8690/UL/23

Langettava

Lehden Facebook-sivulle kirjoitetut yleisön kommentit loukkasivat ihmisarvoa. Lehti ei poistanut niitä lukijan ilmoituksesta huolimatta. Lehti poisti kommentit vasta saatuaan Julkisen sanan neuvostolta tiedon kantelusta.

Kantelu 17.7.2023

Kantelu kohdistuu yleisökommenttien moderointiin Iltalehden Facebook-sivulla. Kommentit liittyivät 8.7.2023 Facebookissa jaettuun juttuun, jonka otsikko oli Pride-festivaali keskeytyi vihamielisen protestin vuoksi. Iltalehti on sittemmin poistanut Facebook-jaon kokonaan.

Kantelun mukaan julkaisu keräsi runsaasti kommentteja, joista osa oli hyvin epäasiallisia. Kantelija lähetti lehdelle 9.7. viestin, jossa hän Journalistin ohjeiden liitteeseen vedoten pyysi toimitusta seuraamaan julkaisun alla tapahtuvaa kommentointia ja poistamaan vihaa lietsovat kommentit. Kantelussa todetaan, että 17.7. Facebook-sivuilla oli edelleen ainakin seuraavat kommentit, joista hän oli viestissään ilmoittanut:

”Hyvä näin olisi pitänyt olla myös täällä Suomessa, mutta lammaslauma ei uskalla mitään”

”Hyvä! Toivottavasti yleistyy tuollanen, koko priden hössötyksen sais lopettaa. Vetäkää heikkoluontoiset herneet nenään ilman heteroita ei ois teitäkään”

”Todella oikein tästä täytyy iloita. Toivottavasti yleistyy oikein kovalla kädellä ympäri maailman. Kaikenlaisten kulttien/uskontojen tuputus täytyy saada kuriin keinolla millä hyvänsä”

”Hyvä.. ! Homoilkoot jokainen omissa oloissaan ketään ei kiinnosta ! Se että ideologiaa tyrkytetään ja ”juhlitaan” on pikkasen liikaa..”

”Haha! Oikein ! Vanhan testamentin aikaankin samaa sukupuolta olevan kanssa hengailleen sai kivittää.”

”Ihan oikein jos näin tekivät”

Kantelun mukaan edellä mainitut kommentit ihannoivat Pride-kulkueeseen kohdistunutta hyökkäystä ja lietsoivat vihaa sateenkaarivähemmistöjä kohtaan. Kantelun mukaan vastaavia kommentteja oli Iltalehden julkaisun alla enemmänkin.

Kantelun mukaan Iltalehti laiminlöi Journalistin ohjeiden liitteen kohtaa 1, jonka mukaan toimituksen tulee seurata verkkosivujaan ja pyrkiä estämään yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Kantelun mukaan Iltalehdessä varmasti tiedettiin, että tällainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä aihe kerää paljon vihaa lietsovaa kommentointia, joten toimituksen olisi pitänyt seurata kommentointia aktiivisesti ja poistaa vihaa lietsovat kommentit.

Kantelun mukaan lehti jätti noudattamatta myös liitteen kohtaa 2, joka edellyttää poistamaan verkkokeskusteluista viipymättä tietoon tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat sisällöt. Kantelussa todetaan, että sosiaalisessa mediassa vihaa lietsoviin kommentteihin puuttumisesta ei ole juurikaan hyötyä enää useiden päivien tai viikkojen kuluttua, kun tuhannet ihmiset ovat jo ehtineet altistua niille.

Päätoimittajan vastaus 26.10.2023

Iltalehden vastaavan päätoimittajan Perttu Kauppisen tulkinnan mukaan Journalistin ohjeiden liite koskee yleisön tuottamaa sisältöä tiedotusvälineiden omilla verkkosivuilla.

Iltalehdessä tällaista sisältöä ovat pääasiassa lukijoiden uutiskommentit, joita kerätään jokaisen julkaistun jutun perässä, jos toimitus päättää avata keskustelun. Näitä kommentteja Iltalehti moderoi etukäteen koneoppivalla algoritmilla ja ihmismoderaattoreilla sekä jälkikäteen, jos algoritmin tai ihmisen tekemän virheen vuoksi moderoinnin läpi on päässyt esimerkiksi vihaa lietsovia, ihmisarvoa loukkaavia tai muuten julkaisukelvottomia kommentteja.

