Sök beslut

ONM publicerar sina beslut på svenska när anmälan har gjort på svenska och är siktat mot svenskspråkig medium.

(5.9.2023) OBS! Vi ber om ursäkt för att sökningen på svenska hittar inte alla beslut som den borde. Felet utreds. Sökningen på finska finns här.

Sök beslut

  • Journalistregel

  • Beslut

  • Medium

Vapauttava

2493/MTV/97

MTV3
MTV3:n ajankohtaisohjelmassa käsiteltiin suomalaisten ampumatarvikkeiden vientiä sotaa käyviin tai muuten levottomiin maihin. Ohjelma oli sävyltään poleeminen, eikä siitä ilmennyt niitä yksityiskohtaisia perusteita, joiden nojalla viranomaiset olivat hyväksyneet patruunoiden viennin kyseisiin maihin. Toisaalta siitä ilmeni, että Suomi toimittaa sotaa käyviin maihin aseita tai ampumatarvikkeita vain siviilikäyttöön. Eri asia on, että tämä vientilupien perustana oleva patruunoiden jako siviili- ja sotilaskäyttöön kyseenalaistettiin. Arviot, joita ohjelmassa esitettiin vientilupien myöntämiskäytännöstä, olivat osa tavanomaista yhteiskunnallista keskustelua. Ohjelman ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2487/SL/97

Kauppalehti
Kauppalehden artikkelissa käsiteltiin lentoliikenteen ongelmia ja asetettiin vastuu lentoliikenteen myöhästymisistä Helsingin lennonjohdolle. Lennonjohtajiin kohdistettiin voimakasta kritiikkiä ilman, että heidän näkemyksensä tilanteesta olisi selvästi ilmennyt artikkelista. Toisaalta kritiikki kohdistui lennonjohtajiin ammattiryhmänä. Artikkelin sanavalinnat ja siinä esitetyt väitteet eivät myöskään poikenneet tavanomaisena pidettävästä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Kun arvostelu oli kohdistettu ammattiryhmään, olisi vastineoikeuden käyttäminen ollut luontevin ja tarkoituksenmukaisin tapa vastata esitettyyn kritiikkiin. Näin ollen kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Vapauttava

2468/YLE/97

Yle, TV2
TV2:n mediaohjelmassa käsiteltiin ympäristöjournalismia. Haastateltava esitti siitä oman arvionsa. Vakavin hänen väitteistään oli, että ympäristöjournalismissa syyllistytään suoranaiseen valehteluun. Heti tämän jälkeen esiteltiin yksi lehtijuttu esimerkkinä kiistanalaisesta ympäristöjournalismista. Esimerkki kytkeytyi neuvoston mielestä koko sitä edeltäneeseen jaksoon, eikä yksittäiseen, valehtelua koskeneeseen kommenttiin. Tämän vuoksi ja koska kyseisen lehtijutun laatijalle oli varattu tilaisuus omien näkemystensä esittämiseen, ei neuvosto ryhtynyt asian johdosta enempiin toimiin.

Vapauttava

2465/YLE/97

Yle, TV1
TV1:n dokumenttiohjelmassa käsiteltiin turkiseläimiä ja turkistarhausta kriittiseen sävyyn. Kriittinen ote heijastui myös kuvallisissa valinnoissa. Neuvosto totesi kuitenkin, että ohjelmassa kuultiin näkökantoja puolesta ja vastaan, ja siitä ilmeni, että myös tutkijapiireissä on erilaisia näkemyksiä turkistarhauksesta. Ohjelmaa ei pidetty kantelijaa tai hänen edustamaansa tutkimuslaitosta leimaavana, eikä ohjelma johtanut tältä osin enempiin toimiin. Osa ohjelman kuvauksista oli tehty kantelijan edustamalla tutkimuslaitoksella. Televisioyhtiö luovutti ohjelman tekovaiheessa tätä kuva-aineistoa edelleen toiselle televisioyhtiölle. Neuvosto totesi, että kuvatun materiaalin käyttäminen myöhemmin, muussa yhteydessä on tavanomaista. Lähtökohtana on, että kerran annettu kuvauslupa kattaa kuvatun aineiston arkistokäytön. Kuva-aineiston luovuttaminen vastasi näin ollen alan vakiintunutta käytäntöä eikä rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2497/SL/97

