3866/KL/08

Vapauttava

Lehti julkaisi tekstiviestipalstallaan suorasukaisen mielipiteen kunnanjohtajasta. Kuntaliitoskeskustelussa hänen on kestettävä poikkeuksellisen kovaakin henkilökohtaista arvostelua.

Kantelu 4.2.2008

Kantelijan mukaan Uusi Rauma -nimisen kaupunkilehden kirjoitus loukkaa törkeästi kantelijaa. Siinä on seuraava teksti: ”Tottahan se on kun sanotaan, että enemmän hulluja on vapaalla jalalla kuin laitoksissa, kuvaa hyvin Pyhärannan kunnanjohtajaa, joka puhuu roskaa minkä ehtii…”. Kirjoitus liittyy kuntaliitoskysymykseen, joka on muodostunut tunteita herättäväksi asiaksi. Mielipiteen ilmaiseminen ei anna oikeutta loukata henkilökohtaisesti.

Uuden Rauman vastaus 22.2.2008

Päätoimittaja Janne Rantanen vastaa, että kuntaliitosta käsiteltäessä alueella on soudettu ja huovattu perusteellisesti. Asiasta on kirjoitettu erittäin runsaasti. Koska kyseessä on niinkin iso asia kuin kuntaliitos ja yhden liitoskaavailuissa mukana olevan kunnan kunnanjohtaja, niin hänen on siedettävä poikkeuksellisen kärkevääkin arvostelua. Rantanen korostaa sitä, että luonnehdinta on yhtä kansanomainen ja reipas kuin keskustelu asukkaiden keskuudessakin.

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava… (JO 26).

Kunnanjohtajaan kohdistuva kirjoitus on julkaistu lehden Kansankanava -palstalla. Teksti kritisoi ensin kunnanjohtajan toimintaa koulu- ja perhepolitiikassa. Kantelijan loukkaavaksi kokema arvio on kirjoituksessa tämän jälkeen. Mielipiteen taustalla ovat alueen kuntien liitossuunnitelmat ja niihin liittyvät päätökset.

Uuden Rauman julkaiseman mielipiteen yksi osa kohdistuu voimakkaana kunnanjohtajaan. On luonnollista, että kuntaliitos ja siihen liittyvät päätökset herättävät voimakkaita reaktioita kuntalaisissa, ja tunteet henkilöityvät helposti kunnan johtavaan viranhaltijaan. Tämän vuoksi hänen on kestettävä poikkeuksellisissa tilanteissa kärkevääkin arvostelua.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Uusi Rauma ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.