Omien verkkosivujensa ohella Iltalehti jakaa sisältöjä myös erilaisissa sosiaalisen median kanavissa kuten Facebookissa, X:ssä (entinen Twitter), Instagramissa ja Tiktokissa. Eri kanavissa on erilaisia tapoja, miten tiedotusvälineen jaot näkyvät ja miten niitä voidaan jakaa edelleen ja kommentoida. Eri kanavat tarjoavat myös hyvin erilaisia mahdollisuuksia ja välineitä kommenttien hallitsemiseen.

Tiedotusvälineen omien jakojen lisäksi myös käyttäjät voivat jakaa tiedotusvälineen sisältöjä. Usein käyttäjät voivat myös jakaa eteenpäin tiedotusvälineen tekemää jakoa.

Päätoimittajan mukaan Iltalehti ei pääsääntöisesti moderoi lainkaan sosiaalisen median kanavien yleisökommentteja. Tämä johtuu siitä, että Iltalehti katsoo, että yleisön sosiaaliseen mediaan tuottama sisältö ei ole Iltalehden vastuulla eivätkä Journalistin ohjeet tai ohjeiden liite koske sitä.

Iltalehti pyrkii puuttumaan lehden itse tekemiin jakoihin tuleviin kommentteihin pääsääntöisesti välttämällä sellaisten sisältöjen jakamista, jotka ovat omiaan keräämään häiritseviä kommentteja.

Jos Iltalehti huomaa jonkin jaon keräävän esimerkiksi ihmisarvoa loukkaavia kommentteja, se poistaa kommentit tai koko jaon. Päätoimittajan mukaan tämä johtuu siitä, että esimerkiksi Facebookissa yksittäisten kommenttien hallinnoiminen on tehty hyvin hankalaksi ja pelkkien häiritsevien kommenttien poistaminen usein johtaa vain uusiin häiritseviin kommentteihin.

Kantelun kohteena olleessa tapauksessakin Iltalehti päätyi poistamaan jaon sen jälkeen, kun häiritsevät kommentit olivat tulleet lehden tietoon. Tämän pontimena ei kuitenkaan ollut Journalistin ohjeiden liitteiden vaatimus, joka ei Iltalehden näkemyksen mukaan koske sosiaalisen median kanavien yleisökommentteja, vaan se, ettei Iltalehti itse halunnut kyseisten kommenttien yhdistyvän lehden brändiin. Koska Iltalehden sisällöt leviävät erilaisissa sosiaalisen median kanavissa monilla eri tavoilla, lehdellä ei kuitenkaan käytännössä ole mahdollisuutta puuttua kaikkeen siihen keskusteluun, jota lehden sisällöstä sosiaalisessa mediassa käydään.

Journalistin ohjeiden liite on otsikoitu ”Yleisön tuottama aineisto tiedotusvälineiden verkkosivuilla”. Liitteen leipätekstissä puhutaan niin ikään ”tiedotusvälineiden ylläpitämistä verkkosivuista” ja ”toimituksen verkkosivuista”. Iltalehti katsookin liitteen koskevan vain Iltalehden omia verkkosivuja (esim. www.iltalehti.fi) sekä niihin pohjautuvia uutissovelluksia.

Päätoimittaja toteaa, että missään kohdin Journalistin ohjeiden liitettä ei puhuta toimituksen tai tiedotusvälineen sosiaalisen median tileistä tai niihin liittyvistä yleisökommenteista. Iltalehti ei ylläpidä Facebookia tai muitakaan sosiaalisen median palveluja. Iltalehti katsoo, että Facebookissa julkaistut käyttäjien kommentit kuuluvat Facebookin omistavan Meta-yhtiön vastuulle. Facebook on itsekin myöntänyt vastuunsa ainakin tiettyyn rajaan asti ja ilmoittanut jo vuosia sitten panostavansa yhä enemmän muun muassa vähemmistöihin kohdistuvan vihapuheen kitkemiseen.

Euroopan unioni on säätänyt Metan ja muiden kansainvälisten digijättien vastuusta ns. digipalvelulaissa. Vuonna 2024 voimaan tuleva laki velvoittaa Facebookin poistamaan vihapuheen ja muun lainvastaisen sisällön palvelustaan sakkojen uhalla.

Iltalehti on kantelijan kanssa samaa mieltä siitä, että kantelussa mainitut viestit ovat ihmisarvoa halventavia tai vähintäänkin solvaavia. Iltalehti kuitenkin katsoo, että Iltalehden sijaan kantelijan olisi tullut raportoida ne Facebookille. Facebookissa on tähän raportointiin valmiit työkalut.

