4617A+B/SL/11

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös totuudenmukaista tiedonvälitystä ja yksityisyyden suojaa koskevassa asiassa. Kantelijan kerrottiin lyöneen valmentamansa juniorijoukkueen pelaajaa. Yläkoulun rehtorina ja nuorten valmentajana kantelija käyttää yhteisössään merkittävää valtaa. Tällaisessa asemassa olevan henkilön tulee sietää toimiensa julkistakin arviointia.

Kantelu 20.5.2011

Kantelija on nuorten jalkapallojoukkueen valmentaja, jonka kerrottiin antaneen yhdelle joukkueensa pelaajista korvapuustin eli lyöneen tätä kesken harjoitusten. Hänen mukaansa Syd-Österbotten ja Vasabladet liioittelivat jalkapallokentällä tapahtuneen välikohtauksen merkitystä antamalla sille runsaasti palstatilaa. Väkikohtausta on pidetty esillä myös lehtien nettisivuilla 14.5. ja 20.5.2011 välisenä aikana, vaikka tuoreempiakin uutisia olisi ollut tarjolla.

Kantelijan mielestä jutuissa ei noudatettu objektiivisen uutisjournalismin periaatteita eikä toimittajilla ollut tarpeeksi tietoa asiasta. Välikohtaukseen johtaneita syitä ei selvitetty jutuissa riittävästi, eikä kentällä kiusaamisen kohteeksi joutunut poika saanut lainkaan kertoa omaa näkemystään.

Kantelija katsoo, että hänen nimeään ja työpaikkaansa ei olisi pitänyt mainita jutuissa, koska välikohtauksesta ei tehty tutkintapyyntöä poliisille. 

Vasabladetin ja Syd-Österbottenin vastaukset 1.6.2011

Vasabladetin päätoimittaja Lars Hedman ja Syd-Österbottenin päätoimittaja Mats Ekman toimittivat neuvostolle vastaukset, joiden keskeinen sisältö oli samanlainen:

Jutut kertoivat välikohtauksesta, jossa valmentaja löi joukkueen 15-vuotiasta pelaajaa harjoitusten aikana.  Tilanteen näkivät useat nuoret pelaajat ja pelaajien vanhemmat. 14.5.2011 julkaistuissa uutisissa haastateltiin valmentajaa, joka myönsi lyöneensä pelaajaa. Jutuissa kuultiin myös lyönnin kohteeksi joutunutta poikaa ja jalkapalloseura Kraftin puheenjohtajaa. Samana päivänä julkaistuissa nettijutussa valmentajaa ei mainittu nimeltä.

17.5.2011 julkaistuissa uutisissa Palloliiton Vaasan piirin puheenjohtaja kertoi pitävänsä välikohtausta poikkeuksellisena. Piiri päätti omasta aloitteestaan käsitellä asiaa. Samassa yhteydessä haastateltiin myös paikallista koulutoimenjohtajaa. 26.5.2011 lehdissä kerrottiin, että Vaasan pallopiiri pitää asiaa selvitettynä. Lyönnin kohteeksi joutunut poika päätti olla tekemättä asiasta ilmoitusta poliisille.

Lehdet kertoivat tapahtumasta, jolla oli yleistä ja yhteiskunnallista merkitystä, koska kantelija toimii paitsi valmentajana myös yläkoulun rehtorina ja käyttää viranomaisvaltuuksia esimerkiksi kurinpitoasioissa. Kantelija ei ole ollut yhteydessä toimituksiin julkaisemisen jälkeen. Juttujen ei ole väitetty sisältäneen virheitä.

Päätoimittajat pitävät rehtori-valmentajaa julkisena henkilönä. Hän on esimerkiksi toiminut valmentajien kouluttajana Suomen palloliitossa ja valmentanut jalkapalloseura Kraftin edustusjoukkuetta. Hän valmentaa edelleen seuran juniorijoukkuetta. Välikohtauksen aikaan valmentaja oli Kraftin junioriosaston puheenjohtaja, mutta jätti tehtävän sen jälkeen.
 
