4213A/SL/09

Vapauttava

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös otsikkoa koskevassa asiassa. Jutun otsikko kertoi naisen kuolleen sikainfluenssaan, mihin löytyi jutusta kate.

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös otsikkoa koskevassa asiassa. Jutun otsikko kertoi naisen kuolleen sikainfluenssaan, mihin löytyi jutusta kate.

Kantelu 27.10.2009

Kantelija vetoaa Journalistin ohjeiden kohtaan 15: ”Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate”. Ilta-Sanomien verkkosivun 26.10.2009 otsikko kuuluu seuraavasti: ”25-vuotias nainen kuoli Suomessa sikainfluenssaan”. Kyseisissä artikkeleissa on kuitenkin lainaus: ”- Influenssalla on jokin rooli tässä, mutta hän ei sen aiheuttamaan tautiin suoraan kuollut, kertoi Oulun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri Hannu Syrjälä.”

Ilta-Sanomien vastaus 25.11.2009

Päätoimittaja Tapio Sadeoja vastaa, että Ilta-Sanomien uutisessa kerrotaan Oulun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkärin suulla, että influenssalla oli rooli kuolemassa. Uutisessa todetaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen katsovan kyseisen henkilön sikainfluenssan ensimmäiseksi uhriksi Suomessa. THL:n tiedotteen 26.10.2009 otsikkona on yksiselitteisesti: ”Influenssa A (H1N1)v -epidemia alkamassa, ensimmäinen kuolonuhri Suomessa”. Tiedotteen mukaan henkilöllä oli sikainfluenssan aiheuttama hengitystieinfektio ja kuolema liittyi sikainfluenssaan.

Ratkaisu

Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate (JO 15).

Otsikko yhdistää nuoren naisen kuoleman sikainfluenssaan. Julkisen sanan neuvoston mielestä jutussa lainattujen asiantuntijoiden voi tulkita vahvistavan sen, että ilman sikainfluenssaa potilas tuskin olisi kuollut. Hän oli epidemian ”ensimmäinen kuolonuhri Suomessa”, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteen (26.10.2009) otsikossakin todetaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Ratkaisun tekivät:
Susanna Reinboth (2. vpj.), Merja Ahtiainen, Jussi Eronen, Juha Kulmanen, Tuomo Lappalainen, Janne Laukkanen, Inkeri Pasanen, Matti Saari ja Titta Sinisalo.