3853/IL/08

Vapauttava

Lehden julkaisemassa jutussa mainittiin, että eräs järjestö on natsihenkinen. Lehti julkaisi myöhemmin järjestön puheenjohtajan mielipidekirjoituksen, jossa tämä selvitti oman kantansa. Vapauttava.

Kantelu 26.1.2008

Kantelijan mielestä lehti on jutussaan leimannut Suomen Sisu -järjestön natsihenkiseksi ryhmäksi. Järjestön agendaan ei sisälly kansallissosialismia, vaan kansanvaltaiseen kansallismielisyyteen uskominen.

Länsiväylän vastaus 5.2.2008

Päätoimittaja Risto Hietasen mukaan Länsiväylässä uutisoitiin eräiden arjalaisuutta ihannoivien yhtyeiden konserttiperuutuksista, koska yhtyeiltä oli evätty tilat useissa eri kaupungeissa.
Sisäsivulla aihetta laajennettiin uusnatsismin esiintymiseen yleisemmin Suomessa. Asiaa arvioivat uusnatseja tutkinut dosentti sekä Suojelupoliisin ja Keskusrikospoliisin edustajat. Heidän arvioihinsa perustuen jutussa todettiin, että pääkaupunkiseudulla toimii joitakin ”natsihenkisiä” ryhmiä, ja nimeltä mainittiin Lepakkojengi ja Suomen Sisu. Lehdellä oli perusteet käyttää termiä ”natsihenkinen”, koska se perustui osin viranomaisarvioihin. Viranomaiset totesivat, ettei toiminta ole lainvastaista ellei siihen liity rikollisuutta ja ettei kyseessä ole vakava suomalainen ilmiö.

Jutun julkaisemisen jälkeen Suomen Sisun johtohenkilöt ottivat yhteyttä lehteen todeten, että yhdistys ei ole natsihenkinen vaan kansallismielinen. Yhdistyksen puheenjohtaja kirjoitti lehteen näkemyksensä yhdistyksen luonteesta. Se julkaistiin heti seuraavassa mahdollisessa numerossa 23.1.2008.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseentiedonvälitykseen (JO 8). Olennainen virhe on viipymättä korjattava (JO 20).

Länsiväylän jutussa mainittiin, että Suomen Sisu -järjestö on natsihenkinen. Lehti julkaisi myöhemmin järjestön puheenjohtajan mielipidekirjoituksen, jossa tämä selvitti oman kantansa.

Julkisen sanan neuvoston mielestä lehdellä oli perusteet mainintaan natsihenkisyydestä, joten kyseessä ei ollut virhe. Lisäksi lehti antoi järjestön puheenjohtajalle mahdollisuuden tuoda esiin oma mielipiteensä asiasta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Länsiväylä ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.