Hedman ja Ekman kiinnittävät huomiota välivallattomuuden periaatteeseen varsinkin nuorisourheilussa. Esimerkiksi Suomen Palloliitto korostaa reilua peliä, ja erityisesti aikuiset on nostettu lasten ja nuorten esikuviksi. Joukkueiden valmentajilla on päätoimittajien mukaan suuri vastuu, kun työskennellään väkivaltaa ja epäurheilijamaista käytöstä vastaan.

Ratkaisu

Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä (JO 27). Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta (JO 29). Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30).

Vasabladet ja Syd-Österbotten julkaisivat 14.5.2011 jutut, jossa kerrottiin valmentajan antaneen nuorelle pelaajalle avokämmenellä korvapuustin joukkueen harjoituksissa. Poika oli välikohtauksen jälkeen lopettanut pelaamisen joukkueessa, mutta valmentaja oli saanut jatkaa. Korvapuustin kirjoitettiin olleen seurausta taklauksesta, jonka valmentaja katsoi kohdistuneen omaan, samassa joukkueessa pelaavaan poikaansa. Valmentajan mukaan hänen poikansa oli jo pitkään joutunut sietämään tietyn ryhmän kiusantekoa. Valmentajaisä kertoi, että sama joukko on kiusannut poikaa myös koulussa, koska hän itse työskentelee koulun rehtorina. Hän kuitenkin sanoi toimittajalle, ettei korvapuustin antaminen ollut oikein. Lyönnin kohteeksi joutunut poika puolestaan kielsi taklanneensa valmentajan poikaa eikä pitänyt valmentajan anteeksipyyntöä riittävänä. Lehtien nettijutut käsittelivät samaa asiaa, mutta niissä ei mainittu valmentajan nimeä eikä työpaikkaa.

17.5.2011 lehdet julkaisivat Palloliiton Vaasan piirin puheenjohtajan kommentteja välikohtauksesta. Hän kertoi, että asiasta keskustellaan vielä. Syd-Österbottenin haastattelussa samana päivänä koulutoimenjohtaja sanoi, ettei hän voi kommentoida asiaa. 26.5.2011 julkaistiin tieto, jonka mukaan kiistan osapuolet olivat päässeet asiasta sopimukseen, eikä piirijärjestö enää jatkanut asian käsittelemistä.

Kantelija on yhteisössään tunnettu henkilö, joka käyttää valtaa virkamiehenä ja myös vapaa-ajallaan osallistuu nuorten urheilukasvatukseen. Hänen yksityisyyden suojansa on tästä syystä madaltunut, ja hänen tulee kestää toimiensa julkista arviointia. Kantelijan auktoriteetti perustuu yläkoulun oppilaiden ja jalkapallojoukkueen pelaajien sekä heidän vanhempiensa häntä kohtaan tuntemaan luottamukseen. Siksi oli luontevaa, että lehdet kertoivat julkisella paikalla tapahtuneesta välikohtauksesta, vaikka siitä ei tehty tutkintapyyntöä. Asiaa käsiteltiin myös Palloliitossa.

Kiistan osapuolet saivat lehdissä julki omat kantansa. Kantelija sai kertoa omista näkemyksistään laveasti uutisissa, ja myös hänen poikaansa kohdistunut väitetty kiusaaminen tuli selvitetyksi perusteellisesti. Toimitus päättää itsenäisesti, ketä se haastattelee. Kantelija olisi myös voinut toimittaa lehdille jälkikäteen lisätietoa julkaistavaksi – kuten hän haastattelussa kertoikin tekevänsä –, mutta hän jätti tällaisen mahdollisuuden käyttämättä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Vasabladet ja Syd-Österbotten eivät ole rikkoneet hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Jukka Ahlberg, Ulla Ahlmén-Laiho, Ollijuhani Auvinen, Timo Huovinen, Anna-Liisa Hämäläinen, Juha Keskinen, Tuomo Lappalainen, Salla Nazarenko, Riitta Ollila, Inkeri Pasanen ja Titta Sinisalo.