4670/SL/11

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös virheen korjausta koskevassa asiassa. Lehti tarkisti tietonsa ennen julkaisua. Vahvistus oli kuitenkin virheellinen, vaikka lehdellä oli riittävät perusteet luottaa siihen. Lehti korjasi virheen sekä verkossa että paperilehdessä heti saatuaan siitä tiedon riittävässä laajuudessa.

Kantelu 12.8.2011

Kantelijan mukaan Iltalehti julkaisi 30.7.2011 ilmestyneessä numerossaan ja nettisivuillaan uutisen, jonka mukaan kantelun tekijä (Niki Juusela) olisi puhunut rivoja naiskollegalleen radio-ohjelmassa. Uutinen oli täysin väärä ja perusteeton. Erityisen kiusallinen tapaus oli myös siitä syystä, että ”uutinen” oli nostettu lööppiin, joka kattoi koko viikonlopun.

Kantelun mukaan Iltalehti uutisoi, että kantelija olisi kysynyt kollegaltaan, onko hänellä muna suussa, vaikka kantelija itse söi studiossa aamupalaa, jolloin lähetys siirrettiin hänelle. Kantelija ei pystynyt ruoka suussa puhumaan, jolloin englantilaissyntyinen Tony Melville tiedusteli ”onko Niki sulla muna suussa”. Kuuntelijoille kävi selväksi, että kysymyksessä on kananmuna, koska kollega täsmensi tämän jälkeen, että pitkistä työpäivistä johtuen, toimittajat joutuvat syömään lähetyksen aikana.

Kantelijan mukaan tapaus oli ja on ollut hänelle äärimmäisen kiusallinen uutisen nostattaman julkisuuden johdosta. Iltalehti on varsin törkeällä tavalla jättänyt noudattamatta esimerkiksi Journalistin ohjeiden kohtia 8, 10, 12, 21. Iltalehden toimittaja olisi halutessaan voinut tarkistaa uutisen tiedot YLE-areenasta tai referenssiäänityksistä, jotka ohjelmista tallennetaan. On muistettava, että kananmunan syönti tapahtui aamulla ja Iltalehdellä oli koko päivä tarkistaa tai pyytää referenssiä tai nauhoitetta vaikka lähetyksen tuottajalta suoraan.

Iltalehden ”oikaisu” oli kantelijan mielestä puutteellinen, niin tietojen kuin mittasuhteidenkin osalta. ”Oikaisussa” syyllistetään edelleen ralliradiossa toiminutta henkilöä ja väitetään hänen puhuneen rivoja, vaikka väitettyjä rivouksia ei ole puhuttu.

Iltalehden nettijuttu: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011073014134417_uu.shtml
Iltalehden nettioikaisu: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011073014137138_uu.shtml
Radio-ohjelma Areenassa: http://areena.yle.fi/audio/1312013588942

Iltalehden vastaus 16.9.2011

Päätoimittaja Kari Kivelä vastaa, että Iltalehti sai Yleisradion ralliradion kuuntelijoilta tietoja, joiden mukaan Ylen toimittaja (kantelija) Niki Juusela oli puhunut sopimattomia radiolähetyksessä. Päinvastoin kuin kantelija väittää, ohjelmaa ei ollut Ylen Areena-palvelussa jutun tekopäivänä eli samana päivänä, jolloin kantelija oli ralliradiossa esiintynyt.

Iltalehti tavoitti kantelijan, joka todistettavasti soitti takaisin jutun toimittajalle. Kantelija vetosi muistamattomuuteensa tapahtuneesta. Tämän jälkeen Iltalehti oli yhteydessä ohjelman vastaavaan tuottajaan, Ylen Keski-Suomen päällikköön Pekka Autioon.  Hän lupasi selvittää asiaa kuultuaan siitä. Tämän jälkeen tuottaja palasi itse asiaan vahvistaen Iltalehdelle tapahtuneen ja Juuselan osuuden tapauksessa. Iltalehden uutinen perustui siis vastaavan tuottajan kertomukseen, mitä ohjelmassa oli tapahtunut.

Vastaavaa tuottaja oli yhteydessä toimitukseen Iltalehden jutun ilmestyttyä. Hän otti vastuun erheelliseen uutisointiin johtaneista tiedoista. Oikaisukäytännöistä Iltalehti sopi hänen kanssaan. Oikaisu hoidettiin välittömästi ja näkyvästi iltalehti.fi:ssä ja myöhemmin, seuraavana julkaisupäivänä painetussa lehdessä. Iltalehti on hoitanut oikaisun näkyvästi ja nopeasti.

