8434/YLE/23

Vapauttava

Jutussa ei ollut olennaisia asiavirheitä. Haastateltavan oma irtisanoutuminen muutti uutistilannetta niin, että juttu oli perusteltua julkaista ilman aiemmin sovittua haastattelulausumien tarkastamista.

Kantelu 2.3.2023

Kantelu kohdistuu Ylen verkkosivuillaan 3.2.2023 julkaisemaan juttuun Ylen selvitys johti Hattulan kehitysyhtiön pomon eroon – yritti pelata kunnan keskuskeittiön omalle bisnesverkostolleen.

https://yle.fi/a/74-20015222

Kantelun mukaan Ylen juttu perustui yhtiöstä vuodettuihin sisäisiin ja keskeneräisiin työtiedostoihin, jotka eivät edustaneet valmista suunnitelmaa tai päätösesitystä julkishallinnolle. Jutussa oli kantelun mukaan lukuisia olennaisia asiavirheitä, eikä haastateltava saanut annetusta lupauksesta huolimatta tarkastaa sitaattejaan ennen jutun julkaisua.

Kantelun mukaan jutun otsikko oli virheellinen antaessaan ymmärtää, että Ylen selvitys olisi johtanut kantelijan eroon tai että hän olisi yrittänyt pelata kunnan keskuskeittiötä omalle bisnesverkolleen. Virheenä kantelija piti myös väitteitä siitä, että hän tai yritykset, joissa hän on mitenkään mukana, olisivat voineet hyötyä ulkoistamissuunnitelmista. Myöskään väite siitä, että kantelija olisi pyrkinyt ohjaamaan ruokapalveluiden ulkoistamista tietylle yritykselle, ei pitänyt hänen mukaansa paikkaansa. Lisäksi kantelija katsoo virheeksi myös Ylen jutussa esitetyn väitteen, jonka mukaan Köksä-nimisellä yrityksellä olisi mitään tekemistä Köksä-nimisen ateriapalveluiden kehittämiskonseptin työnimen kanssa. Kantelijan mukaan oli myös virhe väittää, ettei pyydetty selvitys valmistunut määräaikaan mennessä. Asiantuntijana jutussa haastatellun emeritusprofessorin kommenttia kantelija pitää niin ikään virheellisenä ja vain toimittajan näkemykseen perustuvana.

Kantelun mukaan kantelija ei toimittajan lupauksesta huolimatta saanut tarkastaa juttua ennen sen julkaisemista. Lisäksi kantelijan valmistautumattomuutta haastatteluun käytettiin hänen mielestään haastattelussa hyväksi.

Päätoimittajan vastaus 30.5.2023

Ylen vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen mukaan Yle uutisoi 3.2.2023 Hattulan kehitysyhtiön tilanteesta aiheen yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi. Päätoimittajan mukaan Yle oli seurannut Hattulan päätöksentekoa uutisissaan aiemminkin, ja uutinen kehitysyhtiön tilanteesta oli osa tätä jatkumoa. Toimituksen näkemyksen mukaan uutinen oli hyvän journalistisen tavan mukainen eikä rikkonut Journalistin ohjeita.

Päätoimittajan mukaan kantelija irtisanoutui Ylen toimittajan yhteydenoton jälkeen. Jutun kohteena ollutta ruokapalvelua oltiin ulkoistamassa sisäisen mallin kautta ilman kilpailuttamista Köksä Oy -nimiselle yhtiölle. Ateriapalveluihin liittyvistä hankkeista kerrottiin kunnan kehitysyhtiön verkkosivuilla mm. Köksä Oy -nimeen viitaten. Nimi poistettiin kehitysyhtiön verkkosivuilta Ylen toimittajan käytyä kantelijan kanssa puhelinkeskustelun. Toisin kuin kantelija väittää, päätoimittajan mukaan pyydetystä selvityksestä toteutettiin vain juridiset yksityiskohdat. Selvitys ei valmistunut määräaikaan mennessä, eikä tullut näin kunnan käsittelyyn. Päätoimittajan mukaan juttu ei sisältänyt siten olennaisia asiavirheitä.

Päätoimittajan mukaan haastattelua ei lähetetty kantelijalle tarkastettavaksi, koska uutistilanne ja sen myötä julkaisuaikataulu muuttuivat kantelijan yllättävän irtisanoutumisen myötä nopeasti. Päätoimittaja toteaa, että vaikka juttu olisi lähetetty tarkastettavaksi haastatellulle, olisi journalistinen päätösvalta pysynyt toimituksella, eikä kantelijan kommenttien julkaisua tarkastuttamatta voida pitää päätoimittajan mielestä kokonaisuus huomioiden kohtuuttomana.

Ratkaisu

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

JO 18: Haastateltavan pyyntöön tarkastaa lausumansa ennen julkaisemista on syytä suostua, jos julkaisuaikataulu sen mahdollistaa. Tarkastamisoikeus koskee vain haastateltavan omia lausumia, eikä sillä saa luovuttaa journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle.

Ylen jutussa Hattulan kunnan ruokapalvelujen ulkoistamissuunnitelmista kerrottiin, että suunnitelmat näyttivät hyödyttävän yhtiötä, jossa kunnan kehitysyhtiön toimitusjohtaja oli vastuullisessa asemassa. Jutun teon aikana toimitusjohtaja yllättäen irtisanoutui.

Julkisen sanan neuvosto toteaa, että jutun julkaisulle oli journalistiset perusteet aiheen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Neuvosto toteaa, ettei jutussa ollut kantelijan väittämiä olennaisia asiavirheitä. Ylellä oli perusteet tulkinnalleen jutun tekemisen ja toimitusjohtajan irtisanoutumisen välisestä yhteydestä sekä toimitusjohtajan pyrkimyksestä siirtää kunnan ruokapalvelut liikekumppaninsa omistamalle yritykselle. Toimitusjohtaja pääsi jutussa myös kiistämään Ylen tekemiä tulkintoja.

Journalistin ohjeet toteavat, että haastateltavan pyyntöön tarkastaa lausumansa ennen julkaisemista on syytä suostua, jos julkaisuaikataulu sen mahdollistaa. Tässä tapauksessa kantelijan irtisanoutuminen muutti uutistilannetta niin, että Ylellä oli perusteet julkaista juttu ilman sovittua tarkastamista. Julkisen sanan neuvosto kuitenkin muistuttaa, että tarkastusoikeudesta on suotavaa pitää kiinni kiireellisissäkin uutistilanteissa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yle on noudattanut jutussaan hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:

Eero Hyvönen (pj), Mona Haapsaari, Johannes Koponen, Päivi Kymäläinen, Minna McGill, Alma Onali, Hanna Parhaniemi, Henrik Rydenfelt, Margareta Salonen, Marjukka Vainio-Rossi ja Erja Yläjärvi.