8290/UL/22

Vapauttava

Lehti uutisoi käräjäoikeuden tuomiosta, joka koski yhdistyksen ja siitä erotetun jäsenen välistä kiistaa. Juttu sisälsi tulkinnanvaraisen väitteen, joka ei kuitenkaan ollut olennainen asiavirhe.

Kantelu 29.11.2022

Kantelu kohdistuu Savon Sanomissa 2.11.2022 julkaistuun juttuun Harrastusyhdistyksestä erotettu mies pommitti muita viesteillä. Verkossa juttu ilmestyi otsikolla Palolentäjien viestiryhmässä asiattomia viestejä – oikeuden mukaan yhdistys sai erottaa vahingoksi olleen jäsenen.

https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/5473151

Kantelun on tehnyt jutussa mainittu, yhdistyksestä erotettu mies. Hänen mukaansa juttu oli laadittu siten, että lukija sai helposti kuvan, että kantelija oli syyllistynyt kaikkeen jutussa mainittuun. Jutussa ei kantelun mukaan tuotu esille myöskään mitään sellaisia asioita, jotka olisivat olleet yhdistyksen kannalta epäedullisia. Kantelun mukaan jutussa ei myöskään mainittu, että jutun mieshenkilö oli kiistänyt kaikki yhdistyksen väitteet. Juttu oli kantelijan mukaan julkaistu kokonaisuudessaan puutteellisin tiedoin. Jutussa ei kantelijan mukaan tuotu esille hänen näkemyksiään tapahtuneista ollenkaan, vaan vain yhdistyksen esittämiä väitteitä muun muassa siitä, että kantelija olisi levittänyt yhdistyksestä perättömiä väitteitä eri sidosryhmille.

Kantelun mukaan juttu rikkoi useita Journalistin ohjeiden kohtia. Neuvosto otti kantelun käsittelyyn vain kohdan 20 näkökulmasta koskien sitä, saiko jutusta virheellisesti kuvan, että kantelija olisi levittänyt yhdistyksestä perättömiä tietoja sen sidosryhmille.

Päätoimittajan vastaus 5.1.2023

Savon Sanomien vastaavan päätoimittajan Seppo Rönkön mukaan kantelija oli ollut yhteydessä Savon Sanomien toimitukseen ensimmäisen kerran kevättalvella 2020 pyrkimyksenään saada esille näkemyksensä Kuopion Lentäjien toiminnasta. Samoihin aikoihin kantelija oli laittanut asian vireille Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Savon Sanomat tarttui jutussaan aiheeseen, kun Pohjois-Savon käräjäoikeus käsitteli kantelijan ja Kuopion Lentäjien kiistaa marraskuussa 2022. Kantelijaa ei mainittu jutussa nimeltä.

Päätoimittajan mukaan jutun julkaisun jälkeen kantelija otti uudelleen yhteyttä lehden toimitukseen.

Kantelija pyysi 29.11.2022 lähettämässään sähköpostissa Savon Sanomia julkaisemaan laajan kirjoituksensa nimellään. Kantelija perusteli pyyntöänsä sillä, että käräjäoikeuden päätös sisälsi lukuisia virheitä ja Savon Sanomien juttu antoi tapahtumista väärän kuvan lukijalle.

Päätoimittajan mukaan tarjotun kirjoituksen sisältö oli käytännössä se, mitä kantelija oli lausunut näkemyksenään käräjäoikeudessa. Kun Savon Sanomat vastasi kantelijalle, että se ei julkaise kantelijan tarjoamaa kirjoitusta vaan seuraa asian etenemistä hyvän lehtimiestavan mukaisesti, kantelija ilmoitti tekevänsä kantelun Julkisen sanan neuvostoon.

Päätoimittajan mukaan Savon Sanomien artikkelissa todetaan, että yhdistyksen mukaan mies myös levitti perättömiä tietoja yhdistyksen sidosryhmille. Kyseinen artikkelin lause pohjautuu päätoimittajan mukaan käräjäoikeuden pöytäkirjasta ilmeneviin yhdistyksen jäsenten todistelulausuntoihin. Lähde on uutisessa selkeästi todettu, eikä lehti päätoimittajan arvion mukaan ole rikkonut hyvää lehtimiestapaa.

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

Savon Sanomat julkaisi jutun käräjäoikeuden päätöksestä, joka koski jäsenen erottamista lentäjäyhdistyksestä. Lehti kertoi jutussa oikeudenkäyntiaineistoon perustuen, että yhdistyksen mukaan mies oli muun muassa levittänyt yhdistyksestä perättömiä tietoja yhdistyksen sidosryhmille.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että lehden juttu vastaa sitä, mitä käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan yhdistyksen näkemyksestä. Kyseessä oli riita-asian toisen osapuolen kanta, jonka kertominen ei ollut olennainen asiavirhe. Lehti ei kuitenkaan kertonut, että käräjäoikeuden tuomion mukaan yhdistyksen esittämä väite perättömien tietojen levittämisestä sidosryhmille jäi oikeudessa näyttämättä toteen. Jutussa viitattiin paikoin käräjäoikeuden johtopäätöksiin, paikoin taas yhdistyksen käräjäoikeudelle esittämään kantaan, minkä vuoksi lukija saattoi tulkita käräjäoikeuden vahvistaneen yhdistyksen näkemyksen. Neuvosto katsoo, että tämä tulkinnanvaraisuus oli moitittavaa, mutta olennaisen asiavirheen kynnys ei ylittynyt.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Savon Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät: Eero Hyvönen (pj), Marja Keskitalo, Johannes Koponen, Anssi Marttinen, Valpuri Mäkinen, Mari Paalosalo-Jussinmäki, Hanna Parhaniemi, Kari Pyrhönen, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt, Timo Sipola, Jani Tanskanen ja Marjukka Vainio-Rossi.