3859/YLE/08

Langettava

Kantelijan mielestä Ylen Aamu-tv:n keskustelija syyllistyi ihmisarvon loukkaamiseen luonnehtiessaan USA:n presidentinvaalien ehdokkaan isoäitiä. Mielipiteitä ilmaistaessa voi käyttää tavallista huomattavastikin kärjekkäämpää kieltä, mutta Julkisen sanan neuvoston mielestä Aamu-tv:n keskustelijan puheenvuorot toivat etnisen alkuperän esiin halventavasti. Suora lähetys, keskustelijan työoikeudellinen asema tai jälkeenpäin esitetyt pahoittelut ja anteeksipyynnöt eivät poista kanavan vastuuta ohjelman sisällöstä.

Kantelu 23.1.2008

Kantelijan mukaan Ylen Aamu-tv:n jälkiviisaiden keskustelija laukoi todellisia rasistisia kommentteja USA:n demokraattien presidenttiehdokkaan Barack Obaman taustasta. Hän sanoi kantelijan mukaan muun muassa näin: ”Obaman isoäiti on ruma kenialainen neekeri”.
Kantelija arvelee, että tuo riittää jo langettavaan päätökseen.

Yleisradion vastaus 30.1.2008

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen vastaa, että muut keskustelijat hämmentyivät ja toppuuttelivat yhtä keskustelijoista. Juontaja siirsi keskustelun seuraavaan aiheeseen. Ohjelmasta vastaava Leena Pakkanen kuuli tapahtuneesta lähetyksen jälkeen. Hän paheksui keskustelijaa tämän kielenkäytöstä ja ilmoitti, että se oli asiatonta. Pakkasen paheksuvat kommentit ja anteeksipyynnön vaatiminen tulivat esille myös muun muassa Ilta-Sanomissa 12.1.2008. Keskustelija pahoitteli sanomaansa ja sen aiheuttamaa mielipahaa seuraavassa Jälkiviisaat -ohjelmassa 18.1.2008.

Jääskeläinen korostaa myös sitä, että keskustelija ei ole Ylen toimittaja, vaan tv-keskustelun vieras, jonka puheiden kontrolloiminen suorassa lähetyksessä etukäteen ei ole mahdollista.

Ratkaisu

Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti (JO 26).

Keskustelu käsitteli USA:n presidentinvaalikampanjaa. Tässä yhteydessä yksi keskustelijoista sanoi muun muassa seuraavaa: ”Onkohan sekin muuten sitä vaalikampanjaa, kun maailmalla kiertää lehtikuva tästä isoäidistä, joka on todella epä… siis miten sen nyt kauniisti sanoisi… siis se on ruma… se on siis, ihan totta… no niin se on ruma… …Kyl mä hyvin ymmärrän sen, että isoäidissä on jäljellä ne tyypilliset negroidiset piirteet… eikä siinä mitään…mutta se on kun vaatetus… ja kampaus… ja hampaaton… ja nenä on niin kuin just niinku näillä gorilloilla on…”. Ohjelman vastaava tuottaja paheksui keskustelijan kannanottoja lehtihaastattelussa, ja keskustelija pahoitteli sanomisiaan seuraavassa lähetyksessä.

Sanan- ja mielipiteenvapaus ovat arvoja sinänsä, mutta niihin liittyy myös vastuu. Mielipiteitä ilmaistaessa voi käyttää tavallista huomattavastikin kärjekkäämpää kieltä, mutta Julkisen sanan neuvoston mielestä Aamu-tv:n keskustelijan puheenvuorot toivat etnisen alkuperän esiin halventavasti. Suora lähetys, keskustelijan työoikeudellinen asema tai jälkeenpäin esitetyt pahoittelut ja anteeksipyynnöt eivät poista kanavan vastuuta ohjelman sisällöstä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Aamu-tv on rikkonut hyvää journalistista tapaa ja antaa Yleisradio/TV1:lle huomautuksen.