Ukrainan sota nousi kanteluihin ihmisarvon ja asiavirheen kautta

Ukrainan sota nousi kanteluihin ihmisarvon ja asiavirheen kautta

JSN: Kuudesta kantelusta neljä langettavaa ja kaksi vapauttavaa ratkaisua.

Ukrainalta vallattujen alueiden ”kansanäänestyksiä” koskevan sitaatin laittaminen väärän henkilön nimiin toi Ilta-Sanomille langettavan. Sen sijaan Iltalehti sai vapauttavan tapauksessa, jossa ukrainalaisten haastateltavien voimakkaillekin venäläisten ihmisarvoa kyseenalaistaville kommenteille oli perusteet, sillä yleisöllä oli oikeus tietää, mitä hyökkäyssodan kohteena olevat ukrainalaiset hyökkääjistä ajattelivat.

Iltalehti sai langettavat päätökset asiavirheitä sisältäneistä vartijoiden oikeuksia käsitelleestä jutusta sekä Yleisradion rahoitusta käsitelleestä jutusta. Yle sai langettavan piilomainonnasta jutussa, joka oli tehty lähes sanasta sanaan yritystiedotteen pohjalta mainitsematta lainkaan lähdettä.

Ilta-Sanomien juttua saman konsernin tv-ohjelmasta neuvosto sen sijaan ei katsonut piilomainonnaksi, eikä konsernisidoksen mainitseminen ollut välttämätöntä.


Lisätietoja

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen, [email protected]

Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran 30.8.2023.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Sen päätökset perustuvat Journalistin ohjeiden tulkintaan.

Alla tiivistelmät 14.6.2023 tehdyistä päätöksistä.

Päätökset julkaistaan kokonaisuudessaan osoitteessa www.jsn.fi.

Langettava päätös 8254/UL/22
Ilta-Sanomat

Henkilön puheiden väittäminen toisen henkilön sanomaksi oli olennainen asiavirhe. Lehti ei korjannut virhettä pyynnöstä huolimatta.

Langettava päätös 8349/UL/23
Iltalehti

Lehden jutuissa Yleisradion taloudesta oli olennainen asiavirhe, jota lehti ei korjannut Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla.

Langettava päätös 8362/YLE/23
Yle

Yrityksen tiedotteeseen perustunut juttu oli piilomainontaa. Juttu toisti tiedotetta valtaosin sanasta sanaan ja siitä sai käsityksen, että toimitus oli haastatellut yrityksen edustajaa. Jutussa ei mainittu, että sisältö oli peräisin tiedotteesta.

Langettava päätös 8372/UL/23
Iltalehti

Vartijoiden oikeuksia käsitelleessä jutussa oli kaksi olennaista asiavirhettä. Lehti korjasi toisen virheistä vasta saatuaan tiedon Julkisen sanan neuvostolle tehdystä kantelusta. Toista virhettä lehti ei korjannut.

Vapauttava päätös 8402/UL/23
Ilta-Sanomat

Lehden juttu saman konsernin televisiokanavan esittämästä ohjelmasarjasta ei ollut piilomainontaa. Konserniyhteydestä kertominen ei ollut välttämätöntä, mutta se olisi ollut läpinäkyvyyden edistämiseksi toivottavaa.

Vapauttava päätös 8421/UL/23
Iltalehti

Lehti julkaisi ihmisarvoa kyseenalaistavia ilmauksia venäläisistä. Tässä tapauksessa lehdellä oli perusteet jutun julkaisemiselle. Yleisöllä oli oikeus tietää, mitä hyökkäyssodan kohteena olevat ukrainalaiset ajattelevat hyökkääjistä.