Iltalehti katsoo, että sillä on ollut täysi syy luottaa vastaavan tuottajan antamiin tietoihin tapahtuneesta. Edelleen Juuselan oma yhteydenotto ja vetoaminen muistamattomuuteensa eivät olleet sellaisessa ristiriidassa vastaavaan tuottajan kertomuksen kanssa, että uutisointia olisi sen perusteella pitänyt muuttaa.

YLE Keski-Suomen kommentti 7.12.2011

YLE Keski-Suomen päällikkö Pekka Autio sanoo kommentissaan, että vastaava päätoimittaja Kari Kivelä on oikeassa siinä, ettei hän ollut havainnut Niki Juuselan sanailua sisältävää ohjelmaosiota YLE Areenassa. Kyseinen audio julkaistiin vasta lauantaina 30.7.2011 klo 10:51. Tapahtumapäivänä, perjantaina 29.7.2011, Autio sanoo olleensa Lahdessa seuraamassa MM -rallin tapahtumia eikä hänellä ollut mahdollisuutta tarkistaa päivän tapahtumia referenssitallenteelta.

Iltalehden toimittaja soitti Autiolle Lahden Jokimaalla ajetun yleisöerikoiskokeen aikana ja pyysi kommenttia Niki Juuselan sanomisiin. Koska tapahtumapaikan meteli oli erittäin kova, Autio sanoi selvittävänsä asiaa ja lupasi soittaa toimittajalle. Tekemiensä selvitysten perusteella Autiolle jäi se käsitys, että Niki Juusela olisi sanaillut kuvatulla tavalla suorassa lähetyksessä.

Iltalehden toimittajalle Autio totesi selvittävänsä asian Juuselan kanssa kahdestaan. Autio ei myöskään pitänyt sanailua uutisen arvoisena, ja Iltalehden toimittajan kanssa käymänsä keskustelun perusteella hänelle jäi se käsitys, että jutun ainekset olivat niin vähäiset, että se jäisi julkaisematta.

Kun Autio seuraavan aamuna (lauantai 30.7.2011) noin kello seitsemän sai tiedon Iltalehden julkaisemasta jutusta, hän ryhtyi aktiivisiin toimiin jutun oikaisemiseksi. Kun Autio tavoitti Iltalehden vastaavan päätoimittajan sijaisen puolen päivän maissa, hän sopi oikaisukäytännöistä. Iltalehti toimi oikaisuissa vastaavan päätoimittajan Kari Kivelän kuvaamalla tavalla.

Ratkaisu

Olennainen virhe on korjattava heti tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla ja lisäksi julkaisussa, jossa virhe on alun perin ollut (JO 20).

Iltalehti kertoi netissä, lööpissä, etusivulla ja sisäsivun uutisessaan, että Yleisradion toimittaja oli puhunut kollegalleen rivoja suorassa radiolähetyksessä. Toimitus oli asianmukaisesti yrittänyt tarkistaa saamansa tietoa ensin toimittajalta itseltään, mutta turvautunut sitten tämän esimieheen. Esimiehen vahvistama tieto oli kuitenkin virheellinen.

Lehti korjasi virheensä verkkosivuillaan ja seuraavana päivänä painetussa lehdessä.  Julkisen sanan neuvosto kiinnittää huomiota siihen, että oikaisu ei ollut täysin korrekti. Otsikossa annettiin edelleen ymmärtää, että studiossa olisi puhuttu rivoja. Itse tekstissä annettiin kuitenkin tarkka kuva siitä, mitä studiossa oli tapahtunut.

Toimitus ei myöskään linkittänyt verkossa julkaisemaansa virheellistä uutista korjaukseen. Sen olisi myös pitänyt kertoa alkuperäistä uutisjuttua verkosta lukevalle sen sisältämästä virheestä. Sekä virheellinen juttu että sen korjaus löytyvät kuitenkin hakulistan kärjestä Iltalehden ja Googlen hauissa. Lukija saa näin tiedon virheestä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Ollijuhani Auvinen, Lauri Karppi, Tuomo Lappalainen, Salla Nazarenko, Riitta Ollila, Riitta Pollari ja Jaakko Ujainen.