Sök beslut

ONM publicerar sina beslut på svenska när anmälan har gjort på svenska och är siktat mot svenskspråkig medium.

(5.9.2023) OBS! Vi ber om ursäkt för att sökningen på svenska hittar inte alla beslut som den borde. Felet utreds. Sökningen på finska finns här.

Sök beslut

  • Journalistregel

  • Beslut

  • Medium

Vapauttava

2540/PL/97

Rannikkoseutu
Rannikkoseutu julkaisi merkkipäivän viettäjän itse laatiman merkkipäiväjutun, jossa tämä kertasi myös yksittäisiä sukuriitoja. Juttu eteni erehdyksen vuoksi julkaistavaksi sellaisenaan, ilman toimituksellista käsittelyä. Kirjoittajan nimeä ei mainittu. Se, että kyseessä oli yhden ihmisen muistelus, kävi toisaalta lukijalle ilmeiseksi. Muihin perheenjäseniin kohdistuneet väitteet eivät myöskään erityisesti painottuneet jutussa. Juttua ei pidetty asianmukaisena. Kun lehti oli kuitenkin tarjonnut sekä vastine- että oikaisumahdollisuutta, ei neuvosto, asiaa kokonaisuutena harkittuaan, ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Vapauttava

2536/SL/97

Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomien artikkelissa kyseenalaistettiin Krishna-liikkeen varainhankinnan verottomuus. Asiasta kuultiin sekä järjestön tiedottajaa että eri viranomaistahoja. Artikkelin yhteydessä oli ns. faktaruutu, jonka tietoja kantelijayhteisö piti virheellisinä. Yhteisölle syntyi tältä osin vastineoikeus. Lehdellä ei ollut kuitenkaan velvollisuutta julkaista ensiksi toimitettua vastinetta, se oli toisaalta loukkaava ja toisaalta kertasi jo ensimmäisessä artikkelissa esitettyjä näkemyksiä. Uusi vastine julkaistiin noin viikon sisällä sen saapumisesta. Se oli varustettu kommentilla, jossa toimittaja perusteli artikkelin sisältöä. Kommentti oli sävyltään asiallinen ja lukijan kannalta informatiivinen. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2546/AL/97

Se!

Se! -lehti kertoi kantelijaan kohdistuneista huhuista, jotka oli aiemmin julkistettu Alueviestissä (kts. dnro 2537/IL/97). Neuvosto totesi, että jokainen tiedotusväline kantaa oman julkaisueettisen vastuunsa. Kuitenkin sillä, että asiaa oli käsitelty paikallisessa lehdessä, ja että siinä julkaistu kirjoitus oli herättänyt voimakkaita reaktioita, oli merkitystä Se!-lehden artikkelia arvioitaessa. Sitä voidaan pitää jo enemmän seuranta-artikkelina. Artikkelissa suhtauduttiin huhuihin ja väitteisiin myös kriittisesti, otsikointia myöten. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Langettava

2537/IL/97

Alueviesti
Alueviestin artikkeliotsikossa kysyttiin, oliko kantelijasta tullut paikkakunnalla uusi mörkö. Kantelijaan liitetyt uhkakuvat "homoliikkeen" maihinnoususta toistettiin artikkelissa sellaisenaan, kantelijaa kuulematta tai väitteitä muutenkaan tasapainottamatta tai perustelematta. Yksikään niistä henkilöistä, joiden väitettiin kritisoineen kantelijan roolia, ei esiintynyt artikkelissa nimellään. Tapa, jolla näistä huhuista ja väitteistä kerrottiin, oli henkilökohtaisesti loukkaava. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Langettava

2527/MTV/97

MTV3
MTV3:n Karpolla on asiaa -ohjelmassa yksi Helsingin kaupungin rakennusviraston työntekijöistä kertoi joutuneensa hiekoittamaan katuja ylipainoisella avopakettiautolla. Ohjelmassa näytetyn punnituksen perusteella autoon ei olisi voinut lastata lainkaan hiekkaa ilman, että auton kantokyky ylittyy. Rakennusviraston edustaja kiisti punnitustuloksen ja myös väitteen siitä, että työntekijä olisi määrätty lainvastaisiin tehtäviin. Tämän ohjelman ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.Asiaan palattiin muutaman kuukauden kuluttua, jolloin kyseinen työntekijä kertoi, että hän oli nyt pitkällä sairaslomalla. Neuvostolle toimitetun tiedon mukaan työntekijä oli itse hakeutunut sairaslomalle selkävaivojen vuoksi. Sairasloman syytä ei kerrottu ohjelmassa. Sen sijaan siitä välittyi vaikutelma, että sairasloman takana olisi työnantajan aikomus kyseenalaistaa työntekijän mielenterveys. Työnantajalle ei ollut varattu mahdollisuutta vastata tähän vakavaan syytökseen. MTV3:lle annettiin tältä osin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2545/SL/97

