4561/YLE/11

Langettava

Julkisen sanan neuvoston äänin 8–3 antama langettava päätös valokuvaa koskevassa asiassa. Kantelijasta otettua mainoskuvaa käytettiin hänen tietämättään rikollisista kertovassa tv-jutussa. Hänet yhdistettiin moottoripyöräjengiin, vaikka hänellä ei ole mitään yhteyksiä kyseiseen järjestöön. Päätöksen lopussa eriävä mielipide.

Kantelu 28.3.2011

Kantelija kirjoittaa, että Poliisi-tv:n 24.3.2011 esitetyssä insertissä hänen kuvansa ilmestyi Hell’s Angels -tekstin taustalle. Juttu kertoi puukkojunkkareista, joita verrattiin esimerkiksi moottoripyöräjengeihin. Jutun kuluessa ruudulle tulostui vuoronperään eri rikollisjärjestöjen nimiä.

Kantelija näyttää kuvassa keskisormea kameralle. Hänen mukaansa kuva on mainosjulisteesta, joka kuvattiin noin kolme vuotta sitten. Kantelija ihmettelee, millä oikeudella hänen kuvaansa voi käyttää Poliisi-tv:n valitsemalla tavalla. Hän ei liity mitenkään rikollisjärjestöihin eikä halua tulla liitetyksi sellaiseen asiayhteyteen.   

Ylen vastaus 12.4.2011

Televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäki toteaa, että juttu oli kokonaisuudessaan hyvin lyhyt, ja kantelun kohteena olevan kuvan kesto oli kolme sekuntia. Jutun kuvituksena käytettiin muun muassa moottoripyöriä sekä moottoripyöräjulisteita ja mainoksia. Kuvatuiksi päätyneet julisteet sijaitsivat samassa tilassa moottoripyörien kanssa.

Pihlajamäen mukaan julisteen kuva oli voimakkaasti käsitelty ja hyvin mainosmainen, eikä toimittaja pystynyt kuvan perusteella epäilemään, että kuvan hahmo on todellinen henkilö eikä tietokoneen luomus. Pihlajamäki kirjoittaa, että visuaalisesti monipuolistuvassa mediassa tällainen ongelma tulee vastaan jatkossa entistä useammin. Tietokoneella piirretyt hahmot sekoittuvat todellisiin ja toisinpäin.

Televisiopäällikkö arvioi, että kuvassa esiintyvän henkilön tunnistaminen on erittäin epätodennäköistä. Hahmolla on tummat aurinkolasit, kuva on otettu voimakkaasti alaviistosta, ja kuva on upotettu taustaan tavalla, joka vahvistaa kuvan roolia visuaalisena efektinä, ei identifioidun henkilön kuvana.

Pihlajamäen mukaan kuvaruudussa näkyvät moottoripyöräjengien nimet eivät liity suoraan kantelun kohteena olevaan kuvaan. Hahmo on irrallaan tekstistä eikä liity suoraan sen paremmin moottoripyöräjengeihin kuin puukkojunkkareihinkaan. Lisäksi kantelija on antanut luvan kuvansa julkiseen levittämiseen, kun hän on suostunut mainoskuvaan.

Ratkaisu

Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti (JO 11). Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30).

Poliisi-tv:n puolitoista minuuttia kestävässä jutussa käsiteltiin nykyajan ja menneiden aikojen puukkojunkkareiden välistä eroa. Jutun alussa näytettiin rikollisjengien nimiä, ja taustalla pyöri kuvia moottoripyöristä ja moottoripyöräjulisteista. Koosteen päätteeksi ruudulle ilmestyi Hell’s Angels -järjestön nimi ja kuvaan kantelija eli keskisormea ojentava tatuoitu mies, jonka taustalle ja viereen oli maalattu esimerkiksi liekkejä, Suomen lipulla varustettu vaakuna ja Finland-sana. Kuva zoomattiin lopuksi kantelijan kasvoihin.

Kantelijan kuvan avulla Poliisi-tv:n toimitus pyrki luomaan visuaalisesti voimakkaan tehokeinon, joka tuki sanomaa levottomuutta herättävistä rikollisjengeistä. Kuva rajattiin Leather Heaven -liikkeen mainoksesta siten, ettei yleisö ymmärtänyt katsovansa mainosta. Kantelija poseerasi kuvassa uhmakkaana, aurinkolasit päässä.

Mainoksen tyylilaji oli harkittu liioittelu, ja kantelija esitti sovittua roolia. Mainoskuvasta leikattiin televisio-ohjelmaan kantelijan tatuoitua olemusta ja tyyliteltyjä isänmaallisia elementtejä. Kun ne yhdistettiin moottoripyöräjengin nimeen, yleisölle saattoi syntyä mielikuva yhteiskunnan järjestyksen ulkopuolelle asettuneesta, mahdollisesti rasistisestakin henkilöstä. Kantelijan voi tunnistaa, sillä hänellä on näyttävät, sormiin ja kaulalle asti ulottuvat tatuoinnit. Lisäksi kantelijan korvalehdet on venytetty huomiota herättävästi.

Yle käytti kantelijan kuvaa harhaanjohtavasti irrottaessaan sen alkuperäisestä asiayhteydestään. Suostuminen mainoskuvaan ei tarkoita sitä, että kuvaa saa sen jälkeen näyttää vapaasti missä tahansa yhteydessä. Vastuu kuvan julkaisemisesta kuuluu aina toimitukselle.

Tässä tapauksessa kuvan käyttäminen oli erityisen kohtuutonta, sillä moottoripyöräjengit herättävät yleisössä levottomuutta ja pelkoakin. Tunnistettavan, uhmakasta roolia esittävän henkilön yhdistäminen pahamaineiseen jengiin voi aiheuttaa hänelle haittaa ja jopa vaaraa. Vaikka kantelija näkyi jutussa vain sekuntien ajan, kuva on helposti pysäytettävissä ja toistettavissa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yle TV2 on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa kanavalle huomautuksen.

Vapauttavaa äänestivät Risto Uimonen (pj.), Riitta Pollari ja Jukka Ahlberg.

Langettavan puolesta äänestivät Ulla Ahlmén-Laiho, Juha Keskinen, Pasi Tuohimaa, Tuomo Lappalainen, Hannu Helineva, Riitta Ollila, Inkeri Pasanen ja Anssi Halmesvirta.

Risto Uimosen, Riitta Pollarin ja Jukka Ahlbergin eriävä mielipide:

Mainosjuliste sisälsi runsaasti tietokoneella luotuja, keskenään sekoitettuja visuaalisia elementtejä. Kantelijan kuva oli osa tätä kokonaisuutta. Ulkopuolisen oli hyvin vaikea hahmottaa, oliko kyseinen henkilö kuvamanipuloitu hahmo vai todellinen ihminen. Lisäksi kuva vilahti ohjelmassa vain niin lyhyesti, että muiden kuin hänen itsensä ja lähipiirinsä oli mahdoton häntä tunnistaa. Tämän vuoksi Hell’s Angels -moottoripyöräjengin nimen sijoittaminen kantelijan kuvan päälle ei aiheuttanut hänelle tai hänen lähipiirilleen kohtuutonta haittaa.