5725/R/15

Langettava päätös, joka sisältää vakavan huomautuksen.

Radiojuontaja moitti erittäin suorasukaiseen tyyliin hinkuyskään kuolleen vauvan vanhempia siitä, että he eivät olleet antaneet rokottaa uhria. Moitteet perustuivat vääriin tietoihin. Radioasema rikkoi vaatimusta lapsiuhrin ja tämän vanhempien hienotunteisesta kohtelusta sekä tietojen tarkistamisesta.

Kantelu 29.1.2015

Kantelu kohdistuu Radio Rockissa 29.1.2015 noin kello 13.15 lähetettyyn Jonen päivävuoron ohjelmaosuuteen, jossa käsiteltiin hinkuyskään kuolleen vauvan tapausta. Kantelijan mukaan juontaja kävi asian läpi siten, että kyseinen perhe olisi ollut rokotevastainen, ja tämän vuoksi heidän rokottamaton lapsensa olisi kuollut. Todellisuudessa kyse oli alle kolme kuukautta vanhasta vauvasta, joka ei ollut edes vielä rokoteikäinen.

Juontaja loukkasi kantelun mukaan törkeästi kyseistä perhettä, ajoi hyvin epäasiallisesti ja virheellisesti rokotusohjelmien puoltajien asemaa ja valehteli suorassa lähetyksessä koko kuuntelijakunnalle.

Radio Rockin vastaus 19.2.2015

Ohjelmapäällikkö Osku Nurmi vastaa, että Radio Rock kertoi tapauksesta ensimmäisten uutisten pohjalta. Uutinen oli laajalti esillä eri uutisvälineissä aamulla, eikä siinä vaiheessa ollut vielä tietoa vauvan iästä.

Yksittäinen radiospiikki on verrattavissa lehden kolumniin, jossa asioita käsitellään kärkevästi ja niiden tietojen valossa jotka sillä hetkellä ovat saatavissa. Varsinainen uutistyö tehdään uutistoimittajien toimesta uutisille osoitetuilla paikoilla.

Radio Rock ei ole saanut virallisia reittejä pitkin kantajan pyyntöä saada oma kantansa julki.

Ratkaisu

JO 8: Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

JO 10: Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

JO 28: Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista tietoja hankittaessa ja uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

Radio Rockin juontaja käsitteli ohjelmassaan hinkuyskään kuolleen vauvan tapausta. Juontaja muun muassa totesi, että ”lapsi oli rokottamaton, koska hänen vanhempansa olivat sitä mieltä, että rokottaminen voi aiheuttaa hemmetin vakavia asioita lapselle”. Juontaja myös kysyi, ”kuinka on mahdollista, että tällaiset läpeensä pässit, new age -idiootit saavat tapattaa lapsiansa – – vain sen takia, että meistä nyt vaan tuntuu siltä, että tämä on parasta meidän pikku Petterille tai Pauliinalle – tai mikä vittu sen lapsen nimi nyt olikaan – joka kuoli puhtaasti siksi, että hänen vanhempansa ovat totaalisia vitun idiootteja”.

Neuvoston keräämien tietojen perusteella Iltalehti, Ilta-Sanomat ja MTV Uutiset kertoivat kyseisenä aamuna vauvan kuolemasta ja mainitsivat hänen ikänsä sekä sen, että alle kolmekuukautisia vauvoja ei rokoteta.
http://www.iltalehti.fi/terveys/2015012919107004_tr.shtml
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1422497499585.html
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/il-rokottamaton-vauva-kuoli-hinkuyskaan/4737538
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hinkuyskaan-kuollut-vauva-liian-nuori-rokotettavaksi/4738052

Radio Rock antoi päivällä lähettämässään ohjelmassa täysin väärän kuvan hinkuyskään kuolleesta vauvasta ja vanhempien osuudesta kuolemaan. Radiokanava levitti virheellisiä tietoja, vaikka sen olisi ollut helppo tarkistaa, mitä todellisuudessa oli tapahtunut. Lisäksi Radio Rock laiminlöi Journalistin ohjeiden hienotunteisuusvaatimuksen. Neuvosto pitää sitä erityisen raskauttavana, koska kyse oli vauvan kuolemasta ja sen käyttämisestä lyömäaseena. Juontajan suorasukaiset päätelmät ja alatyyliset ilmaisut vielä korostivat epäasiallista vaikutelmaa.

Ohjelmapäällikön Julkisen sanan neuvostolle antamasta vastauksesta ei käy ilmi, että radio olisi myöhemmin oikaissut levittämiään virheellisiä tietoja.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Radio Rockin rikkomus on törkeä. Radio on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja JSN antaa radioasemalle tällä perusteella vakavan huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Eeva Ruotsalainen, Pasi Kivioja, Heikki Kuutti, Heli Kärkkäinen, Venla Mäntysalo, Heikki Valkama ja Salla Vuorikoski.