Rikoksesta epäiltyjen nimen julkistaminen puhutti Julkisen sanan neuvoston kokouksessa

Rikoksesta epäiltyjen nimen julkistaminen puhutti Julkisen sanan neuvoston kokouksessa

JSN: Kuudesta kantelusta neljä vapauttavaa ja kaksi langettavaa ratkaisua.

Rikoksesta epäiltyjen nimen julkistaminen puhutti Julkisen sanan neuvoston kokouksessa. Langettava annettiin MTV:lle tapauksesta, jossa rikoksesta syytetyn poliisin nimeä ei kerrottu, mutta yksityiskohtaiset tiedot tekivät tunnistamisen helpoksi. Iltalehti sai toisaalta vapauttavan tapauksessa, jossa vaimonsa surmasta epäillyn psykiatrin nimi julkaistiin jo epäilyvaiheessa.

Iltalehti sai langettavan tapauksesta, jossa toimittaja haastatteli yrityksen asiakaspalvelijaa kertomatta olevansa toimittaja, ja lehti julkaisi saamansa kommentit ilman, että asiakaspalvelija tiesi olleensa haastateltavana. Vapauttavan sai Journalisti-lehti Seiskan työilmapiiristä kertoneesta tutkivasta jutustaan. JSN teki kokouksessaan 10.5.2023 kuusi päätöstä.


Lisätietoja

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen, [email protected].

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2023.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Alla tiivistelmät 10.5.2023 tehdyistä päätöksistä.

Päätökset julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.jsn.fi.

Vapauttava päätös 8269/SJL/22

Journalisti

Journalisti-lehden jutun tietojen tarkistuksessa tai lähdekritiikissä ei ollut puutteita. Tiedot oli hankittu tavanomaisin journalistisin keinoin, ja lehdellä oli oikeus valita näkökulmansa.

Vapauttava päätös 8344/UL/23

Iltalehti

Lehti julkaisi henkirikoksesta epäillyn henkilöllisyyden jo ennen syytteen nostamista. Tämä oli perusteltua rikosepäilyn vakavuuden ja epäillyn ammatillisen aseman vuoksi. Lehti noudatti riittävää varovaisuutta.

Langettava päätös 8305/UL/22

Iltalehti

Lehden toimittaja jätti kertomatta haastattelemalleen asiakaspalveluhenkilölle, että on juttua tekevä toimittaja. Poikkeukselliselle tiedonhankintatavalle ei ollut perusteita. Haastateltavan oikeudet eivät toteutuneet.

Vapauttava päätös 8345/UL/23

Helsingin Sanomat

Lehti kertoi viranhaltijan rahankäytöstä ja siihen puuttuneesta tarkastuksesta osin epätarkasti ja tulkinnanvaraisesti, mutta jutussa ei ollut olennaisia asiavirheitä. Viranhaltija sai perustella toimintaansa jutussa.

Vapauttava päätös 8290/UL/23

Savon Sanomat

Lehti uutisoi käräjäoikeuden tuomiosta, joka koski yhdistyksen ja siitä erotetun jäsenen välistä kiistaa. Juttu sisälsi tulkinnanvaraisen väitteen, joka ei kuitenkaan ollut olennainen asiavirhe.

Langettava päätös 8297/MTV/23

MTV

Uutisessa kerrottiin seksuaalirikoksesta syytetyn työ- ja opiskeluhistoriasta tarpeettoman yksityiskohtaisesti. Tämä teki hänen tunnistamisensa helpoksi.