6408/R/16

Langettava

Radio-ohjelmassa käytettiin viihdejulkisuuden henkilöstä ilmaisuja, jotka eivät olleet kritiikkiä hänen toimintaansa kohtaan vaan hänen ihmisarvoaan alentavia. Langettava äänin 7–3. Lopussa eriävä mielipide.

Kantelu 5.12.2016

Kantelu kohdistuu Radio Rockin Korporaatio-ohjelmaan 5.12.2016.

Kantelijan mukaan ohjelmassa väheksyttiin hänen työnkuvaansa, tekemisiään ja onnistumisiaan haukkumalla häntä sanoilla ”vittu mikä pelle”. Kantelija pitää tätä ihmisarvon alentamisena.

Kantelijan mukaan selkeästi myös taustat ja faktat eivät olleet hallussa, koska juontajat eivät tienneet edes hänen oikeaa nimeään. Kantelijan mukaan haukkuminen julkisessa mediassa vailla provokaatiota tai muutakaan on myös haitallista hänen työlleen, koska hän on yksityisyrittäjä, joka koettaa tehdä elantoansa media-alalla, eli samalla ala-alalla kuin radiojuontajatkin. 

Radio Rockin vastaus 8.2.2017

Ohjelmapäällikkö Osku Nurmen mukaan ohjelmassa käsiteltiin Talent Suomen finaalilähetystä, Talentin voittajaa sekä valinnan aiheuttamaa sosiaalisen median kommenttivyöryä. Yhdeksi esimerkiksi nostettiin showpainihahmona tunnetun kantelijan tililtä tehty päivitys, jossa kantelija kertoi häpeävänsä voittajaa.

Ohjelmapäällikkö toteaa, että Radio Rock uskoo radion voimaan mutta ei siihen, että lähetyksessä käytetty ”vittu mikä pelle” olisi vähentänyt kantelijan dj-keikkoja tai mainetta yhtä paljon kuin aiempi julkisuus esimerkiksi kantelijan saamasta rikostuomiosta. 

Ohjelmapäällikön mukaan Radio Rockia ei ole asiassa lähestytty virallisia reittejä. Kanavalta ei ole pyydetty virheen korjaamista, eikä sille ole lähetetty vastinetta. Sen sijaan kyseisen ohjelman juontaja sai lähetyksen jälkeen kantelijalta Facebook-yksityisviestin, missä kiitettiin minuutin mainosajasta. 

Ohjelmapäällikkö sanoo, että on huolestuttavaa, mikäli julkisuuden henkilöt alkavat jatkossa isommissa määrin hakemaan Julkisen sanan neuvoston kautta ilmaista mainosaikaa liiketoimilleen.

Ratkaisu

JO 26: Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

Radio Rockin Korporaatio-ohjelmassa käsiteltiin kantelijan toimintaa hänen julkisella Facebook-tilillään. Kantelija oli kirjoittanut häpeävänsä Suomea Talent-tv-kilpailun voittajavalinnan takia. Facebook-kirjoituksen kritiikki ei kohdistunut kilpailuvoittajaan henkilönä.

Ohjelman juontajat alkoivat kantelijan päivityksen pohjalta arvostella itse kantelijaa. Kantelijaan viitattiin muun muassa ilmauksilla ”oman elämänsä vitsi”, ”ihan suuren luokan saatana vitsi” ja ”vittu mikä pelle”.

Kantelija on aktiivisesti julkisuuteen hakeutunut henkilö, jonka tulee kestää tavanomaista enemmän kritiikkiä. Tiedotusvälineillä on oikeus käsitellä kriittiseenkin sävyyn hänen toimintaansa ja myös hänen sosiaalisessa mediassa tekemiään päivityksiä.

Vaikka radio-ohjelmassa käyty keskustelu sai alkunsa kantelijan toimintaan kohdistuvasta kritiikistä, juontajien kommentointi oli erittäin alatyylistä ja kohdistui loukkaavalla tavalla nimeltä mainittuun henkilöön hyvän maun ja kohtuuden rajat ylittävällä tavalla. Kantelijaa arvosteltiin henkilönä asiaankuulumattomasti ja halventavasti, joten hänen ihmisarvoaan ei kunnioitettu.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Rock on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 26, ja antaa sille huomautuksen.

 

Langettavaa äänestivät:

Elina Grundström (pj), Pirjo Auvinen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Robert Sundman, Venla Mäntysalo, Arja Lerssi-Lahdenvesi.

Vapauttavan puolesta äänestivät: 

Lauri Haapanen, Pasi Kivioja, Heikki Kuutti

Heidän eriävä mielipiteensä:

Käytetyt termit olivat alatyylisiä, mutta tulkitsemme, että ne kohdistuivat henkilön julkiseen toimintaan showpainijan ammatissa eivätkä häneen henkilönä.