5640/SL/14

Langettava

Lehti kertoi nettiuutisessaan virheellisiä tietoja Helsingin varjoyleiskaavasuunnitelmasta ja sen tekijöistä. Jutussa viitattiin väärään lähteeseen. Juttuun jäi korjaamisenkin jälkeen olennaisia virheitä. Lehti ei kertonut, milloin ja miten juttua oli korjattu.

Kantelu 3.11.2014

Kantelu kohdistuu Ilta-Sanomien 30.10.2014 netissä julkaisemaan juttuun ”HS: Arkkitehdit haluavat poistaa Kehä ykköseltä kaikki rampit”.

Kantelijan mukaan jutussa oli olennaisia asiavirheitä alkaen otsikosta, jossa viitataan kantelijan edustamaan Urban Helsinki -ryhmään, jonka jäsenistä suurin osa on kaupunkisuunnittelijoita. Lehti väitti otsikossa myös virheellisesti, että ryhmä haluaa poistaa Kehä ykköseltä kaikki rampit. Sama väite toistui ingressissä.

Kantelija pyysi Ilta-Sanomia korjaamaan jutussa olleet virheet kolme kertaa. Lehti korjasi osan virheistä 3.11.2014.

Kantelija huomauttaa myös, että juttu on linkitetty Helsingin Sanomien 3.7.2014 julkaisemaan artikkeliin, josta ei löydy katetta Ilta-Sanomien jutun väitteisiin http://www.hs.fi/kaupunki/a1404280898845. Kantelija olettaa, että lehden on ollut tarkoitus linkittää juttu HS:ssa 29.10.2014 julkaistuun artikkeliin samasta aiheesta http://www.hs.fi/kaupunki/a1414554591526.

Kantelija vetoaa Journalistin ohjeiden kohtiin 10, 11, 12 ja 20.

Ilta-Sanomien vastaus 1.12.2014

Päätoimittaja Tapio Sadeojan mukaan toimituksen tietokoneisiin suoritetun teknisen migraation vuoksi toimituksen oikaisupyynnöt -postilaatikko ei ollut postilaatikosta vastanneen henkilön näkyvissä tai saatavilla 30.10. – 2.11.2014. Päätoimittajan mukaan postilaatikko saatiin toimimaan 3.11. ja kantelijan korjauspyyntöön reagoitiin välittömästi ja pyydetyt korjaukset on tehty viipymättä. Päätoimittajan mukaan osoitetut virheet on korjattu eikä yksikään kantelijan osoittamista virheistä ole jäänyt juttuun.

Ratkaisu

JO 10: Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

JO 11: Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.

JO 12: Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan.

Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Tiedotusvälineen on suotavaa tehdä yleisölle selväksi ne käytännöt ja periaatteet, joiden mukaan se korjaa virheensä.

Ilta-Sanomat julkaisi nettiuutisen Helsingin varjoyleiskaavan suunnitelleen Urban Helsinki -ryhmän liikenneratkaisuista. Uutisen mukaan arkkitehdit halusivat poistaa Kehä ykkösen kaikki eritasoliittymät. Lehti kertoi saaneensa aiheen Helsingin Sanomien jutusta. Ilta-Sanomien juttu on linkitetty Helsingin Sanomien kolme kuukautta aiemmin julkaisemaan juttuun, josta Ilta-Sanomien siteeraamia asioita ei kuitenkaan löydy. Tietojen tarkastamiseen, lähdekritiikkiin, tosiasioiden ja mielipiteiden erottamiseen ja kuvan käyttämiseen harhaanjohtavasti päätoimittaja ei ota vastauksessaan kantaa.

Lehti korjasi osan kantelijan yksilöimistä virheistä heti, kun sai ne tietoonsa ja vaihtoi jutun kuvan sekä lisäsi juttuun yhden lauseen, jossa selitettiin, että ryhmä haluaisi muuttaa Kehä ykkösen liittymien geometriaa.

Korjauksen jälkeen jutun otsikkoon ja ingressiin kuitenkin jäi edelleen virheellinen tieto ryhmän ehdotuksesta: ryhmä ehdotti vain yhden rampin poistamista, ei ramppien poistamista. Juttuun vaihdettu kuva ei ollut varjokaavan suunnittelualueelta. Ilta-Sanomat ei myöskään kertonut korjauksesta siten kuin Journalistin ohjeiden kohta 20 edellyttää.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät: Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Kalle Heiskanen, Katariina Anttila, Liina Matveinen, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Riitta Kalliokoski, Pasi Kivioja, Niklas Vainio, Heli Kärkkäinen, Venla Mäntysalo ja Heikki Vento.