Kouvolan Sanomat
Kouvolan Sanomat käsitteli kunnanhallituksen päätöstä, jonka perusteella kunta osti virasta eronneen kunnanjohtajan omakotitalon hinnalla, jota pidettiin perusteettoman korkeana. Lehden artikkelissa ei osoitettu olleen selviä asiavirheitä. Kyse oli pitkälti vivahteista, ja myös tällaiseen kirjoitteluun tyypillisesti kuuluvista spekulaatioista. Osa artikkelin väitteistä jäi edelleen kiistanalaiseksi, mutta lehdellä oli kuitenkin riittävästi perusteita niiden esittämiseen. Neuvosto painotti myös vastinemahdollisuutta, erityisesti kun arvostelu kohdistui päätöksentekijöihin. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2480/IL/97

Kaupunkiuutiset
Kaupunkiuutiset -nimisessä ilmaisjakelulehdessä julkaistiin laatijansa nimellä varustettu yleisönosastokirjoitus, jossa kansanedustajana toimivaa kantelijaa luonnehdittiin kaksinaamaiseksi ja syytettiin häntä mm. kansalaisten hämäämisestä. Käytetyt ilmaisut olivat vahvoja, mutta samalla yhteiskunnallisesta kielenkäytöstä tuttuja, ja luonteeltaan poliittisia arvioita. Lehti julkaisi lisäksi seuraavassa numerossa kantelijan haastattelun ja häntä puoltavan yleisönosastokirjoituksen. Neuvoston mielestä yleisönosastokirjoituksen julkaiseminen ei rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2475/AL/97

Alibi
Alibin artikkelissa kerrottiin surmaoikeudenkäynnistä ja todettiin, että poliisin pyrkimyksenä näytti olevan suojata rikollista yleisöltä eikä päin vastoin. Artikkelin mukaan poliisi pyrki myös estämään lehtikuvaajia näiden työssä. Arvostelu kohdistui näin ollen poliisiin sen virkatehtävissä, erityisesti siihen, että poliisi olisi ylimitoittanut toimenpiteensä. Viranomaisten työn arvosteleminen tällaisesta syystä on oltava mahdollista. Poliisilla olisi lisäksi ollut vastinemahdollisuus käytettävissään. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2474/YLE/97

Yle, TV1
TV1:n ajankohtaisohjelmassa kerrattiin törkeimpiä ja tärkeimpiä Suomessa tapahtuneita talousrikoksia, joista yhtenä oli esillä kunnallishallinnon korruptio. Sen yhteydessä mainittiin ns. metro-oikeudenkäynti. Samaan aikaan kuvanauhalta näkyi pätkä oikeudenkäynnistä, jossa joukko Helsingin päättäjiä oli syytettynä. Kyse oli varsinaisen metro-oikeudenkäynnin sivujuonteesta, jossa oikeus arvioi sitä, olisiko tiettyjä metrohankkeeseen liittyneitä asioita pitänyt aikanaan siirtää kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kuvanauhalla esiintyneiden päättäjien suuri määrä ja tunnettuisuus puhui sitä vastaan, että katsojat olisivat pelkästään kuvanauhan perusteella yhdistäneet heidät törkeisiin talousrikoksiin. Oikeudenkäynnin aihe ja se, että syytteet oli aikanaan hylätty, olisi kuitenkin pitänyt kertoa tarkemmin. Ne selvennettiinkin viikkoa myöhemmin lähetetyssä ohjelmassa. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.

Vapauttava

2486/PL/97

Loviisan Sanomat, Östra Nyland
Loviisan Sanomat ja Östra Nyland julkaisivat energiayhtiön ilmoitusliitteen. Tämän nelisivuisen liitteen värillinen otsikkopalkki oli kuusi senttiä korkea ja sen kirjasintyyppi erosi lehdessä käytetystä. Palstajako oli kummassakin viisipalstainen, vaikka poikkeava palstajako toimisi usein erottavana tekijänä. Toisaalta suurikokoinen otsikkopalkki oli selvästi erottuva. Lisäksi liitteen kuvitus oli värillinen, ja muusta lehdestä poikkeava. Neuvoston mielestä juuri kuvitus ja värinkäyttö erottivat liitteen lehden muusta aineistosta. Lehdet eivät rikkoneet hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2483/PL/97

Loviisan Sanomat, Östra Nyland
Loviisan Sanomat ja Östra Nyland julkaisivat energiayhtiön ilmoitusliitteen. Tämän nelisivuisen liitteen värillinen otsikkopalkki oli kuusi senttiä korkea ja sen kirjasintyyppi erosi lehdessä käytetystä. Palstajako oli kummassakin viisipalstainen, vaikka poikkeava palstajako toimisi usein erottavana tekijänä. Toisaalta suurikokoinen otsikkopalkki oli selvästi erottuva. Lisäksi liitteen kuvitus oli värillinen, ja muusta lehdestä poikkeava. Neuvoston mielestä juuri kuvitus ja värinkäyttö erottivat liitteen lehden muusta aineistosta. Lehdet eivät rikkoneet hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2455/SL/97

