Neuvostolta langettava lähdesuojan rikkomisesta

Neuvostolta langettava lähdesuojan rikkomisesta

Julkisen sanan neuvosto puntaroi huhtikuun kokouksessaan muun muassa hyvin harvinaista tapausta, lähdesuojan rikkomista koskevaa kantelua. Pohdinnan lopputuloksena neuvosto päätti yksimielisesti antaa tapauksesta langettavan toimittaja Matti Pulkkiselle ja Ylöjärven Uutisille.

Maailman tilanne nousi neuvoston käsiteltäväksi kahden Gazan kriisiä koskevan tapauksen kautta. Aamulehti ja Keskisuomalainen uutisoivat Israelin iskeneen sairaalaan Gazassa, mutta myöhemmin tieto kyseenalaistettiin. Aamulehden katsottiin korjanneen virheen riittävällä tavalla. Keskisuomalainen puolestaan ei julkaissut virheestä oikaisua eikä korjaavaa jatkojuttua, mikä johti langettavaan ratkaisuun.

Lisäksi neuvosto antoi vapauttavat päätökset Ilta-Sanomille otsikointia sekä rikoksen uhrin henkilöllisyyden suojaamista ja hienotunteista kohtelua koskevissa tapauksissa ja Helsingin Sanomille oikeusprosessin seuraamisvelvoitetta koskevassa tapauksessa.

Lisätietoja

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen, [email protected]

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 22.5.2024.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Alla tiivistelmät 17.4.2024 tehdyistä päätöksistä.

Päätökset julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.jsn.fi.

Langettava päätös 9081/PL/23

Ylöjärven Uutiset ja toimittaja Matti Pulkkinen

Lehden toimittaja paljasti tietolähteensä henkilöllisyyden vaikka oli luvannut tälle lähdesuojan. Lähdesuoja rikottiin ilman että päätoimittaja tiesi asiasta. Tästä huolimatta lehti ei voi välttää vastuutaan Journalistin ohjeiden vakavasta rikkomisesta. Toimittaja vaaransi yleisön luottamuksen lähdesuojaan.

Vapauttava päätös 8850/UL/23

Helsingin Sanomat

Lehti kertoi käräjäoikeuden antamasta rikostuomiosta mainiten, että se ei ollut lainvoimainen. Puolentoista vuoden päästä hovioikeus kumosi tuomion, mistä lehti kertoi viiden kuukauden viiveellä. Viive ei ollut kohtuuton, sillä syytetty ei ollut jutuista selvästi tunnistettavissa.

Vapauttava päätös 8878 & 8884/UL/23

Ilta-Sanomat

Lehti julkaisi uutisen vihreiden ehdottamasta eläkkeiden verotuksen kiristämisestä otsikolla, jonka sisältämän tulkinnan haastateltava jutussa kiisti. Otsikon sisältämälle tulkinnalle löytyi riittävästi perusteita haastateltavan nimissä lähetetystä tiedotteesta, jota siteerattiin jutussa. Lisäksi lehti tarkensi otsikkoaan myöhemmin.

Vapauttava päätös 8858/UL/23

Ilta-Sanomat

Lehti kirjoitti laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta, johon liittyi kaksi rikosvyyhtiä. Kantelija oli yksi ensimmäisen vyyhdin uhreista, ja hän oli antanut lehdelle omalla nimellään haastattelun tapausta koskevan uutisoinnin yhteydessä. Kantelijan nimen mainitseminen toista rikosvyyhtiä koskevassa uutisoinnissa ei rikkonut vaatimuksia uhrin hienotunteisesta kohtelusta eikä arkaluonteisen rikoksen uhrin henkilöllisyyden suojaamisesta.

Langettava päätös 8863/UL/23

Keskisuomalainen

Näköislehden jutussa oli olennainen asiavirhe, kun siinä kerrottiin varmana tietona, että Israel olisi iskenyt sairaalaan Gazassa. Lehden julkaisemat jatkojutut eivät täyttäneet Journalistin ohjeiden vaatimusta olennaisen asiavirheen korjaamisesta, sillä niissä ei yksilöity alkuperäistä juttua eikä siinä ollutta virhettä.

Vapauttava päätös 8877/UL/23

Aamulehti

Näköislehden jutussa oli olennainen asiavirhe, kun siinä kerrottiin varmana tietona, että Israel olisi iskenyt sairaalaan Gazassa. Lehti korjasi virheen oikaisulla verkossa ja printissä. Tapauksessa ei ollut viitteitä siitä, että lehti olisi jättänyt pyrkimättä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen tai tarkistamatta tietonsa.