Sök beslut

ONM publicerar sina beslut på svenska när anmälan har gjort på svenska och är siktat mot svenskspråkig medium.

(5.9.2023) OBS! Vi ber om ursäkt för att sökningen på svenska hittar inte alla beslut som den borde. Felet utreds. Sökningen på finska finns här.

Sök beslut

  • Journalistregel

  • Beslut

  • Medium

Langettava

8742 & 8750/UL/23

Iltalehti
Jutun otsikosta sai harhaanjohtavasti käsityksen, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja olisi jutussa kertonut lintuinfluenssan tarttuvan herkästi ihmisiin. Otsikolle ei löytynyt jutusta katetta. Äänestyspäätös 12–2. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Langettava

8727/YLE/23

Yle
Jutun otsikosta sai harhaanjohtavasti käsityksen, että palaneen laivan rahtina olisi ollut ainoastaan tai enimmäkseen sähköautoja. Otsikolle ei ollut katetta jutussa. Kyseessä oli myös olennainen asiavirhe, joka Ylen olisi pitänyt korjata.

Langettava

8718/YLE/23

Yle
Kansainvälisen työnvälitysbisneksen lieveilmiöitä käsitelleestä podcastista sai harhaanjohtavan käsityksen ulkomaalaisten opiskelijoiden työllistymisestä. Tämä oli olennainen asiavirhe. Opiskelijat Suomeen tuonut yritys joutui podcastissa niin kielteiseen julkisuuteen, että sen olisi tullut saada vastata opiskelijoiden työllistymistä koskeviin väitteisiin. Äänestyspäätös 11–1. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Vapauttava

8670 & 8672/UL/23

Iltalehti
Lehti kertoi koiranomistajan kokemuksista yksityisellä eläinlääkäriasemalla osin yksipuolisesti ja tulkinnanvaraisesti, mutta jutussa ei ollut olennaisia asiavirheitä. Mielipiteet ja tosiasiat erottuivat jutussa riittävästi, ja lehti tarkisti tietonsa useasta lähteestä. Eläinlääkäriketjun edustaja sai kertoa näkemyksensä jutussa.

Vapauttava

8575/R/23

Radio Patmos
Kristillisen radiokanavan ohjelmissa esitetyt väitteet olivat ymmärrettävissä puhujien omiksi johtopäätöksiksi. Mielipiteet ja tosiasiat eivät sekoittuneet harhaanjohtavasti, eikä ohjelmissa loukattu transsukupuolisten ihmisarvoa.

Langettava

8525/YLE/23

Yle
Rikollismaailmasta kertovassa podcast-sarjassa oli olennainen asiavirhe, kun siinä väitettiin, ettei haastateltua henkilöä ollut tuomittu rikoksesta. Virhettä oli myöhemmin yritetty korjata, mutta se oli tehty puutteellisesti. True crime -lajityyppi huomioiden ohjelmasta ei ollut osoitettavissa puutteita lähdekritiikissä tai tietojen tarkistamisessa. Mahdollisuutta samanaikaiseen kuulemiseen oli tarjottu siinä määrin kuin se oli tarpeen.

Vapauttava

9028/UL/23

Helsingin Sanomat
Lehti julkaisi verkossa päivittyvän uutisen yhteydessä lukijan videon onnettomuudesta, jossa kävelysilta romahti ja useita koululaisia loukkaantui. Etäältä kuvatussa videossa ei erottunut loukkaantuneita. Videolla näkyneet nuoret eivät olleet laajemmin tunnistettavissa.

Langettava

8690/UL/23

Iltalehti
Lehden Facebook-sivulle kirjoitetut yleisön kommentit loukkasivat ihmisarvoa. Lehti ei poistanut niitä lukijan ilmoituksesta huolimatta. Lehti poisti kommentit vasta saatuaan Julkisen sanan neuvostolta tiedon kantelusta.

Langettava

8659/UL/23

Helsingin Sanomat
Lehden Facebook-sivulle kirjoitetut yleisön kommentit loukkasivat ihmisarvoa. Lehti ei poistanut niitä lukijan ilmoituksesta huolimatta. Lehti poisti kommentit vasta saatuaan Julkisen sanan neuvostolta tiedon kantelusta.

Langettava

8618/UL/23

Ilta-Sanomat
Lehden jutussa oli kaksi olennaista asiavirhettä, joita lehti ei korjannut saamastaan korjauspyynnöstä huolimatta. Lehti korjasi yhden virheistä saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta. Toisen virheistä lehti korjasi vasta muiden medioiden saatua samasta virheestä langettavat päätökset.

Langettava

8585 & 8752/UL/23

Iltalehti
Lehti julkaisi siltaonnettomuudesta kertovan uutisen yhteydessä kuvan, jossa oli tunnistettavissa ainakin yksi alaikäinen onnettomuuden uhri. Lehti ei noudattanut hienotunteisuutta eikä riittävää varovaisuutta uutisoidessaan alaikäisiä koskevasta onnettomuudesta.

Langettava

8583 & 8584 & 8594 & 8890/UL/23

Helsingin Sanomat
Lehti julkaisi siltaonnettomuudesta kertovan uutisen yhteydessä lukijan ottaman kuvan. Kuvassa näkyi onnettomuuden alaikäisiä uhreja, joista osa oli tunnistettavissa. Lehti ei noudattanut hienotunteisuutta eikä riittävää varovaisuutta uutisoidessaan alaikäisiä koskevasta onnettomuudesta.

Langettava

8818/UL/23

STT
STT:n juttuun jäi korjauksesta huolimatta olennainen asiavirhe. STT ei tarkistanut juttunsa tietoja riittävästi.

Langettava

8642/UL/23

Kauppalehti
Jutun faktaosiossa oli olennainen asiavirhe, jonka lehti korjasi vasta neljä kuukautta jutun julkaisemisen jälkeen, kun se sai tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta.

Vapauttava

8633/PL/23

Länsi-Saimaan Sanomat
Lukijoiden teksteille tarkoitetulla palstalla julkaistu tapahtumajuttu ei ollut piilomainontaa. Lehti ei luovuttanut journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle.

Langettava

8620/MTV/23

MTV
Juttuun jäi korjauksen jälkeen olennainen asiavirhe, jota MTV ei uudesta pyynnöstä huolimatta korjannut. MTV ei kertonut korjauksesta Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla.