3777/SL/07

Vapauttava

Lehden otsikoissa todettiin äidin surmanneen kolme lastaan. Uutistekstissä kerrottiin, että äiti on otettu kiinni ainoana epäiltynä. Lehti kertoi lukijoilleen eri lähteistä hankkimansa tosiasiat leimaamatta epäiltyä ennalta syylliseksi tiettyyn rikokseen ennen oikeudenkäyntiä. Vapauttava.

Iltalehden lööpissä ja kansiotsikossa 8.8.2007 kerrottiin, että ”Äiti surmasi kaksostytöt ja pojan” sekä ”Äiti surmasi kolme lastaan”.

Kantelu 8.8.2007

Kantelijan mukaan Iltalehden lööpissä ja paperilehden otsikoissa mainitaan yksiselitteisesti, että ”äiti surmasi kaksoistytöt ja pojan”. Tapaus on kuitenkin paljastunut vain pari päivää aiemmin, ja esitutkinta on tuskin alkanut. Journalistin ohjeiden kohta 35 kieltää ottamasta ennalta kantaa rikoksesta epäillyn syyllisyyteen. Lehti on kantelijan mukaan selvästi rikkonut tätä kohtaa.

Iltalehden vastaus 12.9.2007

Päätoimittaja Kari Kivelä vastaa, että surmatyö tuli julki 7.8.2007. Iltalehden 8.8.2007 ilmestyneen numeron myyntijulisteen ja paperilehden otsikointi perustui lehden surmatyön julkitulopäivänä hankkimiin tietoihin, joiden mukaan lasten äiti oli myöntänyt teon. Myös rikospaikalta saadut näytöt tukivat tätä. Otsikointi oli sen vuoksi perusteltua.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Jos tutkintapyynnöstä, syytteestä tai tuomiosta on julkaistu uutinen, asiaa on mahdollisuuksien mukaan seurattava loppuun saakka. Oikeudenkäynnin aikana ei pidä asiattomasti pyrkiä vaikuttamaan tuomioistuimen ratkaisuihin eikä ottaa ennakolta kantaa syyllisyyteen (JO 35).

Iltalehden otsikoissa todettiin äidin surmanneen kolme lastaan. Uutistekstissä kerrottiin, että äiti on otettu kiinni ainoana epäiltynä. Lehti kertoi lukijoilleen eri lähteistä hankkimansa tosiasiat leimaamatta epäiltyä ennalta syylliseksi tiettyyn rikokseen ennen oikeudenkäyntiä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.