8085/UL/22

Langettava

Lehti ei aidosti pyrkinyt kuulemaan samanaikaisesti kantelijaa, joka joutui jutussa erittäin kielteiseen julkisuuteen. Kantelijaa kuultiin jälkeenpäin julkaisemalla hänen oma kannanottonsa ja haastattelu, joissa kantelija sai kiistää hänestä esitetyt väitteet. Tapauksessa ei ole viitteitä journalistin aseman väärinkäytöstä.

Kantelu 19.6.2022

Kantelu kohdistuu Nya Ålandin printtiversiossaan 29.4.2022 julkaisemiin juttuihin Ålands Radio och TV:n toimituksen huonosta ilmapiiristä ja huonosta johtamisesta:

  1. Vittnesmål ger starkt stöd åt visselblåsaren
  2. Efterforskade källor och hemligstämplade rapport
  3. År av mobbning, sexism och trakasserier, En liten klick bestämmer allt

Kantelijan mukaan Nya Åland on rikkonut Journalistin ohjetta 21 julkaisemassaan juttukokonaisuudessa, jossa se herjasi kantelijaa henkilönä ja päällikkönä. Lehden jutuissa mainittiin kantelija nimeltä ja syytettiin kantelijaa mm. seksuaalisesta häirinnästä, joka on rikos. Kantelijan mukaan hän ei saanut mahdollisuutta vastata syytöksiin samassa yhteydessä. Kantelijan mukaan lehden numero, joka ilmestyi perjantaina, jaettiin kaikkiin Ahvenanmaan talouksiin ja hän sai mahdollisuuden vastata jutun väitteisiin vasta seuraavana maanantaina lehden numerossa, joka menee vain lehden tilaajille.

Kantelijan mukaan Nya Åland on rikkonut Journalistin ohjetta 22. Kantelijan mukaan Nya Åland on vedonnut siihen, että kantelija oli jutun julkaisemisen aikana ulkomailla, eikä häntä ole sen vuoksi tavoitettu. Kantelija kertoo olleensa koko ajan tavoitettavissa puhelimitse, tekstiviestitse ja sosiaalisen median kanavien kautta.

Lisäksi kantelija toteaa, että Nya Åland rikkoi hyvää journalistista tapaa, koska jutun nimetön päälähde on kantelijan mukaan jutun kirjoittaneen toimittajan erittäin hyvä ystävä.  Kantelun mukaan juttukokonaisuus oli myös yksipuolinen, koska kantelijan tietojen mukaan Nya Åland oli ollut yhteydessä useisiin hänen työtovereihinsa, jotka olivat antaneet hänestä ja työpaikan tilanteesta erilaisen käsityksen. Näitä mielipiteitä ei kantelun mukaan ollut kuitenkaan tuotu jutuissa esiin. Sen sijaan kantelijan mukaan jutuissa on tuotu esiin asioita, jotka ovat hänelle epäedullisia, mutta eduksi asiat paljastaneelle tiedonantajalle.

Päätoimittajan vastaus 30.8.2022

Nya Ålandin vastaavan päätoimittajan Anna Björkroosin mukaan Nya Åland oli pitkän ajan kuluessa saanut usealta eri taholta vihjeitä siitä, että Ålands Radio och TV:ssa (ÅRTV) ei kaikki ollut niin kuin pitäisi. Päätoimittajan mukaan Nya Åland otti ensimmäisiä kertoja yhteyttä ÅRTV:n toimituksen johtoon 5.4.2022. Tuolloin vs. toimituspäällikkönä toimineelle henkilölle kerrottiin lehden tutkivan ÅRTV:n työoloja. Vs. toimituspäällikkö sai tuolloin sähköpostitse ensimmäisen luonnoksen tulevasta jutusta. Häntä pyydettiin välittämään luonnos tuolloin sairauslomalla olleelle kantelijalle sekä silloiselle työsuojeluvaltuutetulle, ja liittämään mukaan kommenttipyynnöt.

Päätoimittajan mukaan toimitus sai myöhemmin tietää, että sähköpostiviesti lähetettiin paitsi asianomaisille myös ÅRTV:n koko toimitukselle. Muun muassa Nya Ålandin päätoimittaja ja vastaava kustantaja saivat sittemmin suoria yhteydenottoja henkilöiltä, jotka yrittivät vaikuttaa jutun mahdolliseen julkaisemiseen. Päätoimittaja toteaa, että koska reaktiot olivat niin voimakkaita, toimituksessa ymmärrettiin, että asiaa pitää tutkia tarkemmin ja saada selkeämpi kuva tilanteesta.

