3692/AL/06

Langettava

Urheilulehden toimittaja haastatteli lehden www-sivuilla lehden toista toimittajaa. Haastattelun aiheena oli Turun Palloseuran valmentajan Hannu Jortikan persoona ja käytös. Lehti käytti henkilöä loukkaavia ilmaisuja, ja lisäksi toimittaja pääsi toimimaan omassa asiassaan. Langettava.

Urheilulehden toimittaja haastatteli lehden www-sivuilla lehden toista toimittajaa. Haastattelun aiheena oli Turun Palloseuran valmentajan Hannu Jortikan persoona ja käytös.

Kantelu 7.10.2006

Kantelijan mukaan kirjoitus ylittää hyvän maun ja journalistiikan eettiset arvot. Se loukkaa Hannu Jortikkaa ja halventaa suomalaista valmentajien ammattikunniaa. Erityisesti kohdat, joissa viitataan Jortikan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tai asioihin, joilla ei ole kirjoituksen kanssa mitään tekemistä, ovat ihmisarvoa alentavia. Lehti kirjoittaa muun muassa: ”Jortikalla taitaa hiukan viirata päästä”, ”Miksi hän toikkaroi räkä poskella Turun yössä ja jääkiekon MM-kilpailuissa?”, ”siansilmillään”, ja ”sivistymätön ihminen”.

Kantelun mukaan jutussa on rikottu ohjeita, jotka koskevat samanaikaista kuulemista, ihmisarvon kunnioittamista ja yksityiselämän suojaa.

Urheilulehden vastaus 27.11.2006

Päätoimittaja Jukka Rönkä sanoo, että koko syksyn mediassa jatkuneessa ja poikkeuksellisessa keskustelussa on ollut arveluttavia piirteitä: jääkiekkoväki on yrittänyt perustella järjestäytyneen yhteiskunnan normiston soveltumattomuutta liiketoimintaan nimeltä jääkiekko. Debatti on jatkoa tai seurausta sille, että myös jääkiekkoväen keskustelukulttuuri ja käyttäytymisnormisto on jo kauan poikennut tavanomaisesta – ylimmästä johdosta erityisesti valmentajaportaaseen saakka. Rönkä viittaa Jääkiekkoliiton tiedotustilaisuuteen 15.11.2006 ja mihin tahansa jääkiekko-otteluun, jossa valmentajan kielenkäyttö ja esiintyminen tuomareita, pelaajia ja ylipäätänsä kaikkea liikkuvaa kohtaan seuraa jääkiekkoväen omaa käyttäytymiskoodia.

Urheilulehden jääkiekkouutisointi on suunnattu jääkiekkofaneille. Artikkeli on kirjoitettu mukaellen jääkiekkoväen omaa kieltä toki kuitenkin niin, että Urheilulehti ei tietenkään syyllisty sellaisiin valmentajien julkisesti esittämiin siivottomuuksiin, joita esimerkiksi otteluissa tai niitä seuraavissa lehdistötilaisuuksissa kuulee. On selvää, että Jortikan henkilöön kohdistuvat maininnat toisessa kulttuurissa olisivat sopimattomia. Lehti elävöittää jääkiekkoa koskevaa kirjoittelua käymällä sitä jääkiekkoväen ehdoilla.

Ratkaisu

Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan (JO 4). Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava (JO 26).

Jääkiekkojoukkueen päävalmentaja toimii julkisessa ammatissa. Hänen työnsä on vapaasti ja koko ajan yleisön ja median arvioitavissa. Sen vuoksi kritiikkikin voi olla kovaa ja kärjekästä. Arvostelun täytyy kuitenkin kohdistua kritisoitavan henkilön toimintaan omassa työssään. Neuvoston mielestä Urheilulehden käyttämät ilmaisut ”siansilmillään”, ”viirata päästä” ja ”sivistymätön ihminen” kohdistuvat loukkaavina henkilöön eivätkä hänen toimintaansa. Lisäksi toimittajan ja valmentajan kärjistynyt suhde yritetään etäännyttää haastattelemalla lehden omaa toimittajaa. Näin hän pääsee toimimaan omassa asiassaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Urheilulehti on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.