4619/SL/11

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös ihmisarvon kunnioittamista koskevassa asiassa. Lehti ei rikkonut Journalistin ohjeita siteeratessaan kansanedustajan arveluttavia puheita kuntavierailun aikana. Lukijoilla on oikeus tietää ja lehdellä on velvollisuus kertoa kansanedustajan kommenteista ja linjauksista ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Kantelu 23.5.2011

Kantelijan siteeraan Journalistin ohjeiden kohtaa 26: ”Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.”

Jämsän Seudun uutisjutussa 23.5.2011 ”Neekeriukot metsiä raivaamaan” käytetään kansanedustaja Teuvo Hakkaraista siteeraten asiatonta, nimittelevää ja epäkorrektia kieltä maahanmuuttajista, jotka jo lähtökohtaisesti todetaan kaikki ensiksikin pakolaisiksi. Kantelun mukaan ”Neekeriukkojen” ohella viitataan ”kärpästen syömiin akkoihin”, ja uutiseen sisältyy myös ennakkoluulojen ruokkimista ja pelottelua islamin nojalla.

Kantelijan mielestä olisi varmasti paikallaan, että Julkisen sanan neuvosto kiireiltään ehtiessään tutkisi, onko tällainen mm. etnisen alkuperän, kansallisuuden, sukupuolen ja uskonnon nojalla tapahtuva, nimittelevä kielenkäyttö asiallista, vai rikkooko se hyvää journalistista tapaa. Vaikka syrjivien kommenttien toteaja on tietysti itsekin vastuussa sanomisistaan, myös journalistilla ja julkaisijalla on vastuu siitä, että uutisjutussa noudatetaan hyvää journalistista tapaa.

Jämsän Seudun vastaus 10.6.2011

Päätoimittaja Pekka Hyytinen vastaa, että Jämsän Seudun verkkosivuilla 23.5.2011 julkaistu uutinen perustui kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen antamaan haastatteluun. Hakkaraisen lausunnot lehtemme toimittajalle ovat hämmentäviä, kun puhujana on istuva kansanedustaja. Kansalaisilla on oikeus tietää, mitä heidän valitsemansa kansanedustajat puhuvat ja mitä he työssään tekevät. Hakkaraisen vierailu Jämsässä oli Hyytisen mukaan osa kansanedustajan työtä, koska hän oli Jämsässä kaupungin kutsumana vieraana. Hakkarainen tiesi asemansa ja tiesi, että hän keskustelee lehden toimittajan kanssa.

Päätoimittaja Hyytisen mukaan ei ole perusteltua, että kansanedustajan sanomiset jätettäisiin uutisessa vaille huomiota varsinkaan silloin, kun ne käsittelevät maahanmuuttajia tai muita kansalaisryhmiä asiattomasti. Hyytisen mukaan on mahdotonta ajatella, että lehti voisi lähteä näissä asioissa hyssyttelemään.

Ratkaisu

Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu (JO1). Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti (JO 26).

Jämsän Seudun toimittaja haastatteli Keski-Suomen vaalipiirin uutta kansanedustajaa hänen ollessaan tutustumassa Jämsän kaupunkiin kuntavierailullaan. Lehti julkaisi jutussaan ”Neekeriukot metsiä raivaamaan” kansanedustajan vastauksia muun muassa seuraavalla tavalla: ”Kassarat käteen ja metsiä raivaamaan… [pakolaisten määrä rajoittuu jos heidät pannaan] töihin räntäsateeseen sinne, missä mekin on oltu… Helsingissä on neekeriukkoja torien kulmat täynnä tyhjän panttina. Töihin ne pitää panna… [Suomen pakolaiset eivät edes ole niitä, jotka oikeasti kärsivät hätää kotimaassaan] …Niitä kärpästen syömiä akkoja ei Suomessa ole.”
http://www.jamsanseutu.fi/cs/Satellite/Uutiset/1194679734622/artikkeli/+neekeriukot+metsia+raivaamaan+.html

Tämänkaltaisissa tilanteissa on punnittava lukijan oikeutta saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Haastatellun luonnehdinnat ”neekeriukoista” ja ”kärpäsen syömistä akoista” ovat tökeröitä ja halventavia. Haastateltu on kansanedustaja, ylintä valtiollista valtaa käyttävän instituution jäsen. Hän on kertonut mielipiteitään työssään kuntavierailulla, jota niinikään työtään tehnyt toimittaja on seurannut. Julkisen sanan neuvoston mielestä lehdellä oli velvollisuus kertoa lukijoilleen kansanedustajan mielipiteistä ja lausunnoista.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Jämsän Seutu ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.
 

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Jukka Ahlberg, Ulla Ahlmén-Laiho, Ollijuhani Auvinen, Timo Huovinen, Anna-Liisa Hämäläinen, Juha Keskinen, Tuomo Lappalainen, Salla Nazarenko, Riitta Ollila, Inkeri Pasanen ja Titta Sinisalo.