Länsiväylä

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

4874/SL/12

Länsiväylä

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös oikeusjutun seuraamisesta. Käräjäoikeus tuomitsi kantelijan maksamaan kunnianloukkauksesta 100 päiväsakkoa. Hovioikeus ei löytänyt näyttöä kaikille käräjäoikeuden hyväksymille syytekohdille ja alensi päiväsakkojen määrän 80:een. Kun lehti kertoi käräjäoikeuden päätöksestä, se yksilöi tuomion perusteina myös sellaisia tekoja, joista hovioikeus vapautti kantelijan. Lehden olisi ollut kohtuullista kertoa yleisölle, että näitä tekoja ei lainvoimaisessa tuomiossa luettu kantelijan syyksi. Oikeusistuimien tekemien ratkaisujen ei kuitenkaan voi katsoa poikenneen toisistaan niin ratkaisevasti, että lehdellä olisi ollut velvollisuus täydentää uutisointiaan.


Sekä neuvoston puheenjohtaja että neuvosto tekivät asiassa erilliset päätöksensä.

Vapauttava

3106/IL/02

Länsiväylä
Ilmaisjakelulehti käsitteli kolmessa eri jutussa asukasyhdistyksen tavoitteita ja toimenpiteitä kaupungin asemakaava-asiassa. Asukasyhdistyksen puheenjohtajaa kuultiin haastateltavana jo ensimmäisen jutun yhteydessä, eikä lehdellä ollut tarvetta kuulla häntä jälkeenpäin vastineen muodossa. Aiheen käsittelyä jatkettiin pääkirjoituksessa, jossa oli kyse tavanomaisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta. Sitä seurannut puheenvuorokirjoitus oli puolestaan kannanotto yhdistyksen verkkosivuillaan julkaisemaan kirjoitukseen. Puheenvuorokirjoitus ei edellyttänyt asukasyhdistyksen samanaikaista kuulemista, eikä se tuonut sille myöskään vastineoikeutta. Vapauttava.

Vapauttava

2707/IL/98

Länsiväylä
Länsiväylä käsitteli pääkirjoituksessaan koulujen huumeongelmaa. Kirjoituksessa viitattiin koulutoimenjohtajan asiasta antamaan kommenttiin, jonka mukaan koulutoimenjohtaja olisi vähätellyt ongelmaa. Osapuolten kertomukset haastattelulausuman sisällöstä olivat kuitenkin ristiriitaiset. Lehden esittämien puhelinkeskustelujen pohjalta tehtyjen muistiinpanojen mukaan lehdellä oli neuvoston mielestä ollut perusteet päätyä pääkirjoituksessa julkaistuun tulkintaan. Mahdolliset asiavirheet olisivat olleet korjattavissa joko oikaisupyynnön tai vastineen avulla. Pääkirjoituksen otsikolla "Pää sekaisin" viitattiin neuvoston mielestä huumeisiin ja niiden vaikutuksiin, eikä otsikko näin ollen loukannut kantelijaa. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Vapauttava

2677/IL/98

Länsiväylä
Länsiväylän artikkelissa käsiteltiin huoltajuusriitaa haastattelemalla riidan toista osapuolta. Kantelija, riidan toinen osapuoli, oli itse tuonut asian aiemmin julkisuuteen, jolloin aihetta käsiteltiin kantelijan näkökulmasta. Länsiväylän artikkeli oli neuvoston mielestä asiallinen, ja kantelijan toimia moitittiin lähinnä tapahtuneita tosiasioita selostamalla. Neuvosto katsoi, että tiedotusvälineiden on voitava käsitellä yleisesti merkittäviä kysymyksiä myös yksityishenkilöiden kokemusten perusteella. Tällöin on kiinnitettävä erityistä huomiota niiden henkilöiden suojaamiseen, jotka eivät ole antaneet suostumustaan heitä koskevien tietojen julkistamiseen. Lehti oli pyrkinyt suojaamaan asianosaisten henkilöllisyyttä mm. siten, että artikkelissa ei mainita henkilöiden nimiä, kaupunginosia tai muita tietoja, jotka voisivat viitata asuinpaikkaan. Kantelijan esille tuomilla ja lehden myöntämillä virheillä ei ollut merkitystä asiasisällön kannalta. Lehdellä ei siis ole ollut velvollisuutta oikaisuun. Vastinetta kantelija ei ole vaatinut. Neuvosto totesi myös, että näkökulman valinta on toimituksellinen ratkaisu, johon JSN ei puutu. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.