5711/SL/15

Langettava

Lehti julkaisi verkkokeskustelussa väkivaltaan yllyttävän kommentin. Kantelijan lukuisista pyynnöistä huolimatta sitä ei poistettu.

Kantelu 20.1.2015

Kantelu kohdistuu Turun Sanomien verkkosivuillaan 19.1.2015 julkaiseman jutun kommenttiin, joka liittyi juttuun vapaa-ajattelijoista. Kantelun kohteena oleva kommentti:
”Turpaan. Aina kun tuollainen vapaa-ajattelija tulee vastaan niin sitä voi vetää turpaan, eiköhän ala ajattelu muuttua. “Arska” ” (http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/724540/Vapaaajattelijat+kannustaa+vanhempia+kantelemaan+kouluista+ja+paivakodeista)

Kantelijan mukaan kommentissa yllytetään asiattomasti väkivaltaan uskonnollisin perustein rajattua kansanryhmää ja sen edustajia kohtaan.

Kantelija teki kommentin julkaisupäivän aikana Turun Sanomien toimitukselle sivujen ilmiantotyökalun kautta viisi ilmoitusta kirjoituksesta, mutta moderaattori ei reagoinut poistopyyntöihin. 

Kantelijan mukaan Turun Sanomille tehtävään poistopyyntöön ei voi liittää omia yhteystietojaan, eikä niihin vastata.
 
Kantelija katsoo Turun Sanomien rikkovan myös JSN:n journalistin ohjeisiin liittämiä
verkkokeskustelun pelisääntöjä.

Turun Sanomien vastaus 4.2.2015 ja 21.5.2015

Vastaava päätoimittaja Kari Vainio toteaa, että kommentin julkaiseminen on ollut toimituksen virhe. Kommentti on päätoimittajan mukaan poistettu heti, kun lehti sai tiedon poistopyynnöstä JSN:n kantelun kautta 22.1.2015.

Vastauksessaan JSN:n lisäkysymykseen 21.5.2015 päätoimittaja vahvisti, että kommentti oli läpäissyt verkkokeskustelun esitarkastuksen.

Päätoimittaja toteaa, että kantelijan poistopyynnöt eivät tavoittaneet toimitusta inhimillisen virheen vuoksi. Sairausloman aikana lehden verkkosivustoa tuotettiin pienemmällä työvoimalla eikä työvuorossa ollut toimittaja muistanut tarkastaa poistopyyntösivustolle tulleita viestejä.

Päätoimittaja kertoo, että kun TS.fi verkkosivustolle tehdään ilmoitus asiattomasta viestistä, ilmoittaja saa ruudulle viestin “Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn”. Toimitukselle ei kuitenkaan jää ilmoittajan yhteystietoja, koska toimitus on halunnut antaa mahdollisuuden tehdä poistopyyntöjä anonyymisti.

Päätoimittaja tarkentaa vielä, että halutessaan ilmoittaja voi antaa yhteystietonsa ja pyytää toimitukselta tarkempaa vastausta. Tässä tapauksessa kantelija ei ollut jättänyt yhteystietojaan toimitukselle.

Ratkaisu

Journalistin ohjeiden liite: Yleisön tuottama aineisto tiedotusvälineiden verkkosivuilla

1. Toimituksen tulee seurata verkkosivujaan sekä pyrkiä estämään [..] ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen. Syrjinnän lisäksi ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt.

2. Toimituksen tulee viipymättä poistaa sen tietoon tulleet ihmisarvoa ja yksityisyyden suojaa loukkaavat sisällöt.

4. Yleisölle on varattava mahdollisuus ilmoittaa toimitukselle asiattomasta sisällöstä niin, että ilmoittaja saa siitä vahvistuksen.

Turun Sanomat julkaisi verkkosivullaan Vapaa-ajattelijoiden toiminnasta kertovan jutun yhteydessä kommentin, joka yllytti väkivaltaan ja loukkasi tunnistettavan ihmisryhmän ihmisarvoa. Kommentti läpäisi ennakkomoderoinnin. 

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että lehden ennakkomoderointi petti ja toimituksen olisi pitänyt poistaa kommentti viimeistään silloin, kun kantelija siitä huomautti.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Turun Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Pirjo Auvinen, Kalle Heiskanen, Jyrki Huotari, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Riitta Kalliokoski, Pasi Kivioja, Niklas Vainio, Heli Kärkkäinen, Venla Mäntysalo, Heikki Valkama ja Heikki Vento.