5407A/SL/14

Langettava

STT:n tekemässä ja lehden julkaisemassa verkkouutisessa oli olennainen virhe. Lehti ei sitä korjannut kantelijan pyynnöstä ja STT:n oikaisusta huolimatta.

Asia käsiteltiin uudelleen 18.6.2014. Uusi päätös korvaa vanhan päätöksen. Lue uusi päätös tästä.

Kantelu 10.1.2014

Kantelu kohdistuu Ilta-Sanomien verkkosivuilla 21.12.2013 olleeseen uutiseen mielenosoituksesta Ruotsissa. Uutisessa kerrotaan virheellisesti, että edellisellä viikolla toisen mielenosoituksen yhteydessä tapahtuneen puukotuksen tekijä oli uusnatsi. 

Kantelija vaati lehdeltä oikaisua ja toimitti lehdelle samassa yhteydessä linkin, jossa viitattiin Dagens Nyheterin 22.12.2013 julkaisemaan uutiseen asiasta. Uutisessa kerrottiin, että kiinniotettu puukottaja oli vasemmistolainen.

Ilta-Sanomien vastaus 31.1.2014

Vastauksessaan Julkisen sanan neuvostolle päätoimittaja Tapio Sadeoja toteaa, että ”Ilta-Sanomat ei ole vastaanottanut kantelijan oikaisupyyntöä. Myöskään kanteluun liitetystä aineistosta ei ilmene, että oikaisupyyntö olisi kantajan väittämin tavoin lähetetty Ilta-Sanomille 22.12.2013. Ilta-Sanomat on vastaanottanut ainoastaan kantelijan kuittauspyynnön 30.12.2013.”
Päätoimittaja jatkaa, että Ilta-Sanomat on julkaissut STT:n uutisen, joka on julkaistu llta-Sanomien lisäksi monissa muissa suomalaisissa ja ulkomaisissa julkaisuissa. Päätoimittajan mukaan lehti ei ole voinut oikaista juttua ainoastaan sillä perusteella, että oikeistolainen verkkolehti julkaisee tietoja, joita ei ole pystytty varmentamaan muista lähteistä.
 
Koska Ilta-Sanomat ei ole vastaanottanut kantelijan oikaisupyyntöä, eikä ole voinut varmentua siitä, että kyseessä olisi kantelijan väittämin tavoin olennainen virhe, juttua ei ole oikaistu.

STT:n vastaus 20.1.2014

STT:n päätoimittaja Mika Pettersson toteaa, ettei uutistoimisto ole itse huomannut tekemäänsä virhettä, mutta korjasi sen heti 17.1.2014 saatuaan tietoonsa kantelun ja sen osoittaman virheen.

Ratkaisu

Olennainen asiavirhe on korjattava heti tiedotusvälineen verkkosivuilla ja lisäksi julkaisussa, jossa virhe on alun perin ollut (JO 20/2011). 

Päätös perustuu vuoden 2011 ohjeisiin. Uudet Journalistin ohjeet otettiin käyttöön vuoden 2014 alussa.

Ilta-Sanomat julkaisi verkkosivuillaan uutisen, jonka mukaan uusnatsit olisivat syyllistyneet puukotuksiin Ruotsissa järjestetyssä rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. Tosiasiassa puukottaja oli vasemmistolainen. Lehti ei reagoinut oikaisupyyntöön, eikä vastannut kantelijan tiedusteluun oikaisupyynnön käsittelystä. Lehti ei julkaissut myöskään STT:n tekemää oikaisua.

Julkisen sanan neuvoston pitää erikoisena sitä, ettei lehti ryhtynyt selvittämään oikaisun tarvetta, vaikka oli vastaanottanut kantelijan kuittauspyynnön. Kantelija tiedusteli, oliko toimitus saanut hänen oikaisupyyntönsä. Lehti ei vastannut kantelijalle. Neuvosto kiinnittää huomiota myös siihen, ettei lehti oikaissut väärää tietoa huolimatta siitä, että STT välitti kyseistä uutista koskevan korjauksensa lehdelle ja kaikille muille asiakasviestimilleen.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Kalle Heiskanen, Jyrki Huotari, Timo Huovinen, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Eeva Ruotsalainen, Anssi Halmesvirta, Pasi Kivioja, Heli Kärkkäinen, Marja Irjala, Jaakko Ujainen  ja Salla Vuorikoski.