6030/SL/15

Vapauttava

Ilta-Sanomat julkaisi uutisen Taloussanomien uudesta erikoislehdestä. Lehti kertoi omasta julkaisustaan ja mainitsi lisäksi konserniyhteyden asianmukaisesti. Kyse ei ollut piilomainonnasta.

Kantelu 1.12.2015

Kantelu kohdistuu Ilta-Sanomissa 1.12.2015 julkaistuun juttuun ”Taloussanomat julkaisee uuden lehden”. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1448853238413.html. Journalistin ohjeissa todetaan yksiselitteisesti: ”Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.”

Ilta-Sanomien www-julkaisussa em. teksti on kantelun mukaan puhdas mainos, ei mitään muuta. Kyseistä sivua ei ole määritelty ilmoitukseksi. Vaikka kyse on konsernin sisäisen uuden julkaisun markkinoinnista, on toimituksen ratkaisu kantelijan mielestä väärä.

Ilta-Sanomien vastaus 22.12.2015

Päätoimittaja Tapio Sadeoja vastaa, että medialla on oikeus kertoa omista uutuustuotteistaan omassa mediassaan. Taloussanomat on osa Ilta-Sanomia: se kuuluu Ilta-Sanomien liiketoimintayksikköön, se toimitetaan Ilta-Sanomien toimituksessa ja se on www-ympäristössä pitkälti integroitu Ilta-Sanomiin. Uutinen on myös otsikoitu hyvin toteavasti, eikä otsikossa ole mitään mainontaan viittaavaa.

Ilta-Sanomat on Sadeojan vastauksen mukaan toiminut JSN:n aikaisempien linjausten mukaan, eikä siten katso loukanneensa hyvää lehtimiestapaa.

Ratkaisu

JO 6: Käsitellessään omalle tiedotusvälineelle, konsernille tai sen omistajille merkittäviä asioita journalistin on hyvä tehdä asiayhteys lukijalle, kuulijalle ja katsojalle selväksi.

JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.

Ilta-Sanomien juttu kertoo uudesta, talouteen erikoistuvasta verkkolehdestä, jonka se aikoo perustaa Taloussanomien yhteyteen. Jutun lopussa kerrotaan, että Taloussanomat on osa Ilta-Sanomia.

Tiedotusvälineillä on tapana kertoa yleisölle omaan julkaisutoimintaansa liittyvistä uusista tuotteista uutisina. Vaikka tässä liikutaan lähellä piilomainonnan rajoja, nNeuvosto hyväksyy tällaisen käytännön, kunhan konserniyhteys tehdään aina yleisölle selväksi ja uutinen erottuu aidosti ilmoituksista.

Julkisen sanan neuvosto on aiemmin hyväksynyt jutut, joissa uutismuodossa kerrotaan samaan konserniin kuuluvista lehdistä tai erikoisliitteistä (mm. 4860/SL/12 ja 5108/SL13). Edellytyksenä on ollut se, että konserniyhteys käy jutuista riittävän selvästi ilmi. Käsiteltävänä olevassa jutussa Ilta-Sanomien ja Taloussanomien kytkös tulee esiin riittävän selvästi.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:

Elina Grundström (pj), Pirjo Auvinen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Pasi Kivioja, Antti Kokkonen, Heikki Kuutti, Venla Mäntysalo, Paula Paloranta, Heikki Valkama ja Juha Honkonen.