Päätoimittaja kertoo, että tapaukseen paneutui useita lehden toimittajia, jotta lehti voisi suojautua mahdollisilta väitteiltä siitä, että se ei olisi noudattanut hyvää journalistista tapaa tai että lehti ei olisi ollut puolueeton.

Päätoimittaja toteaa, että tapauksen ilmiantajasta kertovan artikkelin kirjoittanut toimittaja ei ole ilmiantajan ystävä vaan yksi niistä Nya Ålandin toimituksen työntekijöistä, joilla on vähiten yhteyksiä ÅRTV:on. Päätoimittajan mukaan periaatteessa kaikki juttuprosessiin liittyvät puhelut ja haastattelut on nauhoitettu, joten ei ole mitään epäilystä tai epävarmuutta siitä, mitä on sanottu tai jätetty sanomatta.

Päätoimittajan mukaan tapauksen taustan tutkinnassa tuli esille niin paljon materiaalia, että  se jaettiin kolmeen juttukokonaisuuteen, jotka julkaistiin Nya Ålandin kolmessa peräkkäisessä paperilehdessä. Päätoimittajan mukaan kantelija, ÅRTV:n vanhempainvapaalla ollut toimituspäällikkö, sai esittää oman näkemyksensä tapahtumista sekä juttukokonaisuuden toisessa että kolmannessa osassa.

Päätoimittajan mukaan koko juttusarja perustui nimettömiin ja nimeltä mainittuihin lähteisiin, aluehallintovirastolle tehtyyn kanteluun ja ulkopuolisen konsultin jo vuonna 2016 laatimaan työilmapiiriraporttiin Ålands Radiosta. Juttusarjaa varten haastateltiin noin 15:tä henkilöä, esimerkiksi ÅRTV:n nykyisiä ja entisiä työntekijöitä sekä nykyistä ja aiempaa johtoa.

Päätoimittajan mukaan laaja juttukokonaisuus oli jaettava useammalle julkaisupäivälle. Lukijoille kerrottiin heti, missä ja milloin seuraava osa olisi luettavissa. Toimitus piti erittäin tärkeänä sitä, että tässä tapauksessa kaikki tekstit julkaistiin lehden paperiversiossa, jotta vain paperilehteä lukevat eivät jäisi mistään osasta paitsi.

Päätoimittajan mukaan juttusarjan ensimmäisen osan uutisaiheena oli aluehallintovirastoon tehty kantelu. Lehti ei ottanut jutussaan kantaa siihen, oliko kantelija syyllistynyt rikokseen vaan kertoi tehdystä kantelusta ja esitti todistajanlausuntoja.

Päätoimittajan mukaan jo ensimmäisen eli 29.4.2022 julkaistun jutun leipätekstin alussa todettiin, että tilanne oli monimutkainen: ”Haastateltavat, jotka ovat työskennelleet tai edelleen työskentelevät Ålands Radiossa – osa heistä korkeassa asemassa – voitiin jakaa kolmeen ryhmään: Ensinnäkin olivat ne, jotka eivät olleet lainkaan samaa mieltä ilmiantajan luomasta kuvasta radiosta tuhoisana työpaikkana. Heidän mielestään ilmiantaja on itse ollut ongelmallinen kollega, ja he vierittävät ison osan syystä hänen harteilleen. Seuraavana oli ryhmä ”neutraaleja” työntekijöitä. He eivät olleet kokeneet itse joutuneensa kiusaamisen kohteeksi vaan yrittivät vain hoitaa työnsä ja pitää huolta omista asioistaan, mutta he olivat samaa mieltä siitä, että työpaikan ilmapiiri oli huono. Ja viimeisenä oli  ryhmä, joka oli täysin samaa mieltä ilmiantajan kuvauksesta.”

Päätoimittajan mukaan jutun ensimmäisen osan julkaisua edeltävinä päivinä Nya Åland otti uudelleen yhteyttä lähteisiin ja tarkastutti sitaatit vielä lopullista hyväksyntää varten. Päätoimittajan mukaan lehden haastattelemista henkilöistä yksi oli suhtautunut täysin myönteisesti kantelijan johtamistapaan. Hän kuitenkin kielsi kommenttiensa suoran lainaamisen edes nimettöminä. Päätoimittajan mukaan lähteeltä kysyttiin lupaa julkaista hänen lausumansa vielä juttusarjan ensimmäisen osan julkaisua edeltävänä päivänä, mutta lupaa ei saatu.

