimi. Televisioyhtiön selvityksen mukaan nimen paljastuminen johtui työtapaturmasta. Rikosasioiden uutisointi edellyttää kuitenkin erityistä huolellisuutta. Neuvosto antoi yhtiölle huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2324/SL/96

Savon Sanomat
Sanomalehden kolumnissa arvioitiin lääninhallituksen suunnittelupäällikön esittämiä näkemyksiä. Suunnittelupäällikön, kantelijan, nimen perässä oli puoluemerkintä, vaikka hän ei kuulunut mihinkään puolueeseen. Lehti julkaisi kantelijan oikaisun, mutta liitti perään huomautuksen, jonka mukaan kantelija oli virkaan valittaessa ollut puolueen jäsen. Neuvoston mielestä lehti saattoi mainita aiemmasta puoluejäsenyydestä. Jäsenyys oli kestänyt vuoteen 1989, ja kantelija oli puolueen jäsenenä osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan.

Langettava

2319/AL/96

Juoksija-lehti
Urheilulehden pääkirjoituksessa arvosteltiin nimeltä mainittua lääkäriä ja kyseenalaistettiin hänen asiantuntemuksensa ja arvostelukykynsä. Lehti ei julkaissut lääkärin vastinetta, koska piti sitä liian pitkänä. Vastinekirjoituksessa ei ollut myöskään osoitetietoja. Neuvosto totesi, että asianomaisen henkilön yhteystiedot olisivat olleet vaivatta saatavissa. Lehden olisi pitänyt ottaa häneen yhteyttä neuvotellakseen vastineen lyhentämisestä. Koska lehti laiminlöi tämän, annettiin sille huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Langettava

2318/AL/96

Rikoslehti
Rikosaiheisiin erikoistunut lehti kertoi poliisitutkinta- ja oikeudenkäyntipöytäkirjojen perusteella surmatyöstä, jossa nainen oli surmannut ex-vävynsä tarkoituksenaan suojata tyttärensä perhettä tämän väkivallalta. Lehti julkaisi syytetyn nimen oikeudenkäynnin ollessa vielä vireillä. Artikkelista ilmeni, että syytetty oli määrätty mielentilatutkimukseen. Teon vakavuudesta huolimatta neuvosto katsoi, että syytetyn nimeä ei olisi pitänyt tuossa vaiheessa julkaista. Artikkeli oli lisäksi rakennettu harhaanjohtavasti ikään kuin syytetty olisi antanut lehdelle haastattelun.

Langettava

2307/SL/95

Ilta-Sanomat
Iltapäivälehdessä kerrottiin ruotsinlaivalla tapahtuneesta raiskauksesta, jonka johdosta poliisi pidätti neljä miestä heti laivan saavuttua Tukholmaan. Kantelija oli pidätettyjen joukossa, vaikkakin häneen kohdistunut epäily osoittautui myöhemmin erehdykseksi. Artikkelissa mainittiin kahdessa kohtaa, että pidätetyt olivat arabeja. Neuvosto ei pitänyt mainintaa hyvän journalistisen tavan vastaisena. Seikalla oli ollut merkitystä rikosta selvitettäessä ja uutisointi oli sävyltään asiallista. Lehti julkaisi tilanteesta otetun valokuvan, jossa kantelija käveli kahden poliisimiehen välissä. Valokuvaa oli jossain määrin käsitelty kantelijan kasvojen kohdalta. Neuvoston arvion mukaan henkilöt, jotka tunsivat kantelijan entuudestaan, kykenivät tästä huolimatta tunnistamaan hänet kuvasta. Lehti sai huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Langettava

2306/AL/95

Alibi
Aikakauslehden kannessa oli moottoripyöräilijän kuva ja sen päällä otsikkoteksti "Helvetin enkelien sota". Sisäsivuilla käsiteltiin moottoripyöräkerhoja kolmella aukeamalla. Yksi artikkeleista kertoi kerholaisten käyttämistä tatuoinneista. Viereisessä valokuvassa kahdeksan miehen ryhmä esitteli tatuointejaan. Sekä kansi- että sisäsivun kuvat olivat arkistokuvia, joiden ottamiseen kuvattavat olivat aikanaan antaneet suostumuksensa. Sisäsivun ryhmäkuvan tekstissä kerrottiinkin, että kuva oli vuodelta 1991. Lehti ei ollut tältä osin rikkonut hyvää journalistista tapaa. Sen sijaan kansikuva oli omiaan luomaan virheellisen käsityksen siitä, että asianomainen moottoripyöräilijä kuuluisi Helvetin enkeleihin ja olisi osallistunut viime vuosien väkivaltaisiin välikohtauksiin. Lehti julkaisi asiaa koskevan selvennyksen seuraavassa numerossaan. Sitä ei kuitenkaan pidetty riittävänä ja lehti sai huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2303/YLE/95

