Kantelu 22.5.2013
Kantelijan, Kustannus Oy Demarin näkemyksen mukaan Ilta-Sanomat on 21.5.2013 rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 7: ”Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja.”
Demokraatissa oli maanantaina 20.5.2013 juttu, jossa kerrottiin, millainen kuva Suomesta välittyy muiden maiden antamista matkustustiedotteista. Idea oli kantelun mukaan Demokraatin oma ja tiedot hankittiin matkustustiedotteita lukemalla ja suomentamalla. Tiistaina 21.5.2013 Ilta-Sanomat julkaisi pääaiheenaan jutun samasta aiheesta. Matkustustiedotteista Ilta-Sanomat oli poiminut otsikkotasollekin täysin samoja seikkoja kuin Demokraatin jutussa, esimerkiksi kivivyöryt, varkaat, Kanadan mainitsemat väkivaltaisiksi yltyvät mielenosoitukset ja Ranskan mainitsemat pohjois- ja keskisuomalaiset hyttyset.
Esimerkiksi Kanadan tiedotteen pitkä lista taskuvarkauksille alttiista paikoista (”Pickpocketing can occur at popular tourist attractions, museums, railway stations, restaurants, hotels and other public places”) on kantelun mukaan Ilta-Sanomissa tiivistetty ja suomennettu sanasta sanaan samoin kuin Demokraatissa (Demokraatti: ”Niitä tapahtuu niin museoissa kuin ravintoloissa”, Ilta-Sanomat: ”…niitä tehdään niin museoissa kuin ravintoloissakin”). Ilta-Sanomien jutussa ei kuitenkaan kerrota, että asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti eikä mainita Demokraattia millään muullakaan tavalla.
Näillä perusteilla Kustannus Oy Demari katsoo kantelussaan, että Ilta-Sanomat on käyttänyt Demokraatin työtä vastoin hyvää tapaa ja jättänyt alkuperäisen lähteen mainitsematta.
Ilta-Sanomien vastaus 19.6.2013
Päätoimittaja Tapio Sadeoja vastaa, että Ilta-Sanomat on saanut kimmokkeen artikkeliinsa Demokraatin jutusta ja laajentanut tämän omaksi jutukseen. Sadeoja myöntää, että sen julkaiseman artikkelin yhteydestä on inhimillisen erehdyksen seurauksena jäänyt puuttumaan virke ”Asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti-lehti”. Alan yleisen käytännön mukaan maininnalla ilmoitetaan lukijoille, että artikkeli on lähtenyt liikkeelle toisessa julkaisussa käsitellystä aiheesta.
Päätoimittaja Sadeoja kirjoittaa vastauksessaan Ilta-Sanomien kuitenkin paheksuvan tapaa, jolla Demari on asiaa hoitanut. Demari ei ole ollut virheestä yhteydessä Ilta-Sanomiin eikä antanut mahdollisuutta korjata virhettä alan normaalin tavan mukaisesti. Lehti olisi Sadeojan mukaan ilman muuta oikaissut virheensä. Alalla laajasti käytössä oleva toimintatapa Sadeojan mukaan on, että virheestä kärsinyt julkaisu reklamoi virheen tehneelle julkaisulle. Jos reklamointi ei johda toivottuun tulokseen, valitetaan virheestä JSN:lle.
Ratkaisu
Myös toisen työtä käytettäessä on noudatettava hyvää tapaa. Lähde on mainittava, kun käytetään toisen julkaisemia tietoja (JO 7). Periaatelausuma http://www.jsn.fi/periaatelausumat/lainaaminen/ lainaamisesta: mm. ”Mitä enemmän juttu perustuu toisen työlle, sitä näkyvämmin lähde on syytä tuoda esiin”.
Demokraatti julkaisi 20.5.2013 jutun ”Australian mielestä Suomessa pitää varoa mellakoita, varkaita ja kivivyöryjä – Matkustustiedotteiden Suomea ei aina tunnista”. Jutusta oli tehty myös nosto ”Ranskan tietojen mukaan hyttyset kiusaavat vain Suomen keski- ja pohjoisosissa”. Ilta-Sanomien 21.5.2013 julkaisema juttu alkoi etusivulta otsikoilla ”Ulkomaiden viranomaiset pelottelevat riskeillä – Turisteja varoitetaan TERRORISMISTA SUOMESSA. Varo myös näitä: vappu, kivivyöryt, varkaat, hyttyset…”. Sisäsivun juttu oli otsikoitu ”Vältä Suomen vaarat!”.
Peräkkäisinä päivinä julkaistuissa jutuissa on sama perusidea ja muitakin yhtäläisyyksiä, kuten Ilta-Sanomien vastauksesta käy ilmi. Julkisen sanan neuvosto muistuttaa, että kukaan ei voi varata juttuideaa omiin nimiinsä. Tässä tapauksessa ajallinen yhteys on kuitenkin niin selvä ja idea niin omintakeinen, että lähde olisi pitänyt mainita. Ilta-Sanomat on laajentanut juttuaan, mutta se perustuu kuitenkin suurelta osin Demokraatissa tehtyyn työhön.
Julkisen sanan neuvosto toteaa, että lähdeviitteen unohtaminen ei ole Journalistin ohjeissa tarkoitettu olennainen asiavirhe, jonka voisi korjata. Kyse on ohjeiden vastaisesta toisen työn käyttämisestä.
Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa lehdelle huomautuksen.
Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Jukka Ahlberg, Ulla Ahlmén-Laiho, Kalle Heiskanen, Timo Huovinen, Anna-Liisa Hämäläinen, Marja Irjala, Lauri Karppi, Juha Keskinen, Heli Kärkkäinen, Salla Nazarenko, Jaakko Ujainen ja Heikki Vento.