Päätoimittajan mukaan Nya Åland on ollut juttuprojektin edetessä toistuvasti yhteydessä ÅRTV:n johtoon ja myös muuhun henkilöstöön sekä haastattelujen tekemiseksi että aineiston hankkimiseksi ja tietojen tarkistamiseksi. Päätoimittaja kertoo, että koska nimeltä mainittuihin henkilöihin kohdistunut kritiikki oli niin voimakasta, toimitus otti vielä päivää ennen ensimmäisen juttukokonaisuuden julkaisemista uudelleen yhteyttä toimituksen johtoon ja kertoi, että lehti aikoi julkaista juttusarjan ensimmäisen osan 29.4.2022.

Päätoimittajan mukaan lehden toimittaja keskusteli ÅRTV:n vs. toimituspäällikön kanssa ja kertoi hänelle juttusarjan sisällöstä. Samassa yhteydessä vs. toimituspäällikölle kerrottiin, että jutuissa mainitaan nimeltä ÅRTV:n vakinainen toimituspäällikkö ja että asiaa olisi mahdollista kommentoida samassa yhteydessä lehdessä. Päätoimittaja toteaa, että toimitus ei lähettänyt tässä vaiheessa mitään tekstejä luettaviksi, koska niiden ei haluttu joutuvan ulkopuolisten käsiin. Päätoimittajan mukaan asiaa hoitanut toimittaja oli kysynyt, voisiko vs. toimituspäällikkö välittää tiedon edelleen kantelijalle, joka oli vanhempainvapaalla ja ulkomailla. Vs. toimituspäällikkö oli vastannut myöntävästi.

Päätoimittajan mukaan keskustelussa oli käyty läpi myös juttusarjan sisältö ja laajuus ja lopuksi oli sovittu, että vs. toimituspäällikkö kommentoisi asiaa vasta luettuaan jutun lehdestä. Päätoimittajan mukaan lehti sai myös toista kautta tiedon, että koko ÅRTV:n henkilöstölle oli sisäisessä henkilöstöryhmässä tiedotettu tulevasta julkaisusta.

Päätoimittajan mukaan juttusarjan ensimmäisenä julkaisupäivänä, perjantaina 29.4.2022, Nya Ålandin toimittaja otti suoraan yhteyttä kantelijaan lähettämällä tälle tekstiviestin, jossa pyysi häneltä haastattelua. Kantelija vastasi olevansa järkyttynyt siitä, ettei ollut saanut esittää omaa näkemystään jo perjantain lehdessä, mutta ei ottanut sen enempää kantaa haastattelupyyntöön. Seuraavaksi asiaan oli tarttunut päivystävä viikonlopputoimittaja. Hän pyysi kantelijalta uudelleen haastattelua ja tarjoutui tekemään sen ajankohtana, joka sopisi kantelijalle, joka oli ulkomaanmatkansa takia toisella aikavyöhykkeellä. Kantelija lähetti tuolloin ensimmäisen kirjallisen kommenttinsa. Se julkaistiin kokonaisuudessaan seuraavassa Nya Ålandin paperilehdessä maanantaina 2.5.2022 yhdessä artikkelisarjan toisen osan kanssa, jossa oli haastateltu muun muassa entistä toimituspäällikköä ja entistä hallituksen puheenjohtajaa, jotka vahvistivat anonyymit todistajanlausunnot.

Päätoimittajan mukaan kirjallisessa kommentissaan kantelija korosti haluavansa keskittyä perheeseen ja vanhemmuuteen, mutta Nya Åland pyysi häneltä silti uudelleen haastattelua. Kantelija kieltäytyi, mutta suostui vastaamaan kysymyksiin kirjallisesti. Nämä kysymykset ja vastaukset julkaistiin kokonaisuudessaan Nya Ålandin painetussa versiossa tiistaina 3.5.2022.

Päätoimittajan mukaan juttusarjan kaksi ensimmäistä juttukokonaisuutta sekä kriittiset näkemykset että erilaiset vastineet julkaistiin yhdessä ja vapaasti luettavina artikkeleina maanantaina 2.5.22 Nya Ålandin kotisivuilla (nyan.ax)

Päätoimittajan mukaan, jotta kaikilla halukkailla riippumatta siitä ovatko he Nya Ålandin tilaajia vai eivät, olisi ollut mahdollisuus lukea juttusarja kokonaisuudessaan, kaikki aineisto ladattiin jälkikäteen myös erillisenä kokonaisuutena lehden kotisivuille samanlaisena kuin se oli julkaistu Nya Ålandin paperilehdessä. Digitaalinen sisältö oli nyan.ax-sivuilla avoimesti kaikkien, ei siis vain tilaajien luettavissa useita viikkoja näkyvällä paikalla aloitussivulla.

