Alibi

Hae päätöksiä

  • Journalistin ohjeet

  • Ratkaisu

  • Media

  • Asiasana

Vapauttava

2566/SL/97

Alibi
Alibi kertoi oikeudenkäynnistä, jossa nuorta naista syytettiin murhayrityksestä ja uhrin aviomiestä yllytyksestä tähän tekoon. Selostuksesta ilmeni syytteessä olleen aviomiehen etunimi ja tämän nykyinen asuinpaikka. Jutun yhteydessä julkaistiin oikeudenkäynnistä otettu valokuva, jossa aviomies näkyi taustalla, mutta helposti tunnistettavana. Neuvosto katsoi, ottaen huomioon teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden, sekä sen herättämän laajan huomion, että aviomiehen henkilöllisyyden paljastuminen ei rikkonut hyvää journalistista tapaa. Siten myöskään kuvan julkaisemista ei voida pitää hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Langettava

2503/AL/97

Alibi
Alibin julkaisemissa valokuvissa näkyi naisruumiin torso, josta oli leikattu irti jäsenet ja pää. Uhrin päästä oli erillinen kuvansa, ja se julkaistiin myös lehden kannessa. Kuvat olivat poikkeuksellisen raakoja. Surmatyöhön ei liittynyt sellaista yleistä merkitystä tai uutisarvoa, jonka vuoksi näiden kuvien julkaiseminen olisi välttämätöntä tai journalistisesti perusteltua. Tiedotusväline kantaa aina julkaisueettisen vastuun, joten omaisten mahdollisesti antamalla suostumuksella ei ole tässä asiassa ratkaisevaa merkitystä. Lehti sai huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2475/AL/97

Alibi
Alibin artikkelissa kerrottiin surmaoikeudenkäynnistä ja todettiin, että poliisin pyrkimyksenä näytti olevan suojata rikollista yleisöltä eikä päin vastoin. Artikkelin mukaan poliisi pyrki myös estämään lehtikuvaajia näiden työssä. Arvostelu kohdistui näin ollen poliisiin sen virkatehtävissä, erityisesti siihen, että poliisi olisi ylimitoittanut toimenpiteensä. Viranomaisten työn arvosteleminen tällaisesta syystä on oltava mahdollista. Poliisilla olisi lisäksi ollut vastinemahdollisuus käytettävissään. Lehden ei katsottu rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Langettava

2306/AL/95

Alibi
Aikakauslehden kannessa oli moottoripyöräilijän kuva ja sen päällä otsikkoteksti "Helvetin enkelien sota". Sisäsivuilla käsiteltiin moottoripyöräkerhoja kolmella aukeamalla. Yksi artikkeleista kertoi kerholaisten käyttämistä tatuoinneista. Viereisessä valokuvassa kahdeksan miehen ryhmä esitteli tatuointejaan. Sekä kansi- että sisäsivun kuvat olivat arkistokuvia, joiden ottamiseen kuvattavat olivat aikanaan antaneet suostumuksensa. Sisäsivun ryhmäkuvan tekstissä kerrottiinkin, että kuva oli vuodelta 1991. Lehti ei ollut tältä osin rikkonut hyvää journalistista tapaa. Sen sijaan kansikuva oli omiaan luomaan virheellisen käsityksen siitä, että asianomainen moottoripyöräilijä kuuluisi Helvetin enkeleihin ja olisi osallistunut viime vuosien väkivaltaisiin välikohtauksiin. Lehti julkaisi asiaa koskevan selvennyksen seuraavassa numerossaan. Sitä ei kuitenkaan pidetty riittävänä ja lehti sai huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Vapauttava

2208/AL/95

Alibi
Rikosaiheisiin erikoistuneessa aikakauslehdessä väitettiin neljän vangin suunnitelleen vankilapakoa. Lehden mukaan suunnitelmasta ei jäänyt viranomaisille sellaista näyttöä, että oikeustoimiin olisi voitu ryhtyä. Lehti ei itsekään pystynyt osoittamaan riittävää näyttöä varauksettomalle väitteelleen pakosuunnitelmasta. Toisaalta julkisuudessa oli muutenkin esitetty arvioita mahdollisesta pakosuunnitelmasta. Kantelijan nimeä ei mainittu jutussa eikä hän ollut siitä muutenkaan yleisesti tunnistettavissa. Kantelu ei johtanut enempiin toimiin.