4020/SL/08

Vapauttava

Lehti kertoi poliisin tutkimasta koulu-uhkaustapauksesta pienellä paikkakunnalla. Tapauksesta saattoi kertoa melko yksityiskohtaisestikin, vaikka epäillyn henkilöllisyys saattoikin paljastua. Vapauttava.

Kantelu 29.10.2008

Kantelun mukaan Kauhajoen järkyttävien tapahtumien jälkeen koulumaailmassa koettiin yleistä pelkoa. Jatkuva uutisointi ja asian näkyvillä pitäminen sai aikaan aivomyrskyjä. Jutussa mainittu poika kirjoitti irc-galleriaan viestinsä, jossa hän yritti asettaa itsensä surmaajan asemaan ja keksiä mitä surmaaja ajatteli ennen tekoa, millaisessa mielentilassa hän oli sen aikana ja millainen hänen lapsuutensa oli. Joku teki rikosilmoituksen laittomasta uhkauksesta. Poliisikuulustelussa todettiin, että pojalla ei ole aseita eikä aikomuksia tehdä itselleen tai toisille mitään, eikä viestistä tule hänelle seuraamuksia, paitsi mahdollisuus päästä keskustelemaan koulukiusausteemoista.

Uutinen synnyttää kantelun mukaan pelkoa, paniikkia, ahdistusta, epäluuloja ja heittää varjoa nuoren ihmisen elämän ylle. Henkilö on pienellä kylällä hyvin tunnistettavissa. Toimittaja olisi voinut ottaa suoraan yhteyttä kotiin. On täysin väärä tieto, että poika on terveysviranomaisten huostassa – lukija ajattelee ensimmäiseksi sairaalan suljettua osastoa. Terveyskeskuksessa perhe kävi varmistamassa sen, voiko poika mylläkästä huolimatta olla yksin kotona vanhemman muutaman päivän ulkomaan matkan ajan.

Raahen Seudun vastaukset 2. ja 4.12.2008

Päätoimittaja Martti Nousiainen vastaa, että uutinen perustuu tosiasioihin. Lukiolainen oli kirjoittanut irc-galleriaan uhkauksen, että aikoo tappaa lukiolla toistakymmentä ihmistä. Toimittaja sai kyseisen tiedon sekä oppilaitten vanhemmilta että poliisilta. Nettiuhkauksen sisältöä lehti päätoimittajan mukaan ei kertonut tarkemmin, koska tapettavien listan ensimmäisenä oli tunnistettava henkilö. Oppilaat ja heidän vanhempansa huolestuivat ja tekivät ilmoituksen poliisille. Poliisi haki uhkaajan lukiosta kuulusteluihin. Poliisi vahvisti lehdelle tiedot rikosilmoituksesta ja laittomasta uhkauksesta.

Missään vaiheessa lehti ei päätoimittajan vastauksen mukaan kertonut uhkaajan henkilöllisyyttä. On normaalia, että paikallinen lehti uutisoi levikkialueensa kouluun kohdistuvan uhkauksen. Uutinen kertoi lukijoille, että poliisi on reagoinut tapahtumaan ja että asia on hoidettu. Lehden tehtävä on kertoa tosiasioita, ei vaieta niistä. Tapahtuman jättäminen elämään huhuna olisi ollut vastuutonta.

Raahen Seutu ei päätoimittajan vastauksen mukaan tehnyt muita juttuja tästä uhkaustapauksesta.

Ratkaisu

Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen (JO 8). Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä (JO 27). Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30)

Uutisessa kerrottiin pienehkön kunnan ainoaan lukioon kohdistuneesta koulu-uhkauksesta, poliisin toimista ja epäillyn kohtelusta.

On ymmärrettävää, että lehti kertoo muutama päivä Kauhajoen joukkosurman jälkeen oman levikkialueensa kouluun kohdistuvasta epäillystä uhkauksesta ja siitä aiheutuneista poliisin toimista. Neuvoston mielestä lehden julkaisemat tiedot olennaisilta osiltaan pitivät paikkansa. Uutisen viittaukset epäillyn käynnistä lääkärissä eivät paljasta yksityiskohtaisia tietoja hänen terveydentilastaan. Vaikka epäillyn nimeä ei uutisessa mainittu, saattaa hänen henkilöllisyytensä paljastua pienellä paikkakunnalla. Yleisöllä on kuitenkin oikeus tietää, miten viranomaiset ovat toimineet tilanteessa ja että tilanne on heidän hallinnassaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Raahen Seutu ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.