4227/SL/09

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös otsikkoa koskevassa asiassa. Otsikko kertoo, että ”sairaat kuolevat jonoon”. Otsikolle löytyy jutusta kate.

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös otsikkoa koskevassa asiassa. Otsikko kertoo, että ”sairaat kuolevat jonoon”. Otsikolle löytyy jutusta kate.

Kantelu 17.11.2009

Kantelijan mukaan Iltalehden 17.11.2009 otsikointi on valheellinen ja paniikkia lietsova. Tähän mennessä Suomessa sikainfluenssaan on kuollut alle kymmenen ihmistä. Iltalehti ei perustele väitettään mitenkään. Medioissa ei ole uutisoitu yhdenkään ihmisen kuolleen jonottamisen takia.

Iltalehden vastaus 2.12.2009

Päätoimittaja Kari Kivelä vastaa, että Iltalehden jutussa kerrotaan, kuinka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehohoitopaikkoja ei enää riitä kaikille tehohoitoa tarvitseville ja kuinka hoitotyössä on jouduttu perumaan tehohoitoa vaativia sydän- ja verisuonileikkauksia. Jutussa on haastateltu asiantuntijana infektiosairauksien ylilääkäriä, joka toteaa jutussa mm. seuraavaa: ”Jos potilaiden määrä ei rupea vähenemään, niin tämä tie on pian kuljettu loppuun”. ”Totta kai se on aina jonkinasteinen hengenvaara, jos leikkaus perutaan tai ei pääse asianmukaiseen hoitoon”. ”Katsomme, kuka hyötyy tehohoidosta eniten ja kenellä on paras ennuste. Yleensä nuoret, joilla on vähän perussairauksia, ovat etusijalla”. Iltalehden jutussa esiin nostamat tehohoidon ongelmat koskevat niin sikainfluenssapotilaita kuin sydän- ja verisuonileikkauksia odottavia potilaita.

Iltalehti on sikainfluenssa-aikana selvittänyt useaan otteeseen tehohoidon ongelmia. Kantelun kohteena oleva juttu perustui HUS:n infektiosairauksien ylilääkärin karuun arvioon ja lausuntoihin tehohoidon tilasta pian sen jälkeen kun THL oli tehnyt päätöksensä olla avaamatta menehtyneiden potilaiden taustoja.

Ratkaisu

Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate (JO 15).

Iltalehti otsikoi juttunsa 17.11.2009 seuraavasti: ”SAIRAAT KUOLEVAT JONOON Tehohoitopaikkoja ei riitä enää kaikille ja potilaita laitetaan jo tärkeysjärjestykseen.” Jutun mukaan sairaalat ovat joutuneet sikainfluenssan vuoksi perumaan sydän- ja verisuonileikkauksia, jotka vaativat tehohoitoa. Tämän vuoksi ”tehohoitoa vaativia potilaita laitetaan tärkeysjärjestykseen” ja ”Osa hoidetaan, ja osa voi kuolla jonoon”. Jutussa haastatellun lääkärin mukaan ”Katsomme kuka hyötyy tehohoidosta eniten ja kenellä on paras ennuste. Yleensä nuoret, joilla on vähän perussairauksia, ovat etusijalla.”

Julkisen sanan neuvoston mielestä jutusta käy ilmi, että flunssaepidemian vuoksi sairaalat joutuvat perumaan leikkauksia, jolloin sydän- ja verisuonileikkauksia vaativien potilaiden jonot pitenevät, ja heidän todennäköisyytensä kuolla jonotuksen aikana kasvaa. Tämä on sanottu otsikossa yksioikoisesti ja ilman varauksia, mutta asia selviää monipuolisemmin itse jutusta. Otsikolla on katetta itse jutussa.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Iltalehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:
Susanna Reinboth (2. vpj.), Merja Ahtiainen, Sari Autio, Jussi Eronen, Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Janne Laukkanen, Inkeri Pasanen, Matti Saari ja Titta Sinisalo.