Iltalehti
Iltalehti kertoi, että seurakuntajohtajaa oli syytetty seksuaalisesta häirinnästä ja että kirkkoneuvosto oli järjestämässä asiassa tutkimuksia. Uutisessa lainattiin työsuhdekonsulttia, joka oli haastatellut seurakunnan työntekijöitä. Lainaus oli virheellinen, häirintätapausten lukumäärää liioitteleva, ja ne kaikki törkeiksi luokitteleva. Lehti julkaisi välittömästi oikaisun. Lehti kertoi myös yrittäneensä tavoittaa kantelijaa tämän kommenttien saamiseksi. Yksittäinen virheellinen lainaus ei myöskään ollut artikkelin kokonaisuuden kannalta ratkaiseva.

Vapauttava

2476/IL/97

Nurmijärven Extra Uutiset
Ilmaisjakelulehti Extra Uutiset kertoi lehden oman toimittajan liukastumistapaturmasta mainiten, että ambulanssi odotutti itseään lähes puoli tuntia. Kantelija lähetti lehdelle oikaisupyynnön. Hänen mukaansa tietokoneseuranta osoitti, että ambulanssi oli ollut tapahtumapaikalla 15 minuutissa. Oikaisu julkaistiin vasta kolmen viikon kuluttua. Jos uutisen virhe olisi ollut kiistaton, olisi viivytystä voitu pitää kohtuuttoman pitkänä. Nyt ambulanssin tuloajasta oli kuitenkin esitetty erilaisia näkemyksiä. Lehti julkaisi oikaisukirjeen näkyvästi ja käsitteli asiaa vielä erillisessä artikkelissa. Näiden seikkojen johdosta kantelu ei aiheuttanut enempiä toimia.

Langettava

2470/IL/97

Haminan Seutu
Ilmaisjakelulehti Haminan Seudun mainokset oli laadittu muistuttamaan tavanomaista toimituksellista aineistoa. Kuvituksena oli tavallisen sanomalehtikuvan tapainen kuva liikkeenharjoittajasta. Mainosluonteeseen viittasi lähinnä se, että kummassakin mainoksessa oli isoin kirjaimin hyvän matkan tervehdys ja liikkeen logo. Tätä ei pidetty riittävänä ja lehti sai huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2466/PL/97

Nivala-lehti
Nivala-lehden haastattelussa eräs äiti kuvasi millaista hänen elämänsä oli ollut sen jälkeen, kun hänen poikansa oli syyllistynyt kahteen henkirikokseen. Haastattelun ehdoton pääpaino oli äidin kokemuksissa, hänen muistoissaan ja nykytilanteessa. Itse tapahtumat olivat vain taustana, jolloin mahdolliset virheet yksityiskohdissa jäivät toissijaisiksi. Lehden ei tarvinnut haastattelun yhteydessä kuulla henkirikokset tehnyttä poikaa eikä lehden katsottu muutenkaan rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2459/SL/97

Turun Sanomat
Turun Sanomien pääkirjoituksessa otettiin kantaa suurlääniratkaisuun ja arvosteltiin kansalaisliikkeen toimintatapoja asiassa. Kyse oli tavanomaisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta, joka ei sellaisenaan tuo vastineoikeutta. Lehti saattoi näin ollen lyhentää kansalaisliikkeen vastauskirjoitusta edellyttäen, että sen olennainen asiasisältö säilyy. Nyt kirjoituksesta oli poistettu kappale, jossa annettiin ymmärtää, että lehti ei salli vapaata kansalaiskeskustelua. Kirjoitus julkaistiin kuitenkin lyhentämättömänä niiltä osin kuin siinä vastattiin esitettyyn arvosteluun. Lehti ei ollut rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2457/IL/97

Kellokas-Extra
Ilmaisjakelulehti Kellokas-Extra esitteli paikkakunnan kauppiaiden jouluvalikoimia. Jutuissa haastatellut kauppiaat esittelivät joulun suosikkituotteita. Artikkelitekstit sisälsivät mainosmaisia sävyjä ja esimerkiksi yhden jutun kuvatekstiin oli painettu kauppiaan lupaus "Meillä sidotaan pukin konttiin, budjettiin ja tarpeisiin sopivia lahjoja". Juttuja pidettiin tekstimainontana. Lehti oli lisäksi sijoittanut eri liikkeistä kertoneet jutut ja niiden mainokset säännönmukaisesti seuraamaan toisiaan. Lehdelle annettiin huomautus hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.