Yle
TV:n uutislähetyksessä käsiteltiin poliisitoimen resursseja. Kuvanauha kertoi poliisin päivittäisestä työstä. Siihen sisältyi myös jakso, jossa tunnistettavissa olevaa kantelijaa oltiin kuljettamassa poliisikuulusteluun. Tätä jaksoa käytettiin kuvituksena, ilman muita journalistisia perusteita. TV-yhtiön mukaan kantelijalta oli nimenomaisesti kysytty lupaa kuvaamiseen ja hän oli antanut siihen suostumuksensa. Kantelija kiisti tämän. Kertomusten ristiriitaisuuden vuoksi neuvosto ei voinut ryhtyä asiassa enempiin toimiin. Neuvosto totesi kuitenkin, että tiedotusvälineen tehtäviin kuuluu julkaisueettinen harkinta silloinkin, kun kuvattava on antanut suostumuksensa kuvansa julkaisemiseen. Arkaluontoisia aiheita kuvitettaessa on kuvattavien asemaan ja tilanteeseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Erityisesti on huolehdittava siitä, että kuvattava tietää, miten ja millaisessa yhteydessä kuvanauhaa tullaan käyttämään.

Vapauttava

2323/YLE/96

Yle
Televisiossa esitettiin raportti algerialaisen terroristijärjestön väitetystä rahankeruusta. Raportti oli kuvitettu pääosin eri maista otetuilla katunäkymillä, joukossa lyhyt jakso Suomesta. Tunisialaista syntyperää oleva kantelija oli mukana tuossa jaksossa ja katsoi tulleensa tämän vuoksi yhdistetyksi terroristeihin. Neuvosto totesi, että katunäkymästä oli tunnistettavissa henkilö, joka käveli kameran ohi samanaikaisesti, kun kamera nousi kuvaamaan islamilaisen yhdyskunnan kylttiä. Kuvanauhan kuvitusluonne, taustatunnelman välittäminen, ilmeni kuitenkin selvästi, eivätkä raportissa esitetyt väitteet mitenkään kytkeytyneet kuvanauhassa esiintyviin henkilöihin. Televisioyhtiön ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2311/IL/95

Savonmaa
Ilmaisjakelulehdessä olleessa yleisönosastokirjoituksessa käsiteltiin koulun roolia. Kuvituksena oli arkistokuva, jossa paikallinen opettaja seisoi luokkahuoneessa, liitutaulun edessä. Kuvaa oli käsitelty julkaisuvaiheessa lisäämällä liitutaululle kuvio, jota päätoimittaja kutsui kirkkoveneeksi. Opettaja piti sitä puolestaan naisen sukuelimen kuvana. Lehti pyysi myöhemmin anteeksi tapahtunutta, mutta neuvoston mielestä anteeksipyyntö ei riittänyt. Lehti sai huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2304/SL/95

Helsingin Sanomat
Sanomalehtiartikkelissa selviteltiin yliopistojen tehokkuutta ja erityisesti professorien roolia ja työmäärää. Artikkeli keräsi poikkeuksellisen paljon huomiota ja kannanottoja. Lehti selosti palautetta ja siteerasi siinä yhteydessä kantelijan julkaisematta jätettyä mielipidekirjoitusta arvioiden, että yliopisto oli pistänyt tiedotuspäällikkönsä puhdistamaan yhteisönsä mainetta. Neuvosto piti tällaista heittoa asiattomana ja vähättelevänä tilanteessa, jossa kantelijan kannanotto jätettiin julkaisematta. Toisaalta lehti julkaisi kantelijan vastineen välittömästi. Ottaen vielä huomioon keskustelun luonteen ja kantelijan aseman, neuvosto päätti olla ryhtymättä asiassa enempiin toimiin.

Vapauttava

2296/SL/95

Kansan Uutiset
Sanomalehtiartikkelissa käsiteltiin uhkakuvia terrorismin leviämisestä Suomeen, esimerkkeinä muun muassa moottoripyöräkerhojen väliset kiistat. Artikkelin kuvituksena oli valokuva Kaivopuistossa järjestetystä moottoripyörätapahtumasta, jota yksi artikkelissa mainituista moottoripyöräkerhoista oli ollut järjestämässä. Kantelija oli vieraillut ko. tapahtumassa ja oli sattumalta mukana valokuvassa. Neuvosto totesi, että kuva oli tunnelmaltaan rauhallinen. Se oli otettu julkisesti järjestetystä moottoripyörätapahtumasta, mikä ilmeni myös kuvatekstistä. Lehti oli lisäksi, kantelijan otettua yhteyttä, tarjoutunut kertomaan, että kantelijalla ei ollut mitään tekemistä mainitun moottoripyöräjengin kanssa. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2291/YLE/95

Yle
Televisiodokumentti kertoi Havannan keskustassa sijaitsevasta tavaratalosta, jota luonnehdittiin Kuubaksi pienoiskoossa. Käännöstekstissä todettiin, että tavaratalon yläkerrassa on tarjolla tavaroita etuoikeutetuille, puolueen jäsenille. Puolueen jäsen -käännös toistui läpi dokumentin. Alkuperäinen, espanjankielinen termi oli "vanguardia nacional", joka kantelijan mukaan olisi pitänyt kääntää "ansioituneeksi työntekijäksi". Neuvosto totesi, että termille ei ole yksiselitteistä käännösvaihtoehtoa. Sanatarkka käännös ei aina myöskään välitä alkuperäiseen termiin sisältyvää kulttuurista ja yhteiskunnallista merkitystä. Dokumentin perusteella puolueen jäsenyys ja ansiokas toiminta työyhteisössä kytkeytyivät tiiviisti toisiinsa. Termivalinnassa olikin kyse enemmän tulkinnasta ja painotuksista kuin varsinaisesta asiavirheestä. Neuvoston mielestä yhtiöllä ei ollut velvollisuutta oikaista käännösvalintaansa.