Iltalehti katsoo, ettei Julkisen sanan neuvoston ole tarkoituksenmukaista tai järkevää siirtää suomalaisille tiedotusvälineille vastuuta, joka jo Euroopan unionin velvoittavan lainsäädännön mukaan kuuluu sosiaalisen median jättiyhtiöille.

Jos näin kuitenkin haluttaisiin tehdä, tätä muutosta ei Iltalehden mielestä voitaisi tehdä yksittäisellä kantelulla ja siihen annettavalla ratkaisulla. Ensin tulisi muuttaa Journalistin ohjeiden liitteen sisältöä niin, että tiedotusvälineet voisivat reagoida siihen. Journalistin ohjeiden liitteessäkin todetaan, että ”verkkomaailma muuttuu ja kehittyy erittäin nopeasti. Liitettä voidaan sen erityisluonteen vuoksi muuttaa avaamatta Journalistin ohjeita”. Päätoimittaja huomauttaa, että tästä huolimatta liitettä ei ole muutettu esimerkiksi sosiaalisen median käytön yleistyessä ja laajetessa.

Mahdollinen ennen liitteen muotoiluja annettava langettava ratkaisu olisi Iltalehden näkemyksen mukaan oikeusvaltioperiaatteen vastaista mielivaltaa. Tällaisen muutoksen tekeminen nyt, kun Journalistin ohjeita ollaan joka tapauksessa uudistamassa, ei missään tapauksessa olisi tarkoituksenmukaista.

Iltalehden päätoimittaja katsoo, että koska Journalistin ohjeiden liite ei nykyisellään koske Facebookissa olevia yleisökommentteja, Iltalehden toiminta ei ole voinut rikkoa liitteen määräyksiä.

Ratkaisu

Journalistin ohjeiden liite: Yleisön tuottama aineisto tiedotusvälineiden verkkosivuilla

1. Toimituksen tulee seurata verkkosivujaan sekä pyrkiä estämään yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Syrjinnän lisäksi ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt.

2. Toimituksen tulee viipymättä poistaa sen tietoon tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat sisällöt.

Iltalehti julkaisi Facebook-sivullaan linkin verkkojuttuunsa, joka käsitteli Pride-festivaaliin kohdistunutta vakavaa häirintää Georgiassa. Facebook-julkaisun alla käyty yleisökeskustelu sisälsi kommentteja, jotka olivat vihamielisiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Lukija pyysi poistamaan tietyt asiattomat kommentit ilmoittamalla asiasta Facebook-sivulla kerrottuun Iltalehden sähköpostiosoitteeseen. Lehti poisti julkaisun kommentteineen saatuaan Julkisen sanan neuvostolta tiedon kantelusta.

Päätoimittajan mukaan moderointivastuu ei kuulunut Iltalehdelle vaan Facebookia hallitsevalle Meta-yhtiölle. Julkisen sanan neuvoston ja sen puheenjohtajien pitkäaikaisen tulkintalinjan mukaan tiedotusvälineen sosiaalisen median sivujen kommenteissa on kuitenkin kyse Journalistin ohjeiden liitteessä tarkoitetuista yleisön verkkopalstoista. Tällaisia verkkopalstoja koskee liitteen mukainen velvollisuus poistaa ihmisarvoa loukkaavat kommentit viimeistään silloin, kun toimitus saa niistä ilmoituksen. Neuvosto katsoo, että yleisön kommentit toimituksen omalla Facebook-sivulla, jota toimituksen on mahdollista moderoida, ovat Journalistin ohjeiden liitteen alaista sisältöä.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että kantelijan Iltalehdelle ilmoittamien, lehden Facebook-sivullaan tekemän julkaisun yhteyteen kirjoitettujen yleisön kommenttien joukossa oli selvästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisarvoa loukkaavaa sisältöä, kun niissä puhuttiin esimerkiksi homoseksuaalien kivittämisestä. Lehti poisti kommentit vasta saatuaan tiedon kantelusta neuvostolta. Neuvosto toteaa, että tiedotusvälineiden omilla sosiaalisen median sivuilla käydyn keskustelun seuraaminen sekä palautekanavien toimivuus on tiedotusvälineiden vastuulla.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti on rikkonut Journalistin ohjeiden liitteen kohtia 1 ja 2 ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Eero Hyvönen (pj.), Mona Haapsaari, Marja Keskitalo, Minna McGill, Valpuri Mäkinen, Hanna Parhaniemi, Kari Pyrhönen, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt, Margareta Salonen, Timo Sipola, Jani Tanskanen ja Marjukka Vainio-Rossi.