Hyvinkään Sanomat
Hyvinkään Sanomissa järjestettiin yleisöäänestys, jossa etsittiin paikkakunnan parasta kioskia tai grilliä. Osallistujilta perittiin maksu. Lehti kertoi kilpailusta ilmoituksin, joita ei voinut sekoittaa toimitukselliseen aineistoon. Tämä lehden markkinointiosaston järjestämä kilpailu toteutettiin lisäksi mainostilassa. Neuvosto ei ryhtynyt asiassa enempiin toimiin.

Vapauttava

2531/PL/97

Kyrönmaa
Kyrönmaassa selostettiin paikkakuntalaisten tekemän Norjan matkan kulkua. Kuljetusyrityksen nimi mainittiin heti jutun alussa, mutta yritystä ei mitenkään muuten esitelty. Jutun lopuksi todettiin, että matka kyseisen yrityksen autolla oli jälleen tehnyt matkalaiset tyytyväisiksi. Neuvoston mielestä kuljetusliikkeen nimen mainitseminen oli luontevaa. Jutussa ei ollut muitakaan mainosmaisia piirteitä, joten juttua ei pidetty tekstimainontana.

Langettava

2525/MTV/97

MTV3
MTV3 lähetti alihankintana tuotettua ohjelmasarjaa, jossa kunnat kilpailivat Suomen kaunein kunta -tittelistä. Esitellyt kunnat oli valittu siitä joukosta, joka oli ilmoittanut valmiutensa maksaa ohjelmaan mukaan pääsemisestä. Maksullisuus merkitsi, että kuntia ei ollut valittu puhtaasti journalistisin kriteerein. Menettely oli omiaan horjuttamaan katsojien luottamusta tiedonvälitykseen ja hämärtämään rajaa mainonnan ja toimituksellisen aineiston välillä. Televisioyhtiölle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2522/AL/97

Rikoslehti
Rikoslehdessä selostettiin oikeudenkäyntiä, jossa kahdelle poliisimiehelle vaadittiin rangaistusta mm. huumausainerikokseen yllyttämisestä. Kantelija oli tuomittu aiemmassa oikeudenkäynnissä kyseisestä huumausainerikoksesta ja suoritti parhaillaan siitä saamaansa vankeusrangaistusta. Neuvoston mielestä jutusta ei syntynyt haastattelunomaista mielikuvaa, toisin kuin kantelija oli katsonut. Lehtijuttu ei muutenkaan antanut harhaanjohtavaa kuvaa hänen roolistaan vireillä olleessa oikeudenkäynnissä. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2516/SL/97

Ilta-Sanomat
Ilta-Sanomien myyntijulisteen ja otsikon mukaan ylinopeudesta sakot saanut viihdetaiteilija olisi pimittänyt poliisilta suuret tulonsa. Laulajan sakot vahvistettiin myöhemmin hänen alunperin ilmoittamaansa kuukausipalkkaan nähden yli kaksinkertaisten tulojen perusteella. Eron suuruus puolsi osaltaan otsikon kärjekkyyttä. Jutusta ilmeni selvästi, että syyttäjän mukaan kyse oli vääristä sakonmääritysperusteista. Sekä artikkelissa että kuvatekstissä mainittiin, että syyttäjä ei katsonut laulajan valehdelleen. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2512/SL/97

Österbottningen
Österbottningen kertoi hovioikeuden lykänneen suullista käsittelyä eräässä oikeudenkäynnissä. Uutisen perusteella vaikutti siltä, että lykkäyksen syynä olisi ollut kahden nimeltä mainitun henkilön poissaolo hovioikeudesta. Itse asiassa hovioikeus oli lykännyt oikeudenkäyntiä omasta aloitteestaan, ja sitä varten asianosaiset eivät tulleet paikalle. Oikaisu julkaistiin vasta vajaan neljän viikon päästä. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2511/SL/97

Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat julkaisi presidentti Jeltsinin haastattelun, joka oli tehty niin, että presidentti oli vastannut kirjallisesti hänelle toimitettuihin kysymyksiin. Sekä pääuutissivulta että sisäsivun artikkelista ilmeni, että presidentti oli antanut vastauksensa kirjallisesti. Maininnat kertoivat lukijalle haastattelun toteutustavasta. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2507/IL/97

Ykköset
Ilmaisjakelulehti Ykköset julkaisi kahden törkeästä varkaudesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuomitun henkilön nimet. Tuomio koski rikoksia, joita he olivat tehneet myymälässä työssä ollessaan. Asialla ei ollut kuitenkaan sellaista yleistä merkitystä eikä myöskään uutisarvoa, että nimien julkaiseminen olisi ollut perusteltua. Myös päätoimittaja ilmoitti neuvostolle, ettei hän pitänyt nimien julkaisemista perusteltuna. Nimet julkaistiin artikkelissa, jonka oli kirjoittanut kyseisten henkilöiden entinen työnantaja, joka samalla edusti lehden julkaisijatahoa. Artikkelista ei ilmennyt laatijan nimeä, vaan tämä esiintyi päin vastoin haastateltavan roolissa omassa jutussaan. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan vastaisesta menettelystä.

Vapauttava

2490/PL/97

Luoteis-Uusimaa
Luoteis-Uusimaa kertoi kunnanhallituksen päätöksestä, jolla irtisanottiin joukko kunnan virkamiehiä ja työntekijöitä. Neljän johtavassa asemassa olleen nimet nostettiin alaotsikkoon, muut 21 irtisanottua lueteltiin nimineen, virka- tai työnimike mainiten. Irtisanottujen ammatit vaihtelivat, heidän joukossaan oli kanslisteja, kiinteistönhoitajia ja rakennusmiehiä. Neuvosto piti ymmärrettävänä sitä, että irtisanotuksi joutuneet kokivat nimien julkaisemisen haittaavana ja heitä mahdollisesti leimaavana. Toisaalta kuntalaisten kannalta oli tärkeää saada täsmällinen tieto päätöksen sisällöstä. Artikkelista ilmeni selvästi, että irtisanomisen perusteena olivat olleet taloudelliset ja tuotannolliset syyt, ja lehden lukijat ovat varmaan olleet tietoisia tilanteesta. Tämän vuoksi uutisointi ei aiheuttanut sellaista haittaa irtisanotuille kuin mitä uutisointi yksittäistapauksessa olisi voinut merkitä. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Vapauttava

2489/PL/97

Luoteis-Uusimaa
Luoteis-Uusimaa kertoi kunnanhallituksen päätöksestä, jolla irtisanottiin joukko kunnan virkamiehiä ja työntekijöitä. Neljän johtavassa asemassa olleen nimet nostettiin alaotsikkoon, muut 21 irtisanottua lueteltiin nimineen, virka- tai työnimike mainiten. Irtisanottujen ammatit vaihtelivat, heidän joukossaan oli kanslisteja, kiinteistönhoitajia ja rakennusmiehiä. Neuvosto piti ymmärrettävänä sitä, että irtisanotuksi joutuneet kokivat nimien julkaisemisen haittaavana ja heitä mahdollisesti leimaavana. Toisaalta kuntalaisten kannalta oli tärkeää saada täsmällinen tieto päätöksen sisällöstä. Artikkelista ilmeni selvästi, että irtisanomisen perusteena olivat olleet taloudelliset ja tuotannolliset syyt, ja lehden lukijat ovat varmaan olleet tietoisia tilanteesta. Tämän vuoksi uutisointi ei aiheuttanut sellaista haittaa irtisanotuille kuin mitä uutisointi yksittäistapauksessa olisi voinut merkitä. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Vapauttava

2505/AL/97

Landsbygdens Folk
Landsbygdens Folk -lehdessä julkaistun nelisivuisen ilmoitusliitteen otsikko-osuus oli suurikokoinen, noin seitsemän sentin korkuinen. Liitteen sivukoko, reunamarginaali ja palstajako vastasivat puolestaan lehdessä käytettyä, vaikka esimerkiksi poikkeava palstajako olisi omiaan selkeyttämään eroa lehteen nähden. Toisaalta kaikkien sivujen ylänurkissa oli yrityslogo. Viimeisen sivun alalaidassa oli vihreäpohjainen palkki, josta ilmenivät liitettä koskevat julkaisutiedot. Värinkäyttö poikkesi muutenkin lehdessä käytetystä. Liitteen katsottiin erottuvan selvästi.