5204/TV/13

Langettava

Toimittaja esitteli ohjelmassa pesuainetta, jonka maahantuojana hän toimii. Aiheeseen liittyy ilmeinen henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus. 

Kantelu 8.6.2013

Kantelijan mielestä 8.6.2013 lähetetty Start!-ohjelman jakso sisälsi piilomainontaa ja osoitti juontaja-toimittajan käyttävän asemaansa väärin. Kantelijan mukaan toimittaja on kertonut hankkineensa maahantuontioikeudet autonpesutuotteelle, jota esiteltiin ohjelmassa niin pitkään, että siihen kului jopa neljännes ohjelman kokonaiskestosta. Pesuaineen kerrottiin toimivan erinomaisesti. Kantelija huomauttaa, että toimittaja myös vastaili pesuaineisiin liittyviin tuotekysymyksiin.

Kantelija kiinnittää huomiota myös siihen, että toimittaja saa omaan käyttöönsä autoja, joihin hän ”asennuttaa osia tai teippauksia vastineeksi ohjelmassa näkymiselle”.

Kantelijan mielestä ohjelma sisältää myös piilomainontaa. Koska ohjelman kerrottiin sisältävän tuotesijoittelua, neuvosto ei ota kantaa piilomainontakysymykseen.  Tällainen periaate on ollut voimassa vuodesta 2010, jolloin tuotesijoittelu hyväksyttiin televisio- ja radiotoiminnasta annetussa laissa.

Nelosen vastaus 27.8.2013

Kanavapäällikkö Elina Mustelin kertoo, että ohjelman on tuottanut Nelonen Medialle ulkopuolinen tuotantoyhtiö. Makasiinityyppinen ohjelma käsittelee hänen mukaansa laajasti autoiluun ja autoihin liittyviä erilaisia ilmiöitä sisältäen muun muassa koeajoja, vinkkejä, esittelyjä ja uutisia automaailman uutuuksista. Ohjelmassa on mukana lainmukainen ilmoitus sponsoroinnista sekä tieto siitä, että se sisältää tuotesijoittelua.

Kantelun kohteena olevassa jaksossa käsiteltiin muun muassa 1drywash-puhdistusainetta. Samaa tuotetta on Mustelinin mukaan käsitelty ohjelmassa aikaisemminkin. Hän toteaa, että aihe on kiinnostanut katsojia huomattavan paljon ja kerännyt runsaasti katsojapalautetta. Tästä syystä aiheeseen on palattu toistuvasti. Ohjelman tuotantoyhtiö on Mustelinin mukaan päätynyt mainitun pesuaineen maahantuojaksi vasta myöhemmin. Hän pitää katsojapalautteen vuoksi perusteltuna, että aihetta käsitellään edelleen. ”Selvyyden vuoksi ja läpinäkyvyyden varmistamiseksi ohjelman tuottaja on halunnut tuoda katsojille selväksi kaupallisen yhteyden, joka aiheutuu siitä, että tuotantoyhtiö toimii myös aineen maahantuojana”, Mustelin kirjoittaa.  

Ratkaisu

Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan (JO 4).

Ohjelmassa esiteltiin pesuainetta, testattiin auton pyörätelinettä, koeajettiin pakettiauto sekä hankittiin netistä polkuautoja lasten käyttöön.

Pesuaineen esittely vei noin viisi minuuttia vajaan puolen tunnin ohjelmasta. Siinä toimittaja puhdisti autoa pesuainepullon kanssa ja myhäili hyvänä pitämänsä pesutuloksen ääressä. ”Todella kiva vetää” ja ”todella kiiltävä ja puhdas”, toimittaja kuvaili puhdistusta. Toimittaja aloitti auton puhdistamisen toteamalla, että ”meille 1drywashiin” on tullut kysymyksiä. Lause oli journalistisesta näkökulmasta hämmentävä eikä tehnyt yleisölle selväksi, että kyseinen toimittaja ja ohjelman tuottaja on myös pesuaineen maahantuoja. Neuvosto ei löytänyt katetta kanavapäällikön väitteelle, jonka mukaan kaupallinen yhteys olisi tehty yleisölle selväksi.

Toimittajan yhteys pesuaineeseen ei käy yksiselitteisesti ilmi myöskään tuotantoyhtiön sivuilta. Sen sijaan sieltä löytyy linkki maahantuojayrityksen sivuille, jonka yhteystietoina kerrotaan tuotantoyhtiön osoite. Maahantuojan sivuilla myös näytetään mainostarkoituksessa Start!-ohjelman autonpesukohtauksia. Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö tuotantoyhtiö ja sen vastaavana tuottajana toimiva Start!-ohjelman toimittaja pyrkisi Nelosella esitettävässä ohjelmassa edistämään omaa maahantuontiliiketoimintaansa. Kanava näyttää katsoneen toimintaa sormien läpi. Kysymys on katsojien luottamuksen pettämisestä ja poikkeuksellisen räikeästä Journalistin ohjeiden rikkomisesta.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Nelonen on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa kanavalle huomautuksen.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Jukka Ahlberg, Ulla Ahlmén-Laiho, Kalle Heiskanen, Timo Huovinen, Anna-Liisa Hämäläinen, Marja Irjala, Lauri Karppi, Juha Keskinen, Heli Kärkkäinen, Salla Nazarenko, Jaakko Ujainen ja Heikki Vento.