Päätoimittaja kertoo, että Nya Ålandin toimitus aloitti ÅRTV:n tapauksen taustatutkimuksen ja juttujen kirjoittamisen huhtikuun 2022 alussa, eikä asia ole vielä tullut päätökseen. Päätoimittaja toteaa, että pienellä paikkakunnalla toisen tiedotusvälineen asioiden tutkimista voidaan pitää erittäin epämiellyttävänä ja haastavana tehtävänä, koska periaatteessa kaikki ovat jossain määrin keskenään tuttuja. Päätoimittaja toteaa, että jos Nya Åland olisi tällä perusteella jättänyt jutut julkaisematta, eikä olisi raportoinut epäkohdista, jotka paljastuivat ahvenanmaalaisten omassa julkisen palvelun yhtiössä ÅRTV:ssä, lehti ei olisi täyttänyt journalistista tehtäväänsä.

Päätoimittaja kertoo, että juttusarjan julkaisemisen jälkeen ÅRTV:ssa käynnistettiin uusi ulkopuolinen tselvitys. Juristien ja alan asiantuntijoiden tekemä selvitys päätyi lähestulkoon samoihin tuloksiin yhtiön työilmapiiristä kuin lehden juttusarjassa oli kerrottu. ÅRTV:n hallitus tiedotti kesällä, että kantelija luopuu tehtävästään yhtiössä vanhempainvapaansa jälkeen. Aluehallintoviraston tarkastus ei ollut vielä vastauksen kirjoittamisen aikaan valmistunut.

Ratkaisu

JO 1: Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

JO 4: Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.

JO 21: Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

JO 22: Ellei samanaikainen kuuleminen ole mahdollista, voi erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutunutta olla tarpeen kuulla jälkeen päin. Jos näin ei tehdä, hyvään tapaan kuuluu julkaista hänen oma kannanottonsa.

Nya Ålandin printtiversiossaan julkaisemassa laajassa tutkivassa juttusarjassa kerrottiin Ålands Radio och TV:n useita vuosia jatkuneesta huonosta työilmapiiristä ja johtamiskulttuurista. Jutussa kerrottiin myös asiasta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehdystä kantelusta. Arvostelu kohdistui erityisesti ÅRTV:n toimituspäällikköön.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että pitkään jatkuneet ongelmat työilmapiirissä Ahvenanmaan julkisen palvelun yhtiössä oli paikallisesti tärkeä asia, josta yleisöllä oli oikeus tietää, ja toimituksella oli perusteet kertoa asiasta. Tapauksessa ei ole viitteitä journalistin aseman väärinkäytöstä.

Neuvosto toteaa, että jutuissa esitetyt väitteet asettivat kantelijan erittäin kielteiseen julkisuuteen työroolissaan. Lehti ei kuitenkaan aidosti tarjonnut kantelijalle mahdollisuutta samanaikaiseen kuulemiseen, vaan oli välittänyt kantelijalle viestejä tekeillä olevasta jutusta vain välikäsien kautta juttuprosessin eri vaiheissa. Neuvosto toteaa, että lehden olisi ollut syytä ottaa yhteys suoraan kantelijaan samanaikaisen kuulemisen varmistamiseksi.

Lehti kuuli erittäin kielteiseen julkisuuteen joutunutta kantelijaa jälkeenpäin julkaisemalla hänen oman kannanottonsa sekä haastattelun, joissa kantelija sai kiistää hänestä esitetyt väitteet. Lehti myös julkaisi koko juttusarjan kantelijan kuulemisineen verkkosivuillaan siten, että materiaali oli kaikkien vapaasti luettavissa. Tämä ei riittänyt korjaamaan samanaikaisen kuulemisen laiminlyöntiä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Nya Åland on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 21, ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät: Eero Hyvönen (pj), Mona Haapsaari, Marja Keskitalo, Minna McGill, Valpuri Mäkinen, Alma Onali, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt, Margareta Salonen, Timo Sipola, Jani Tanskanen ja Marjukka Vainio-Rossi.