Vapauttava

2290/AL/96

Talouselämä
Aikakauslehdessä kerrottiin oikeudenkäynnistä, jonka taustana oli viiden henkilön samanaikainen irtisanoutuminen mm. rahtauspalveluita tarjonneesta yhtiöstä. Kahta irtisanoutunutta syytettiin vahingonteosta ja yrityssalaisuuden rikkomisesta, yhtä yrityssalaisuuden rikkomisesta. Neuvosto totesi, että oikeudenkäynnistä uutisoiminen kuului luontevasti talouselämää seuraavan lehden tehtäviin. Ellei syytettyjen nimiä olisi kerrottu, olisivat epäilyt kohdistuneet myös kahteen muuhun irtisanoutuneeseen. Se, että kantelijat kiistivät syytteet, ilmeni selkeästi. Artikkelin kuvituksena oli kuva liekeissä olevista tietokonedisketeistä asiakasrekisteriteksteineen. Neuvoston mielestä kuvan fiktiivinen luonne ilmeni selvästi. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2292/SL/96

Hufvudstadsbladet
Sanomalehti kertoi oikeudenkäynnistä, jossa syyte koski huumausainerikosta, hampunviljelyä. Kantelijaa kuultiin oikeudessa todistajana. Lehti julkaisi hänen nimensä, mitä kantelija piti hyvän journalistisen tavan vastaisena.Oikeudenkäyntiselostus oli sävyltään asiallinen, myös todistajankertomusta koskevilta osiltaan. Todistajankertomus ei liittynyt kantelijan yksityiselämään tai muutenkaan seikkaan, jonka vuoksi nimen kertominen tässä yhteydessä olisi ollut omiaan leimaamaan häntä. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2285/SL/95

Kouvolan Sanomat
Sanomalehti kertoi kahdessa artikkelissa paikallisen taidekeskuksen taloudellisista vaikeuksista. Ensimmäisessä artikkelissa lehti lainasi taidekeskuksen edustajaa, joka arvosteli kaupungin kehitysyhtiön toimia asiassa. Kehitysyhtiö ei ollut kuitenkaan lainkaan osallisena asiaan, vaan kritiikki koski kaupungin elinkeinojohtajaa. Neuvosto piti erehdystä ymmärrettävänä, koska sama henkilö toimi sekä kehitysyhtiön johtajana että kaupungin elinkeinojohtajana. Erehdys olisi kuitenkin pitänyt huomata ennen kakkosartikkelin ilmestymistä. Toisaalta artikkeleissa siteerattu kritiikki kohdistui pikemminkin henkilöön kuin kehitysyhtiöön. Lisäksi lehti julkaisi kehitysyhtiön vastineen viipymättä. Näiden seikkojen vuoksi neuvosto ei ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Vapauttava

2283b/YLE/95

Yle a) radion uutistoimitus b) TV2
2283aRadiouutisissa kerrottiin, että rakennusliikkeen johtohenkilöiden omaisuutta oli pantu takavarikkoon. Kantelijan todettiin kuitenkin ehtineen myydä autonsa ja asuntonsa ennen ulosottomiehen vierailua ja antaneen kauppasumman vaimolleen. Kantelija kiisti yhteyden kauppojen ja tehdyn takavarikkopäätöksen välillä. Samoin hän kiisti lahjoittaneensa varoja vaimolleen.Kantelijalla oli merkittävä asema ammattiyhdistysliikkeessä. Häneen kohdistetulla takavarikkopäätöksellä oli huomattavaa yhteiskunnallista merkitystä. Uutisointi vastasi ulosottoselvityksessä tehtyjä pöytäkirjamerkintöjä. Kantelijaa oli yritetty tavoittaa hänen kommenttiensa saamiseksi ja hänelle tarjottiin myöhemmin haastattelua, mistä hän kieltäytyi. Uutisoinnissa ei rikottu hyvää journalistista tapaa.2283bAjankohtaisohjelmassa kartoitettiin vahingonkorvausvaatimuksia, joita oli kohdistettu eri yritysten ja yhteisöjen johtotehtävissä työskennelleisiin henkilöihin, sekä heidän taloudellista tilannettaan. Erityisesti kiinnitettiin huomiota ihmisiin, joiden omaisuus tai tulot olivat osoittautuneet yllättävän pieniksi. Kantelijan sukunimeä oli käytetty jo ohjelman nimessä. Tätä neuvosto piti yhteiskunnallisessa keskustelussa tyypillisenä kärjistyksenä. Muutenkin kantelijan täytyi yhteiskunnallisen asemansa vuoksi olla varautunut voimakkaaseenkin arvosteluun. Ohjelman ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.