6319/R/16

Radion aamujuontajat soittivat Välimereltä pelastetuista Eurooppaan pyrkijöistä kertovan uutisähkeen tehosteena Mikki Hiiri merihädässä -lastenlaulua ja vitsailivat asiasta. Tämä loukkasi Eurooppaan pyrkijöiden ihmisarvoa.

Kantelu 3.9.2016

Kantelu kohdistuu Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelmassa 29.8.2016 luettuihin uutisiin. Kantelijan mukaan Radio Suomipopin juontajat soittivat kello 7.30 ja 8.00 uutisissa Välimereltä pelastetuista siirtolaisista kertovan uutissähkeen taustalla Mikki Hiiri merihädässä -kappaletta. Kantelijan mukaan asiasta vielä vitsailtiin jälkeenpäin. 

Kantelijan mielestä tällainen “hassuttelu” mediassa tuottaa ja vahvistaa asenteita, joissa pakolaiset ovat jonkinlaisia epäihmisiä, täysin toiseutettuja ja äärimmäisessä hädässään vain jotain, mille hyvinvoivat suomalaiset voivat kaukaa naureskella. 

Kantelijan mielestä kylmässä pimeässä meressä seilaavan lautan, jolla kuolee lapsia, rinnastaminen sarjakuvahahmon kuvitteelliseen meriseikkailuun on todella pahasti todellisuudesta vieraantunutta ja vieraannuttavaa. Kantelijan mielestä tällaiselle ei ole sijaa missään – ei ainakaan aamuohjelmassa, jota kuuntelevat myös monet vaikutuksille alttiit lapset ja nuoret, eikä ainakaan uutisten kontekstissa, josta – jos jostain – olettaisi saavansa edes jokseenkin objektiivista tietoa. 

Kantelija kertoo kommentoineensa asiaa Radio Suomipopin Facebook-sivulla. 

Radio Suomipopin vastaus 19.9.2016

Ohjelmapäällikkö Paula Niska-Vuorinen vastasi kanteluun seuraavasti:

”Aamuohjelmamme Aamulypsy on varsin humoristinen ohjelma, mutta tässä tuli selkeä ylilyönti. Ymmärrämme, että virhe on erityisen raskauttava, koska Aamulypsy on Suomen kuunnelluin aamuohjelma. 

Asiasta on keskusteltu ohjelman tekijöiden kanssa. Pahoittelemme aiheuttamaamme mielipahaa ja mautonta ylilyöntiä”.

Ratkaisu

JO 26: Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. 

JO 28: Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta. 

Radio Suomipopin Aamulypsyn uutislähetyksessä kerrottiin Välimereltä pelastetuista Eurooppaan pyrkijöistä. Uutisen taustalle lisättiin Mikki Hiiri merihädässä -kappale. Juontajat naureskelivat ja pilailivat asialla. Tämä loukkasi Eurooppaan pyrkijöiden ihmisarvoa.

Neuvosto pitää ihmisarvon loukkaamista vakavana, koska se tehtiin uutislähetyksessä ja se oli harkittua, sillä musiikki oli pitänyt erikseen lisätä uutiseen. Lisäksi ihmisarvon loukkaaminen on ollut toistuvaa. Kappaletta soitettiin ainakin kahdessa peräkkäisessä uutislähetyksessä, ja sama radio-ohjelma on saanut äskettäin langettavan päätöksen vastaavanlaisesta ihmisarvon loukkaamisesta.  

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Suomipop on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia 26 ja 28, ja antaa sille vakavan huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Pirjo Auvinen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Jussi Lankinen, Anssi Järvinen, Riikka Kaihovaara, Riitta Raatikainen, Niklas Vainio, Arja Lerssi-Lahdenvesi, Heikki Valkama ja Johanna Vehkoo.