5110/IL/13

Vapauttava

Lehden pilapiirroksessa presidentti Barack Obama sanoi, että Sauli Niinistöstä ja Jyrki Kataisesta saisi neekereitä. Se ei loukannut kenenkään ihmisarvoa.

Kantelut 25.1. ja 30.1.2013

Kantelijoiden mielestä 24.1.2013 julkaistussa pilapiirroksessa käytettiin sanaa ”neekeri”. asiattomalla ja etnistä alkuperää loukkaavalla tavalla. Toinen kantelija perustelee näkemystään JSN:n aikaisemmalla langettavalla päätöksellä (Radio Suomipop 3619/PR/06).

Sompion vastaus 14.2.2013

Päätoimittaja Jari Haavisto kertoo, että pilapiirroksen julkaisemisesta keskusteltiin toimituksessa etukäteen, mutta piirtäjän perusteluiden jälkeen piirros päätettiin julkaista. Haavisto kirjoittaa piirtäjän pitävän toisen kautensa maailman vaikutusvaltaisimman valtion presidenttinä aloittanutta Barack Obamaa rentona, humoristisena ja hyvähenkisenä valtiomiehenä. Piirtäjä halusi omalla ”vanhemman henkilön huumorintajullaan” kertoa, että Sauli Niinistössä ja Jyrki Kataisessakin on valtiomiesainesta.

Haaviston mukaan neekeri-sanaa ei käytetty Obamaa halventavassa tarkoituksessa eikä pilapiirroksella ollut tarkoitus loukata ketään. Hän kieltää itsensä tai pilapiirtäjän olevan missään olosuhteissa rasisteja tai rasistisia ja katsoo piirtäjän käyttäneen taiteellista vapauttaan.

Päätoimittajan mielestä neekeri-sanaa käytetään hyvin yleisesti puhekielessä, kirjoituksissa, elokuvien käännöksissä ja musiikin sanoituksissa. Esimerkkinä hän mainitsee muun muassa nykyisin kansanedustajana tunnetun Mikko Alatalon laulun ”Kyllä sitä ny ollaan niin neekeriä” (1980).

”Suomen kieli on hyvin rikas kieli ja mielestäni silloin kun sanoja neekeri, mustalainen, ryssä käytetään oikeassa merkityksessä, ne ovat hyvin yksiselitteisesti kuvaavia ja ymmärrettäviä sanoja. Jos edellä mainitut sanat poistamalla voidaan rasismi poistaa, niin silloin ne on ehdottomasti kiellettävä.  Muussa tapauksessa toimimme lähinnä tekopyhällä alueella”, Haavisto kirjoittaa. Hän on löytänyt tuoreita esimerkkejä kyseisten sanojen käyttämisestä myös muiden lehtien yleisönosastoilta ja pilapiirroksista.
 
Pohjois-Suomesta tai Sodankylästä ei Haaviston mukaan tullut lainkaan palautetta piirrokseen liittyen. Sen sijaan asiasta käytiin laajaa keskustelua sosiaalisessa mediassa ja Helsingin Sanomien nettisivuilla. Haavisto kirjoittaa, että suurin osa kommentoijista ei kokenut rasistisena tapaa, jolla pilapiirros käytti neekeri-sanaa.

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti (JO 26).

Piirroksen kulmassa oli uutissitaatti, jonka mukaan ”Obama muutti tavan, jolla muu maailma näkee Yhdysvallat”. Sen viereen piirtäjä oli kirjoittanut ”Kollegoissa valtiomiesainesta” ja laittanut Obaman suuhun sanat ”Tokihan näistäkin neekerin sais”. Presidentti Obama esiintyi piirroksessa päätä pidempänä kuin presidentti Niinistö ja pääministeri Katainen ja piti käsiään näiden olkapäillä.

Lehtien pilapiirrokset ottavat kantaa yhteiskunnallisesti ajankohtaisiin aiheisiin. Piirrokset ovat tekijöittensä henkilökohtaisia kommentteja, jotka voivat sisältää provokatiivistakin aineistoa. Päätoimittaja kuitenkin kantaa vastuun kaikesta välineensä julkaisemasta aineistosta, myös pilapiirroksista (esim. Kirkko ja kaupunki 4772/AL/11).

Tässä tapauksessa lukijalle syntyi kuva, jonka mukaan Suomen presidentti ja pääministeri esitettiin Yhdysvaltain presidentin ”oppipoikina” ja vain mahdollisina tulevina valtiomiehinä. Obaman lausahdus karrikoi ronskiksi ja kansankieliseksi tarkoitetulla tavalla tilannetta, jossa musta presidentti on – mahdollisesti Sompion toimituksen kummastukseksi – maailman vaikutusvaltaisin valtionpäämies. 

Toimitusten on aina syytä harkita huolellisesti sellaisten sanojen käyttämistä, jotka voidaan tulkita yksilöä tai kokonaista etnistä ryhmää loukkaaviksi ja halventaviksi. Neuvosto ei halua kategorisesti kieltää minkään sanojen käyttöä, vaan arvioi niiden julkaisuyhteyttä tapauskohtaisesti. Joku voi pitää Sompion piirrosta mauttomana ja arveluttavanakin, mutta se ei neuvoston mielestä loukannut sen paremmin Obaman kuin suomalaisten poliitikkojen tai etnisen ryhmänkään ihmisarvoa.
Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Sompio ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa. 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Ulla Ahlmén-Laiho, Ollijuhani Auvinen, Anssi Halmesvirta, Kalle Heiskanen, Hannu Helineva, Timo Huovinen, Juha Keskinen, Heli Kärkkäinen, Salla Nazarenko, Riitta Ollila ja Salla Vuorikoski.