3910/AL/08

Vapauttava

Lehden kansiotsikko oli ”Maailmansensaatio! Mies odottaa lasta!”. Sukupuolenvaihdosleikkauksen tehnyttä naista saattoi sanoa mieheksi lukijaa harhauttamatta.

Kantelu 14.4.2008
Kantelun mukaan lehden kannessa olevien otsikoiden ”Maailmansensaatio! Mies odottaa lasta!” ohessa on kuva partaisesta miehestä, jonka vatsa pullottaa raskauden mukaisesti. Sisäsivun jutusta käy ilmi, että kyseessä ei ole biologisesti katsottuna mies, vaan naiseksi syntynyt henkilö, joka on pyrkinyt tekemään itsestään mahdollisimman miesmäisen. Toisin kuin kansitekstissä esitetään, raskaana oleva henkilöä ei ole biologisesti katsoen mies, eikä tapauksessa ole mitään sensaatiomaista, sillä naisen raskaus on jokapäiväinen asia.

7 päivää lehden vastaus 2.5.2008
Päätoimittaja Eeva-Helena Jokitaipale vastaa, että lehti kertoi transseksuaalista amerikkalaismiehestä, joka on käynyt läpi sukupuolen juridiseen vaihdokseen (naisesta mieheksi) oikeuttavan biologisen sukupuolenvaihdosleikkauksen. Hän kuitenkin säilytti kohtunsa, mikä mahdollisti raskaaksi tulon keinohedelmöityksellä. Artikkelin otsikko lehden sisäsivuilla oli ”Mies synnyttää lapsen!” ja ”Syntyi naiseksi!”

Ratkaisu
Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate (JO 15).

Lehden kansiotsikko kertoi miehen odottavan lasta. Sisäsivuilla paljastettiin, että kyse on naisesta, joka on vaihtanut leikkauksen avulla itsensä juridisesti mieheksi, mutta säilyttänyt kohdun. Raskaus on saatu aikaan keinohedelmöityksellä.

Julkisen sanan neuvoston käsityksen mukaan sisäsivun jutussa esiteltyä henkilöä voitaneen sanoa mieheksi. Tällä perusteella kansiotsikko ei johda lukijaa harhaan.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että 7 päivää -lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.